Meny Stäng

Mordet på Orientexpressen (2017)

Mordet på Orientexpressen
Thriller, USA, 2017
Distributör: Fox.
Regi: Kenneth Branagh.
Medverkande: Kenneth Branagh, Penelope Cruz, Willem Defoe, Johnny Depp m.fl.
Längd: 114 minuter
På DVD, Blu-ray och 4k Ultra HD från 2018-04-09


 

” My name is Hercule Poirot and I am probably the greatest detective in the world.”

Filmen från 1974 av Sidney Lumet brukar ofta anses som den främsta, men jag kan avslöja att jag inte sett någon av de fyra tidigare filmatiseraringar av denna klassiska deckarhistoria. Jag har heller inte läst boken eller någon annan bok av deckardrottningen Agatha Christie. Detta var alltså mitt första möte med en av världens mest sålda författare och det är var med spänd förväntning som jag matade in denna klassiska mordgåta i min spelare.

Filmen utspelar sig 1934. Historien börjar vid klagomuren i Jerusalem där mästerdetektiven Hercule Poirot (Kenneth Branagh) löser ett fall där tre män har stulit ett föremål och står anklagande av stadens poliser. Men Poirot inser något som ingen annan fattar och löser snabbt fallet och går sedan undan för att få lite vila. Han hinner dock inte långt innan hans vän Bouc (Tom Bateman) tjatar med Poirot att åka den klassiska Orientexpressen som är full av potentiellt intressanta karaktärer. Efter något dygn så råkar tåget dock ut för en lavin och blir stående. Samtidigt upptäcker man att ett mord begåtts på tåget. Vem kan ha gjort detta fasansfulla brott och vad finns det för motiv? Bouc lyckas övertyga sin gode vän Poirot att undersöka alla och snart förväntas man misstänka alla på tåget… eller?

Det går naturligtvis inte att skriva om denna film utan att nämna alla stora skådisar som valt att hoppa på Branaghs tåg. Förutom ovannämnda namn men även Judi Dench, Michelle Pfeiffer, Penelope Cruz, Willem Defoe, Johnny Depp och Daisy Ridley. Detta fick mig helt klart att höja på ögonbrynet och väcka ett intresse när jag redan för längesedan såg filmens första trailer. Det kändes modernt och fräscht och det var ett perfekt sätt att skapa ett intresse för biopubliken att gå och se den. Dessvärre kändes ingen av skådespelarna speciellt intresserade eller engagerade i sina roller. Förutom Branagh då som verkar älska att stå och glänsa i sin egen roll. Möjligt att det beror på dåligt manus, dålig regi eller så medverkade de helt enkelt i filmen för pengarna. Jag är besviken och tycker man kan kräva mycket mer. Både Defoe, Depp och Dench är som bekant mycket bra skådisar och har gjort en del bra tidigare.

Johnny Depp är en av Orientexpressens borttappade skådespelare.
Johnny Depp är en av Orientexpressens borttappade skådespelare.

Tyvärr blir Mordet på Orientexpressen aldrig blir spännande och du blir aldrig riktigt nyfiken på vem det är som är filmens mördare. Detta är ju enligt mig nästan är halva charmen med dessa typer av deckarfilmer. Stundtals sitter jag istället och funderar vad själva tanken var med att göra denna film. Det känns nämligen inte som om Kenneth Branagh inte har någon passion eller intresse överhuvudtaget för Agatha Christies verk utan bara vill ha en chans att briljera med sin lösmustasch. Tempot var alldeles för långsamt och alla filmens potentiellt intressanta karaktärer var riktigt dåligt skrivna.  Inget var nytt, inget var spännande. Allt känns mest som vilken dötråkig såpa som helst men med animerade kulisser. Manuset känns helt enkelt ihopsatt på en eftermiddag. Detta är dessutom väldigt förvånade då det är signerat Michael Green, en kille som har skrivit fantastiska filmer som Blade Runner 2049, Logan – The Wolverine samt den åtminstone halvintressanta tv-serien The River.

Nej Kenneth, det här tåget rullar inte....
Nej Kenneth, det här tåget rullar inte….

Kanske borde Kenneth Branagt avstått från att regissera filmen då han verkar sakna all form av självinsikt. En annan sak som gjorde att filmen förr var det helt hopplöst fåniga slutet. Det är något du gärna glömmer bort lika snabbt som resten av filmen.

Jag kan inte rekommendera Kenneth Branaghs Mordet på Orientexpressen till någon då detta är en adaption som aldrig borde ha gjorts. Den var till och med så tråkig att jag tappade suget att utforska andra och verk ur Agatha Christies deckarvärld. Jag blir dock nyfiken på vad fans av Agatha Christie anser om denna film. Jag tror att hon själv skulle vara väldigt besviken.

Betyg: 2 av 10


Christoffer Strid

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *