Meny Stäng

Z Nation – säsong 1 (2014)

Z Nation
Skräck, Tv-serie, USA, 2014
Harold Perrineausom, Keith Allan, Tom Everett Scott m.fl.
Streamar på Netflix.


3Det är inte svårt att redan på förhand såga en serie som Z Nation. Jag menar – en tv-serie om zombies skapad av tv-kanalen Syfy i samarbete med produktionsbolaget The Asylum. Det vill säga två bolag som ligger bakom filmer av typen Sharknado (2013) och drivor av liknande produktioner. Att säga att dessa filmer är vattendelare är dessutom en underdrift. Ofta avfärdas de som rent trams. Speciellt provocerade verkar skräckfilmskonnässörer bli eftersom de i regel vurmar för klassiska ”praktiska specialeffekter” och inte uppskattar att det blandas in för mycket humor. – En massa dåliga CGI-effekter och skitnödig självmedveten humor – är utlåtanden man ofta får höra när exemeplvis filmer som Mega Shark Versus Giant Octopus (2009) eller 100 Degrees below Zero (2013) diskuteras. Likväl är dessa filmer också rätt populära och framför allt Sharknado har fått en otvivelaktig kultfilmsstatus trots att den bara har ett par år på nacken.

Något annat som speciellt The Asylum har klämt ur sig ett helt gäng av är så kallade ”mockbusters”. Alltså filmer som till både namn och upplägg påminner rejält om stora blockbusters, och på så sätt även kan rida på storbolagens reklamkampanjer. Exempel som kan nämnas är Snakes on a Train (2006), Transmorphers (2007), Death Racers (2008), Abraham Lincoln vs. Zombies (2012), Robotic Cop (2014) inte minst Atlantic Rim (2013). Samtliga nämnda filmer är mer eller mindre regelrätta plagiat som med The Asylums vanliga lättsinnighet också skiter högtidligt i att varken budget eller skådespelare egentligen inte räcker till för att övertyga. Istället hamnar filmerna ofta i kategorin ”parodi”. Ibland skrattar man med filmen, men ännu oftare skrattar man antagligen åt den. Om man nu står ut vill säga…

Det är också delvis i denna mylla vi hittar Tv-serien Z Nation. Inspirationskällan är utan tvekan AMC´s megasuccé The Walking Dead. Zombieapokalypsen har inträffat och en grupp överlevare gör sitt bästa för att inte själv hamna mellan de levande dödas käftar. Mitt i tumultet dyker det upp en soldat (Harold Perrineausom) som har med sig en högst märklig figur. Killen är en gammal kåkfarare vid namn Murpy (Keith Allan) som har tvångsinjicerats med något som kanske kan vara ett vaccin mot zombiesmittan. Vaccinet har dessutom förvandlat Murphy till något av ett mellanting. Han är inte en levande död, men han är definitivt inte heller någon människa längre. Nu behöver han fraktas till Kalifornien där forskare väntar. Den rättrådiga milismannen Charles Garnett (Tom Everett Scott) och en handfull andra överlevare tar på sig uppgiften och Z Nation är deras historia.

En grupp överlevare som i ett postapokalyptiskt landskap gör sitt bästa för att inte själv hamna mellan de levande dödas käftar. Känner man inte igen det sedan förut?
En grupp överlevare som i ett postapokalyptiskt landskap gör sitt bästa för att inte själv hamna mellan de levande dödas käftar. Känner man inte igen det sedan förut?

Det är naturligtvis svårt att inte jämföra Z Nation med The Walking Dead. Den rör sig i samma miljö och upplägget (med ett gäng överlevare som drar runt på vägarna) är direkt inspirerat av AMC-serien och drivor av moderna zombieapokalyps -alster. Egentligen blir det nog enklast att lyfta fram skillnader mellan de båda serierna för att beskriva Z Nation. Först och främst finns det redan från början ett klart mål. Murphy måste fraktas till forskarna i Kalifornien, på så sätt kanske hela undergången kan avblåsas. Denna premiss gör att serien har ett driv och inte riskerar att avstanna då karaktärerna slår läger och försöker bosätta sig någonstans, ett problem som The Walking Dead ofta blir kritiserad för att behöva tampas med.

Något annat det blir ganska sparsmakat med i Z Nation är djupa relationer mellan seriens olika karaktärer. Visst blir någon kär och någon annan visar sig vara en bättre person än man först trott, men fokus ligger först och främst på möten med nya personer och utforskandet av nya platser. En fjäder i hatten alltså för Z Nation då åtminstone jag tycker att det ibland kan bli lite väl pratigt och emotionellt i The Walking Dead. Istället för att sitta och gaffla allt för länge runt lägereldar så har man i Z Nation istället tryckt in en jäkla massa action. Jaha, en massa CGI-zombies då förstås kanske du tänker? Nej faktiskt inte. Aven om det finns en del dataanimerade effekter så har serien också imponerande nog en hel del överaskande bra praktiska effekter. Man ska heller inte glömma att även The Walking Dead har en hel del digitala effekter vilka inte alltid ser så bra ut.

Genomgående ganska bra praktiska effekter och välgjord zombiesminkning.
Genomgående ganska bra praktiska effekter och välgjord zombiesminkning.

Sitter jag då här och säger att Z Nation är en bättre serie än The Walking Dead? Nej naturligtvis är det The Walking Dead en betydligt mer genomarbetad och välskriven serie. Z Nation är lite mer som en energisk lillebrorsa som bara kör på och inte bryr sig så hårt om konsekvenserna. Ibland blir det kanske lite pajigt, men det blir heller aldrig tråkigt. Det märks också att Z Nation är en serie är skapad av Syfy och The Asylum, för visst dyker det upp en zombie-tornado, självlysande radioaktiva zombies och annat tokeri av liknande kaliber.

Och trots en hel del clowneri fungerar det faktiskt ganska bra. Anledningen är dels att serien trots sin avsaknad av det existentiella mörker som finns i The Walking Dead inte räds för att svepa fötterna på åskådaren genom ha ihjäl karaktärer som man sitter och tror är ”säkra”. Manuset är förvånansvärt fyndigt och trots att denna första säsong av serien innehåller ett par uppfyllnadsavsnitt så är det på det hela full fart framåt med glödande pipor.

Betyg: 5 av 10


Kristoffer Pettersson

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *