Meny Stäng

Pieces (1982)

Pieces, AKA;  Mil Gritos Tiene La Noche
Skräck, Spanien, 1982
Distributör: Studio S
Regi: Juan Piquer Simón
Medverkande:  Christopher George, Lynda Day George, Paul L Smith m.fl.
Längd: 85 minuter
På svensk DVD från 16-09-12


pieces1982, vilket filmår! Det är helt vansinnigt vilka titlar som kom då, under ett och samma år. Nästan alla genres fick ut riktiga pangare till filmer, och så även inom skräcken. The Thing (J. Carpenter), Poltergeist (T. Hooper), Basket Case (F. Henenlotter), Halloween III (T.L Wallace), Creepshow (G. Romero), New York Ripper (L. Fulci), Madman (J. Giannone), Tenebrae (D. Argento) och så även Pieces… ni ser, vansinne! För första gången någonsin, vad jag vet, finns nu en svensk utgåva av den ibland lite förbisedda Pieces från guldåret 1982. Tredje versionen av filmen som jag stoppar in i hyllan, tack för det Studio S.

Att lägga pussel är ju en aktivitet många av oss i alla fall vid något tillfälle i livet gjort, men förmodligen har vi inte likt Timmy (Alejandro Hernandez) yxmördat vår arma moder för hon fräst åt oss då vi lagt nakenpussel på pojk/flickrummet. Han undgår att misstänkas för mordet och hamnar i sin mosters förvar. Efter detta flyttas vi 40 år fram i tiden till ett universitet i Boston. Glada miner, kärlekspar och lektioner, men även en mörkklädd typ som har hittat det blodstänkta pusslet från alla de där åren tidigare, och börjat pussla ihop det. Samtidigt mördas en ung kvinna på skolområdet, och poliserna Bracken (Christopher George) och Holden (Frank Bana) kopplas in för att lösa mordet, som snabbt blir mer än ett mord och det blir en jakt på en seriemördare. Bracken får hjälp av en elev och en undercover-polis, men hur de än gör så verkar mördaren vara ett steg före dem hela tiden.

Och inte hjälper det att gömma sig topless på en toalett heller...
Och inte hjälper det att gömma sig topless på en toalett heller…

Pieces känns som en bortglömd pärla i den långa rad av slasher-filmer som kom under sena 1970-talet och sedan under 1980-talet. Den är bakad enligt det där mumsiga receptet som 80-talsslashers var, och som jag saknar väldigt mycket nu när man ser en nyare skräckfilm, men som jag hoppas ska återkomma i och med att allt verkar gå i cykler. Bring back 80-talet omgående! Det är naket, våldsamt, ganska basic story, red herrings så det luktar fisk i hela närområdet, ologiskt och ett skådespeleri som lämnar mycket att önska.. och jag älskar varenda sekund av det. I rollen som Bracken ser vi Christopher George, som man känner igen från City Of The Living Dead (L. Fulci 1980). Jag brukar någon gång per år köra en double feature med Pieces och City Of The Living Dead, en George special så att säga. I rollen som den mystiske trädgårdsmästaren Willard ser vi den oefterhärmlige Paul L Smith, som man sett i bland annat Red Sonja (R. Fleischer 1985) och den ofta missade, men roliga, Sam Raimi-rullen Crimewave (S. Raimi 1985) där även allas vår Bruce Campbell är med.

 

Den alltid lika underhållande Christopher George i utredartagen!
Den alltid lika underhållande Christopher George i utredartagen!

Som vän av 80-talet och slasherfilmer så är ju Pieces en fröjd för ögat och jag tycker det är en riktig kulturgärning av Studio S att nu släppa lös en svensk utgåva. Ska man ha en riktig rökare till kväll med popcorn, blask och rullar så passar Pieces som handen i mördarens svarta handske. Den är underhållande, våldsam, omedvetet rolig och jag tycker den ska ha mer uppmärksamhet än vad den får. Den fick inte hundratals uppföljare eller kloner, och kanske är det därför jag tycker att den hållit bra mot tidens tand plus att slutscenen, ja ni.. den slutscenen.. magisk. Finns ett gäng olika utgåvor av Pieces, så får du möjlighet att lägga vantarna på ett ex eller två så ska du absolut slå till. Kanske främst köpa Studio S utgåva så att de fortsätter att ge ut klassiska, bortglömda slasherfilmer och annat godis för oss filmnördar att fylla hyllorna med. 1982.. vilket år!

Betyg: 8 av 10


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *