Meny Stäng

Cyber-Tracker (1994)

Cyber-Tracker
SciFi / Action 1994
Distributör: Bellevue Entertainment
Regi: Richard Pepin
Medverkande: Don “The Dragon” Wilson, Richard Norton, Stacie Foster m.fl
Längd: 90 min


 

Innan jag skriver något annat om denna 90-talsrulle vill jag lyfta på hatten åt det geni som på filmens post på IMDB skrivit in denna mening: “Don ’The Dragon’ Wilson, despite the name, is in actual fact not a dragon”. Det är ren och skär briljans där mina damer och herrar. Jag skrattade rakt ut. Är inte så bekant med nämnde Dragon, men en som däremot jag är både bekant med och ett fan av är Richard Norton. Denna rundsparkande herre har gjort mycket godis i sin karriär, men först och främst är han Zamir i mästerverket Gymkata (R. Clouse 1985). Nu spolar vi framåt 9 år och hamnar i 90-talet, fast i framtiden.

Framtidens brottsbekämpning fixas genom robotar, såkallade Cyber Trackers som dömer och avrättar folk på plats. Eric (”The Dragon”) är en agent som jobbar som säkerhetsvakt åt den inte helt genomärlige senatorn Dilly (John Aprea). Dilly står bakom det kontroversiella valet att ha robotar som lagmän. När det uppdagas att Dilly har smutsig byk och Eric vägrar hjälpa till i ett mord så blir han beskylld för brottet och blir en jagad man. Nu måste han försöka hitta hjälp för att rentvå sitt namn. Det visar sig finnas ett motstånd mot samtiden och Dilly, kommer samma motstånd kunna hjälpa Eric att rentvå sitt goda namn?

En så kallad Cyber Tracker...
En så kallad Cyber Tracker…

Jag brukar ofta och mycket spotta på 90-talet, främst dess filmer och musik, men också klädstilen, politiken och allt annat i stort sett. Det tappade mycket, eller ja nästan allt, av det jag tyckte om med 80-talets filmer och så gjorde dataeffekterna intrång på allvar. Det dröjde ju onekligen ganska många år innan det blev mer godkända effekter, även om jag inte är något större fan av effektkavalkader ala modernt snitt. 1994 var inte dataeffekterna direkt bra, men de användes trots det ganska flitigt. Cyber-Tracker lider av ganska många av de saker som får min saliv att flyga, och inte av njutning då. Jag kände ganska omgående att filmen är en sådan film man ska se några stycken samlat, så att man kan fnissa bort allt det dåliga. Det blir liksom aldrig lika skoj när man sitter själv och kollar. Jag märkte att jag började fingra på telefonen, snegla mot datorn och inspektera sprickor i taket.

Filmen är uppenbart gjord direkt för tv och video-marknaden och den haltar nämnvärt, speciellt på skådespelar-fronten. Det som skaver mest för egen del är att den saknar den där charmen som en b-film kan göra. Det där som gör att jag sitter och myser trots att det är riktigt ostigt. Cyber-Tracker har inte riktigt det, och då blir det mest tråkigt tyvärr. Jag vill ju tycka om denna film då den har Norton, en pajig story och dessutom lånar ganska ogenerat från två av mina absoluta favoritfilmer, RoboCop (P. Verhoeven 1987) och The Terminator (J. Cameron 1984) och slänger in lite rundhus i smeten… men det går inte riktigt. Den saknar det där sista som puttar över filmen från att vara en ganska dåligt gjord historia till en roligt dåligt gjord historia. Det känns alltid som jag sviker mig själv när jag inte tycker om en sådan här film, den innehåller ju allt jag uppskattar med en riktig b-rulle, men jag måste också kunna vara ärlig mot mig själv.

Don "The Dragon" Wilson är trots sitt namn egentligen inte någon riktig drake...
Don ”The Dragon” Wilson är trots sitt namn egentligen inte någon riktig drake…

Skådespelarinsatsen är som redan nämnt under all kritik, men också på effektsidan så har det kommit en rågad näve grus i maskineriet. Dataeffekterna är inget vidare, men jämför man med den katastrofala Lawnmover Man (B. Leonard 1992) från två år tidigare får de i alla fall ses som godkända för tiden även om de är dåliga. Lawnmover Man sågs ju som någon slags nyskapande mästerverk när den kom, men är ju inget annat än en katastrof och tyvärr blev det ju lite mallen för samtiden. Ibland kan man ju ha tur med en sådan här film att i alla fall actionscenerna ska bjuda på något att fästa blicken på, men även de är ganska loja, vilket är underligt då de ju har all möjlighet i världen att bli bra med tanke på vilka som är med i filmen. Men de är rätt trötta och inte superlattjo tyvärr.

Det smärtar mig att skriva ner en film om framtidsrobotar, action, korrupta politiker och rundsparkar… men jag måste tyvärr för Cyber-Tracker är inte mycket annat än en taskigt utförd, trött film som kommer visas på sent en natt när du inte kan sova. Den tjänar på att ses med några stycken så man kan sitta och slänga ur sig spydiga kommentarer och fnissa när det är som sämst, men även där finns det filmer jag skulle välja framför denna. Tråkigt, men Cyber-Tracker var trots alla förutsättningar en snart bortglömd film. 90-talet… min ständiga nemesis.

Betyg 3 av 10


 

Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *