Meny Stäng

Us (2019)

US
Skräck, USA, 2019
Distributör: Universal (Sony)
Regi: Jordan Peele
Medverkande: Lupita Nyongo, Winston Duke, Elisabeth Moss  m.fl.
Längd: 1 timme och 56 minuter.
Betyg: 8 av 10


Förväntningarna var stora på Jordan Peeles nya film Us efter den smått fantastiska och mycket speciella Get out som kom 2017. När Get Out släpptes så tog det faktiskt ganska lång tid faktiskt innan jag kom mig för och se den. Jag fick den sedan i julklapp och blev golvad direkt. Det är en otroligt säregen och smart film som verkligen skrämde mig. Jag vill minnas en känsla av att jag inte sett något liknande tidigare, och jag hade dessutom ingen aning om vem Jordan Peele var. När jag sedan läste om hans nya film Us, och att Lupita Nyongo skulle ha en huvudroll, blev väldigt nyfiken och kände direkt att det doftade succé. Jag visste inte vad filmen skulle handla om, men kombon Peele + Nyongo räckte gott för mig! Det här kan ju bara inte bli dåligt, eller?

Us handlar om familjen Wilson som åker på semester till en stuga i närheten av Santa Cruz. Det ska badas, fiskas och bara njutas av att få komma iväg. Dock så minns mamman Adelaide saker ifrån son barndom. Något hände på stranden i Santa Cruz strand och minnena gör att hon börjar ana oråd. Det blir inte lättare när den en sen kväll dyker upp en tillsynes identisk familj utanför stugan och börjar terrorisera dom.

Lupita Nyongo
Lupita Nyongo

Det tar inte lång tid för mig att känna att detta är en snygg och genomarbetad film med ett fantastiskt soundtrack, signerat Michael Abels som också var med och gjorde intryck med sitt soundtrack till Get out. Tempot är till en början något segt, men när filmen går över i mer mörka och otäcka banor går det sedan i ett. Du får blod och våld, men man bjuds även på en hel del humor, vilket jag inte riktigt kan bestämma om jag gillar eller ogillar. Det kan fungera som bra kontrast till det otäcka i filmen, men jag vet inte riktigt på vilken sida av detta jag står på än. Skådespeleriet håller hög klass och är en av de stora behållningarna i filmen. Lupita Nyongo visar ännu en gång vilken otroligt duktig skådespelerska hon är och jag ser väldigt mycket framemot att följa hennes karriär. Jag har redan nämnt Michael Abels soundtrack, men det lyfter jag gärna fram igen. Det är verkligen något extra och ger många scener i filmen en helt egen division. Personligen tycker jag också att Us levererar på de flesta delarna och är verkligen något alldeles extra. Det är en film som biter sig fast ett tag och som du säkert kommer att vilja se igen.

 Blod och våld, men det bjuds även på en hel del humor
Blod och våld, men det bjuds även på en hel del humor

Det enda man kanske kan klaga på är att den aldrig blir riktigt otäck. Inte på samma sätt som Get Out åtminstone. Den är samtidigt inte heller lika intelligent som den kunde ha varit och jag blev lite besviken på den lösning som presenterades. Det kändes ärligt talat nästan lite framstressat då den blev lite osammanhängande mot slutet. Detta betyder dock inte att det är en dålig film. Us är verkligen en av de bättre filmerna jag har sett ifrån 2019 och jag rekommenderar verkligen alla att se den. Jag längtar också redan efter Jordan Peeles nästa film.


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *