Meny Stäng

The Factory (2012)

The Factory
Thriller, USA, 2012
Distributör: Noble
Regissör: Morgan O’Neill
Skådespelare: John Cusack, Dallas Roberts, Jennifer Carpenter m.fl.
Releasedatum DVD & Blu-ray: 2013-01-16
Längd: 1 tim 39 min

— — —

Factory DVDJohn Cusack simmar snart i samma grumliga fåra som sin kollega Nicolas Cage. De är inte direkt dåliga skådespelare, nej tvärt om egentligen. Både Cusack och Cage är två karismatiska herrar som ibland kan glimma till rejält. Problemet är att de stora Hollywood-succéerna uteblivit för dem, medan de stora räkningarna finns kvar. Riktigt lika illa som för Cage, som under lång tid ”missade” att betala skatt, är det kanske inte än för Cusack. Men prognosen för 2013 talar sitt tydliga språk. Cusack ska medverka i drygt 10 filmer under året som kommer. Han tar med andra ord alla jobb han kan få och kommer med största sannolikhet dyka upp i en hel del ostabila produktioner.

Men nu över till The Factory som inte helt oväntat släppts direkt på video. Cusack spelar den tuffa Buffalo-snuten Mike Fletcher som i vanlig ordning försakar sin familj genom att vara lite väl besatt av sitt arbete.  Kvinnor, oftast prostituerade, försvinner spårlöst och med sin partner (Jennifer Carpenter) stångar Fletcher pannan blodig i jakten på åtminstone en ledtråd var de tar vägen. Allt ställs på sin spetts när Fletchers egen dotter (Mae Whitman) plötsligt försvinner…

The Factory är nog så mycket en formstöpt ”jakt på seriemördar-thriller” som en film någonsin kan bli. Klichéerna staplas hejdlöst på varandra, och tidigt presenteras även seriemördaren Gary Gemeaux (Dallas Roberts) och man får följa med in i hans vansinniga värld. Skådespelarna gör det de har anlitats för – John Cusack gormar och stressar, Jennifer Carpenter repriserar sin roll från tv-serien Dexter och Dallas Roberts är en sån där typisk vit bibelbältsdåre med en vision som han ska förändra världen med. Ja vad ska man säga? Allt har gjorts många gånger tidigare och dessutom betydligt bättre, men filmen har faktiskt också vissa kvalitéer.

The Factory

Det som sticker ut som positivt med The Factory är först och främst filmens miljö och scenografi. Regissören Morgan O’Neill har fått det snötyngda Buffalo att kännas både iskallt och människofientligt vilket på ett framgångsrikt sätt förstärker känslan av att tiden är knapp om Fletcher vill återse sin dotter i livet. Snabba biljakter genom snöstormar och huttrande fnask på slitna bakgator sätter en mörk ton som tyvärr hålls ner av ett för enkelt manus. Även manusmässigt ryckts det som tur är upp något mot slutet. Det erbjuds en liten oväntad vändning mot slutet som både överraskar och skriver en på näsan.

The Factory tillför absolut inget nytt, men fungerar bra om du är ute efter 90 miniters tidsfördriv och inte har allt för höga krav. Eftersom den hantverksmässigt är klart godkänd blir det inget direkt magplask trots ett väldigt uttjatat upplägg. Någon direkt fjäder i hatten för John Cusack är det inte, men heller inte något direkt klavertramp. Sådana kommer vi nog tyvärr få vänja oss med under 2013.

Betyg: 4 av 10

— — —
Kristoffer Pettersson; FromBeyond-redaktör

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *