Meny Stäng

Vad ser vi på FromBeyond fram emot under 2014?

Vid det här laget så har var och varannan blogg och filmsida presenterat sina årsbästalistor för 2013. Vi på FromBeyond kommer också erbjuda en liten summering av genrefilmsåret, skillnaden detta år blir dock att denna kommer att hamna i vår podcast. Så istället för att skriva en spaltmeter om filmer som V/H/S 2, We Are What We Are, You´re Next, Maniac och Stoker så tänkte vi blicka framåt med frågan; Vad ser vi på FromBeyond fram emot under 2014?

Kristoffer
Dels så ser jag utan tvekan fram emot att få ännu mer skön gammal ItalioTrash restaurerat och finpaketerat på Bluray. Ett stabilt bolag som kommer leverera just detta under 2014 är Arrow Films som kommer bjuda oss på både Umberto Lenzis tokzombierulle Nightmare City (1980) och Sergio Griecos eurocrime-tuffing Mad Dog Killer (1977) i full HD. Blue Underground Hell of & Rats Och även om andra bolag varit betydligt mer aktiva under 2013 så ligger det amerikanska veteranbolaget Blue Underground fortfarande stabilt och bubblar i bakgrunden. Nyligen har de släppt både Maniac Cop 2 (1990) och Maniac Cop 3 (1993) på regionsfri Bluray och under 2014 kommer en rolig överraskning för oss som gillar Bruno Mattei (för det gör väl alla?). Blue Underground kommer nämligen släppa en dubbeldiskare av Matteis trashklassiker Hell of The Living Dead (1980) och Rats: Nights of terror (1984). Molto bene som man säger i Italien.

När det kommer till nyproducerad film så finns det även där en hel del att se fram emot. Action lär vi exempelvis få rikligt av under 2014. Gareth Evans har som säkert är bekant imponerat rejält de senaste åren och hans del i V/H/S 2 (2013) står sig som det kanske min mest intensiva filmupplevelse under 2013. TheRaid2När han nu gett sig på att göra en uppföljare till stenhårda The Raid (2011) har Evans dessutom belönats med en betydligt högre budget så förväntningarna på The Raid 2: Berendal är åtminstone för mig skyhöga.  Anmärkningsvärt är att filmen ska klocka in på nästan två och en halv timma, så vi kan nog räkna med en riktig bråkfest.

Kanske inte lika självklar, men högst intressant är också George Millers nya Mad Max-rulle – Mad Max: Fury Road. Huvudrollen mantlas denna gång av Tom Hardy och då jag personligen håller Mad Max 2: The Road Warror (1981) som en av mina absoluta favoritfilmer så är det svårt att inte älska tanken att åter få hänga med till Millers postapokalyptiska ökenlandskap.

Risken finns naturligtvis att detta blir någon form av urvattnad blockbusterfiering av de gamla filmerna, men om man får tro de bilder som nyss läckt från filmen så kan det också bli riktigt intressant. Tyvärr så har filmproduktionen stött på en hel del problem vilket inte direkt talar till filmens fördel. Bland annat har detta strul resulterat att så kallade ”reshoots” fått spelats in under slutet av 2013. Men med World War Z (2013) i färskt minne, en film som trots stora problem under inspelningen och efterproduktionen ändå lyckades bli helt ok, så håller jag tummarna för Mad Max: Fury Road. Förhoppningsvis så blir det en cool film och en succé så vi, precis som på 80-talet, får en ny våg av postapokalyptiska vägkrigarfilmer. Osäkert är dock om filmen ens hinner nå biodukarna under 2014. Filmens releasedatum har nämligen preliminärt flyttats fram. Risken finns alltså att vi kommer få vänta tills 2015 innan vi får se det färdiga resultatet. Men jag håller som sagt tummarna.

Tom Hardy som vägkrigaren Mad Max
Tom Hardy som vägkrigaren Mad Max

Johan
Unseen
Året har bara tagit sina första stapplande steg, men redan är jag nästan löjligt peppad över Vampire ”Unseen”, den efterlängtade uppföljaren till Lee McGeorges Vampire ”Untitled”. Den här i Sverige relativt okände författaren överraskade stort med det första kapitlet i sin vampyrtrilogi, som visade sig vara en av de absolut mörkaste vampyrberättelserna på länge där sex, dekadens, skuld och skam sömlöst blandades. Med lite tur kanske vi även kan få se det avslutande kapitlet fram mot årets senare månader.

På spelfronten ser året ännu så länge någorlunda magert ut när det kommer till skräck och det fantastiska, men det finns ändå några troliga guldkorn att se fram emot. SEGA lovar med den något sparsmakade trailern isolationför Alien: Isolation att gottgöra fansen för det extremt medelmåttiga Colonial Marines som kom under 2013.  Av trailern att utröna har man här övergivet fps-genren för att istället helt satsa på ett interaktivt narrativ, där spelaren får utforska en rymdstations numera ödelagda korridorer för att försöka finna svaret på vad som hänt med resten av besättningen. Fokus verkar ligga på att i första hand gömma sig och fly, snarare än att direkt konfrontera den oinbjudna gästen – något jag direkt ger tummen upp för!

2014 är även året då vi åter igen får stifta bekantskap med Bayonetta, den pistolslungande häxan som ständigt hamnar i korselden mellan himlen och helvetes blodiga strider. Ytterst lite är känt om spelet utöver faktumet att det exklusivt publiceras till Nintendos Wii U-konsol – något som förbryllat och förbannat fans världen över. Den demo som fanns tillgänglig under E3 förra året lovade dock att spelet har stor potential att bli minst lika galet som dess föregångare, då vi då fick spela som Bayonetta voltandes omkring på ett kraschande jetplan som desperat navigerade mellan skyskrapor samtidigt som såväl flygande drakar och änglacentaurer försökte göra slarvsylta av oss. Väntan har varit lång på Bayonetta 2, men den som väntar på något gott, speciellt när det innehåller halvnakna häxor och den mer skruvade delen av kristen mytologi, väntar nog aldrig för länge!

Howard Phillips Lovecrafts fantastiska verk tog sig en myriad olika former under 2013. Jag tog personligen del av den fantastiska releasen för rockoperealbumet Dreams in the Witch House under hösten, intervjuade Stefan Sauk gällande hans högläsning av samma berättelse, såg såväl kortfilmer som långfilmer baserade på författarens verk och drömde mig bort i diverse radiodramer – och 2014 ser redan ut att kunna bjuda på en del fantastiska godbitar! Våra goda vänner på H.P Lovecraft Historical Society har nämligen avslöjat att de nu funderar på att göra ytterligare en serie radiodramer. Än så länge verkar det inte vara bestämt exakt vilka berättelser man har i åtanke, men personligen skulle jag älska att se dem ta sig an den något kortare Pickmans Model!

godzillaPå biofronten ser jag försiktigt fram emot den amerikanska nytolkningen av Godzilla av Gareth Edwards. Medan regissören mest stått för rätt medelklassiga produktioner tidigare så kan jag inte förneka faktumet att jag fick genuin gåshud under trailerns sista sekunder – de hade fått Godzillas vrål nästan rätt! Tyvärr visar filmen även många tendenser att upprepa Godzilla från 98’s många misstag. Istället för att fokusera på det gigantiska monstret verkar man ha lagt allt krut på det gamla vanliga: amerika, kärnfamiljen och amerika igen. Men, den som lever får se, och varje chans att få se sitt favoritmonster på den vita duken är värd att ta!

Efter det svenska DVD-släppet av Manborg 2013 har min lust ökat efter att se de mindre bolagens försök att göra filmer av episka proportioner. Självfallet utesluts filmer från The Asylum och Syfy från denna lista – istället har jag med ljus och lykta sökt efter de där filmerna som formligen sprudlar av skaparglädje, där filmens ofta många brister vägs upp av dess kreativitet. Jag har gått på extremt många nitar i sökandet, men en film lovar faktiskt gott inför året – Kung Fury! Detta kickstarterprojekt lovar en riktigt 80-talspastich där allt från  Doc Browns DeLorean till Nintendos Powerglove dyker upp. Medan de första scenerna av koncepttrailern som redan nu finns att tillgå kanske känns lite väl plastiga och tillgjorda – så vänder det faktiskt väldigt snabbt och blir rent av fantastiskt! Många har gnällt över att den inte tar 80-talet på allvar, men frågan är om 80-talet självt någonsin tog sig på fullaste allvar? Utan att någonsin bli en parodi lovar Kung Fury att allt dumt och fantastiskt med årtiondet och baka ihop det till en enda härlig våffla. Nämnde jag att den även innehöll tyrannosaurier, nazister och en nordisk gud i läderkalsingar?

Fury

David
dawn_of_the_planet_of_the_apes_poster_a_pJag hoppas 2014 är året då vi får se konceptet ABC’s of Death utnyttjas bättre i den kommande uppföljaren, även om listan på regissörer i det stora hela inte imponerar stort. Jag hoppas också att jag kommer få njuta av Godzilla på bioduken och är väldigt optimistisk inför Hollywoods kommande tackling av det legendariska monstret från Japan. Jag har även höga förhoppningar på den kommande Planet of the Apes-filmen, som imponerade stort med sin teaser. Till skillnad från många andra tror jag att den kommande nyversionen av Robocop kan bli en, om inte annat, fin biovåffla att knapra popcorn till. Kul också att Joel Kinnaman får lämna det regniga Seattle som The Killing så briljant porträtterar och istället bekämpa elakingar i en slick, svart robotdräkt. Som Kristoffer nämner ovan hoppas jag på den kommande Mad Max, likväl som The Raid 2: Beranthal, två filmer som har hur mycket potential som helst.

Skräckmässigt var 2013 ett fint år, med kanonrullar som You’re Next, V/H/S/2 ochThe Sacrament We Are What We Are för at nämna några, och jag hoppas att 2014 fortsätter hålla fanan högt. Jag har redan nu sett den senaste Paranormal Activity-filmen, och den inledde året med en klart godkänd bioupplevelse. Högre förhoppningar än så har jag på kommande Devil’s Due som jag tror kan bli en riktig kanonrulle. I vanlig ordning är det även filmer som visas på festivaler världen över som vi i Sverige inte lär kunna se på ett bra tag, men jag hoppas att den fint recenserade Demon’s Rook håller vad kritiken lovar. Adam Wingard och Simon Barrett fortsätter sitt korståg som skräckens fanbärare (det är INTE James Wan, oavsett vad alla vill få dig att tro) med kommande The Guest, och att Ti West visar var skåpet ska stå med sin hett efterlängtade found footage-rulle The Sacrament.

På TV ser 2014 ut att kunna bli ett storslaget år. Den nya True Detective med Matthew McConaughey och Woody Harrelson kan mycket väl bli det som får HBO att bli superintressant på riktigt igen, teasers utlovar en smutsig och mörk mordhistoria som inte lär lämna någon glad.true detective Vidare har vi den kommande Helix, en science fiction-serie om forskare som studerar ett möjligt virusoutbreak, vars estetik hintar om The Thing-doftande spänning. Man får heller inte glömma alla serier som fortsätter med uppföljarsäsonger heller; Justified, Hannibal, Orphan Black och Game of Thrones är alla serier (för att nämna några) jag har väldigt höga förhoppningar på att de fortsätter vara bra. FX’s kommande TV-serie baserad på Guillermo del Toro och Chuck Hogan’s vampyrtrilogi, The Strain, är något som kan göra vampyren otäck på TV igen, och förhoppningsvis lyckas AMC ro sin kommande TV-serie baserad på den kultförklarade serien Preacher i hamn.

Jag hoppas också att 2014 är året då jag får fortsätta ha stora läsupplevelser. Anders Fager’s kommande En man av stil och smak som kommer i augusti forsätter förhoppningsvis på hans högintressanta väg med ett Lovecraft-universum baserat i Sverige. Stephen King lär inte förvåna många om han fortsätter leverera högst läsvärda böcker (han har två på gång under 2014). Mest av allt hoppas jag dock att John Ajvide Lindqvist (äntligen!) släpper sin kommande bok Himmelstrand, en bok som jag väntat på ända sedan jag läste klart Lilla Stjärna för över 3 år sedan.

– – –

FromBeyond-redaktionen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *