Meny Stäng

Ash Vs Evil Dead – Säsong 1 (2015)

Ash Vs Evil Dead – The Complete First Season
Skräck/komedi, USA, 2015
Distributör: 20th Century Fox / Starz
Skapare: Ivan Raimi, Sam Raimi, Tom Spezialy
Medverkande: Bruce Campbell, Ray Santiago, Dana DeLorenzo m.fl.
Längd: 5 timmar
På svensk DVD från: 2016-09-26


ash_vs_evil_dead_-_season_1_nordic-34313968För många år sedan, när jag med långt hår och slät kind laddade videon för att spela in diverse skräckfilmer, actionfilmer och annat som många tv-kanaler skyggade ifrån så var det Kanal 5 jag vände mig till. Svårt att tro idag då deras utbud sällan gör så att man voltar gatan fram av upphetsning direkt. En av många filmer jag spelade in och såg oändligt med gånger var Evil Dead 2 (S. Raimi 1987). Minns fortfarande den febriga stämningen när jag skulle se den första gången efter att ha spelat in den natten innan… guld. Det bandet sågs så många gånger att jag är förvånad att det ens höll ihop. Trilogin om Ash (Bruce Campbell) och hans möten med de odöda är ju klassiker, och med all rätt skulle jag ändå säga. Evil Dead 2 kommer alltid ha en speciell plats i mitt nostalgihjärta, men rent filmmässigt så är ju Evil Dead (S. Raimi 1981) den bästa i serien, mycket med tanke på hur låg budget de hade och hur oerfarna alla inblandade var. 34 år efter att första filmen kommit ut, och 23 år sedan senaste livstecknet, Army Of Darkness (S. Raimi 1992), så kommer så en ny del i historien om den olycksförföljde Ash, nämligen tv-serien Ash Vs Evil Dead.

Även om det gått 23 år sedan sist så är Ash (Bruce Campbell) på det stora hela sig rätt lik.
Även om det gått 23 år sedan sist så är Ash (Bruce Campbell) på det stora hela sig rätt lik.

Serien tar sitt avstamp runt 30 år efter att Ash senast hade något med de odöda att göra. Nu för tiden dricker han mest sprit, raggar på kvinnor, röker jazztobak och gör sitt bästa för att undvika att jobba på sitt butiksjobb. Efter en blöt utekväll så råkar han visa en gammal bekant bok för sin kvinnliga besökare, och de läser ur den allt medan gräsröken ligger tät. Bokläsningen är som bekant ingen bra idé. Polisen Amanda Fisher (Jill Marie Jones) hamnar i skottlinjen för de odöda när hennes partner dödas av kvinnan som högläste tillsammans med Ash, och samtidigt börjar underliga saker ske kring Ash på butiken där han jobbar. Han får hjälp av sin medarbetare Pablo (Ray Santiago) och motvilligt av Kelly (Dana DeLorenzo). När Ash granne även hon blir besatt av bokens demoner förstår Ash att det återigen är dags att snöra på sig motorsågsarmen, ladda hagelbrakaren och leka hjälte. Denna gång har han med sig två vänner på vägen, och hack i häl är Amanda och den mystiske Ruby Knowby (Lucy Lawless) som verkar ha väldigt stor koll på både Ash och bok….

Vännerna Pablo (Ray Santiago) och Kelly (Dana DeLorenzo).
Vännerna Pablo (Ray Santiago) och Kelly (Dana DeLorenzo).

Precis som många andra så blev jag laddad när det började viskas om en ny Evil Dead med Bruce Campbell i huvudrollen. Evil Dead (F. Alvarez 2013) kom, och den uppskattade jag för att det var en seriös skräckfilm, men saknade ändå Bruce och den mörka humorn. När väl tv-serien kom så såg jag ett par avsnitt, och skulle ljuga er rakt upp i ansiktet om jag sa att jag var särskilt imponerad av vad jag såg. Hade ingen aning vad man skulle vänta sig när man började kolla, och det som mötte min ögonglob var inte till min förtjusning alls. Visst, Army Of Darkness är ju sprängfylld med Three Stooges-humor och är stundtals ganska tramsig, men den såg jag i en ålder då jag ännu inte blivit så gubbsur som jag är nu för tiden så den tycker jag fortfarande är rolig. Den vresigare sidan av mig tog snabbt över den som var peppad på den här nya delen av Evil Dead-historien. Det var lite för flamsigt och tramsigt för att jag skulle komma in i det. Nu när DVD’n kom hade jag möjligheten att veta exakt vad jag gav mig in på, och kunde se avsnitten efter varandra i en sittning. Gjorde det någon skillnad? Ja, faktiskt. Det som störde mig första gången var ingen överraskning nu, utan jag kunde bara flyta med i de ganska dåliga ordvitsarna, one liners som man såg komma en mil bort och en del ganska tveksamma dataeffekter.

Seriens demoner kommer i alla helvetets former.
Seriens demoner kommer i alla helvetets former.

Ska jag ranka filmerna och serien så hamnar Ash Vs Evil Dead sist på listan, men efter att ha sett alla avsnitten i en sittning så har jag ändrat mig från första intrycket. Det är underhållande, om än inte särskilt minnesvärt, storyn är kul och köper man att det är dumt och tramsigt så kommer man ha ganska fnissiga 5 timmar tillsammans med den åldrande Ash och hans kumpaner. Våldsnivån är hög, och det finns ett par scener där man verkligen känner igen serietidningsvåldet och även humorn från de klassiska filmerna. Bruce Campbell är som alltid bra, och de tre huvudrollerna spelar ganska bra med varandra och det känns som de haft kul under inspelningen. Serien kunde ha varit mycket bättre, men med tanke på hur lång tid det gått sedan vi senast besökt Ash liv och leverne så kunde den också ha blivit så oändligt mycket sämre. Underhållande för stunden, men jag tror inte att serien kommer ha samma livslängd som filmerna. Det är sevärt helt klart, men när eftertexterna rullar i sista avsnittet så är jag i alla fall lite besviken, för det är långt ifrån lika roligt, skräckfyllt och nyskapande som filmerna var. Håller tummarna för att säsong två ska leverera bättre, men är ändå glad att jag gav serien en chans till och inte trodde på mitt första intryck.

Betyg: 7 av 10


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *