Meny Stäng

Blood Tracks (1985)

Blood Tracks

Skräck, Sverige/USA, 1985

Regi: Mats Helge

Manus: Mats Helge och Anna Wolf

Medverkande: Jeff Harding, Michael Fitzpatrick, Naomi Kaneda, Easy Action mfl.

Längd: 85 minuter

Distributör: Studio S Entertainment

Finns på svensk dvd från och med 2012-09-19

— — —

Bland svenska kultfilmskonnässörer bör Mats Helge vara ett välkänt namn. Mannen står bakom en stor del av den samlade svenska skräpfilmsproduktionen, med titlar som Ninja Mission (1984) och det floppade TV-försöket Nordexpressen (1990) med Robban Aschberg i huvudrollen. 1985 gav han sig banne på att göra en skräckis alá The Hills Have Eyes, med glamrockbandet Easy Action i flera av rollerna.

Filmen utspelar sig i ett snöigt USA (filmen är inspelad i Jämtland), där bandet Solid Gold (Easy Action) ska spela in en musikvideo till sin hit Blood Tracks. Regissören får syn på en övergiven fabrik som han tycker ser kanon ut för ändamålet. Vad de inte vet om är att där bor en familj som inte drar sig för att döda när det kommer till att skydda sitt territorie, något de bittert ska få erfara.

Det är lätt att på pappret för givet ta detta som en skräpfilm. Vilket, det förvisso, också i många avseenden är. Dock innebär, som alla vet, skräp inte automatiskt att något är dåligt, utan kan snarare i vissa fall vara positivt och tillföra charm till en film som egentligen kanske borde sakna detta helt. I fallet med Blood Tracks gynnas filmen av dess ruffigare kvaliteer och blir, åtminstone till viss del, något mer än bara en lustig bagatell i mängden.

För många år i en nedsliten fabrik gör inte under med ens hygien…


Därmed inte sagt att Blood Tracks är något mästerverk, eller tillhör genrens toppskikt. Tar man den för vad den är, så får man en underhållande resa som doftar 80-tal lång väg. För den som är allergisk mot musik som låter tidstypisk för decenniet lär soundtracket inte komma som en skänk från ovan, men för mig som själv älskar det, blir det njutbart. Titellåten, som bandet gör sin musikvideo till, är en catchig dänga som tidigt sätter stämningen i filmen och som ger ett löfte den lyckas hålla. Amerikanska skådisar som man säkerligen hyrt in för en billig peng kläcker ur sig dialog som ingen riktig människa skulle yttra, och gör det, som grädde på moset, ibland med en hysteriskt överdriven amerikansk accent.

I längden blir dock filmen smått ointressant och repetitiv. Där man har fantastiska utemiljöer att röra sig bland, väljer man att förlägga handlingen till en sunkig nergången fabrik, där karaktärerna springer runt och dödas i halvtaskigt ljussatta scener. Att använda sig av naturen som en värdefull del i spelet har visat sig ytterst lyckat i filmer som Rituals (1977) och Just Before Dawn (1981), men som man tyvärr inte tar tillvara på i Blood Tracks. Sen dras den även till viss del ner av sina begränsningar, då den aldrig riktigt siktar högre än att vara en rip-off på tidigare lyckade filmer, vilket gör att den inte direkt kommer med något eget.

Blood Tracks är inget för den gemene filmkonsumenten som då och då blir sugen på en skräckfilm. För den som snöat in sig på genren och gärna söker efter mer än de sedvanliga titlarna, kan dock detta vara något att kolla upp. En stundtals underhållande och rätt våldsam slasherhybrid, filmad i det svenska norr med amerikanska skådisar och tonsatt av medryckande hårmetal.


Betyg: 5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *