Meny Stäng

You´re Next (2011)

You’re Next
Skräck, USA, 2011
Regi: Adam Wingard
Manus: Simon Barrett
Medverkande: Sharni Vinson, Joe Swanberg, AJ Bowen, Barbara Crampton mfl.
Längd: 95 minuter
Svensk biopremiär: 15 november 2013

— — —

Youre Next 2011Med jämna mellanrum dyker det, tillsynes utan förvarning, upp skräckfilmer som inte bara är medvetna om genrens regler och konventioner, utan som också vet med sig att förvalta dessa väl. Förra året gick Joss Whedon och Drew Goddards fantastiska Cabin in the Woods (äntligen) upp på bio i Sverige och visade på stor kunskap kring och kärlek till genren, vilket utmynnade i en av det årets bästa filmer. Tittar man längre bak så återupplivade Wes Craven den mer eller mindre avlidna slashergenren med Scream (1996). En film som varit en snackis i skräckkretsar sedan den hade premiär på diverse festivaler 2011, är You’re Next, regisserad/skriven av duon Adam Wingard och Simon Barrett, som även gjort sig namn genom sin medverkan i de båda V/H/S-filmerna samt det bästa segmentet i The ABC’s of Death (2012).

Är då You’re Next den nya, omvälvande skräckfilm som det talats om, och hur står den sig då mot mer traditionstrogna filmer som The Conjuring? Till att börja med är det väldigt svårt att jämföra You’re Next mot stora delar av den övriga moderna skräckfilmen, där det nuförtiden ofta är spökerier som står i fokus. Filmen handlar om en familj som ska samlas för en middag på föräldrarnas bröllopsdag. Det råder uppenbara slitningar inom familjen, där prestigekamper mellan de äldsta bröderna ställer till med bråk redan tidigt under kvällen. Det blir inte heller bättre av att ett gäng maskerade typer smyger sig kring utanför huset, med siktet inställt på familjemedlemmarna i huset. Det blir en blodig kamp på liv och död där familjetjafs får ställas åt sidan för överlevnad.

yourenext3Budskapet är tydligt i You’re Next…

 

Wingard och Barrett har i mina ögon vuxit för varje film jag sett från dem. Även om deras segment i V/H/S/2 (2013) var det “sämsta” (i en fantastisk film) har de aldrig gjort mig besviken. Oavsett om det handlar om det briljanta metaflörtande i deras episod “Q is for Quack” i ABC’s of Death eller det överraskande lågmälda skräckdramat A Horrible Way to Die (2010) visar duon inte bara prov på att känna till den genre de verkar i, utan även på fräscha idéer och en stor förmåga att uttrycka dessa på. You’re Next är inget undantag i deras pågående svit av framgång, och är väl den film som jag tror kommer att ge dem det igenkännande de förtjänar.

Till skillnad från exempelvis Scream och Cabin in the Woods, är inte You’re Next lika tydligt svart humoristisk i sin ton, även om det förekommer scener av den naturen även här. Filmen tar sig själv på allvar, samtidigt som den leker med home invasion som koncept och kommer som en frisk fläkt i en slags situationsbaserad subgenre som, av naturliga skäl, lätt blir begränsad i sitt uttryck. Tittaren vaggas tidigt in i faktumet att något ohyggligt kommer att drabba familjen som är i fokus, men innan helvetet brakar loss på riktigt väljer man smakfullt nog att introducera oss till karaktärerna och får oss att skapa en uppfattning om vilka de är och hur deras relationer till varandra ser ut. På så viss byggs också en relation upp mellan tittare och karaktär, vilket gör att man engagerar sig i den kamp mellan dem och de maskerade mördarna som uppstår, istället för att sitta och hoppas på att de snart dör på ett så innovativt vis som möjligt.

Youre Next1De maskerade elakingarna stöter på tuffare motstånd än vad de väntat i form av Erin (Sharni Vinson).

Med detta sagt är You’re Next ingen film som revolutionerar genren, men det behöver den heller inte vara. Visst har vi sett delar av den förut, men hur många moderna skräckfilmer är egentligen helt originella idéer som slår oss totalt med häpnad? Vad You’re Next däremot är, är en smart och snygg film som vet om vad den är och som förvaltar denna kunskap på bästa möjliga sätt. Att den dessutom har en kvinnlig karaktär som är den hårdaste hjältinnan vi sett sedan Ripley slogs mot elaka utomjordingar gör inte saken sämre. I ett karaktärsgalleri bestående av villrådiga figurer sticker hon ut ordentligt och visar var skåpet ska stå, och det med råge. You’re Next kommer att bli ihågkommen för mer än bara sina våldsamma scener och otäckt maskerade mördare; den sticker ut i en nutida skräcktradition som ett läckert nedslag i en genre som lätt slår knut på sig själv och som emellanåt behöver något fräscht för att förhindra stiltje.

Betyg: 7,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *