Meny Stäng

The Expendables 2 (2012)

The Expendables 2
Action, USA, 2012
Distributör: Noble Entertainment
Regissör: Simon West
Medverkande: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme m.fl.
Längd: 98 minuter
Finns på svensk DVD och Bluray sedan 2012-12-12

— — —

Under 80- och 90-talet var skolgårdar runt om i världen indelade i läger. Det fanns en handfull till synes livsviktiga frågor vars svar bestämde vilka man umgicks med och vilka läger man rörde sig mellan. Drack man Pepsi eller Coca Cola? Gillade man Nintendo eller Sega? Och kanske viktigast av allt: kunde Sylvester Stallone egentligen klå Arnold Schwarzenegger? Dyrkandet av actionhjältar och det konstanta jämförandet dem emellan var förvisso inget nytt under solen, men få epoker gav världens unga så många hjältar att se upp till. Med filmer som Commando, Die Hard, Rambo, Terminator och The Punisher fanns det knappast någon nöd på hjältar att ställa sig bakom och kalla för just sin favorit. Men få av dem som slungade argument på skolgårdarnas asfalterade krigsfält hade nog någonsin kunnat ana att man 30 år senare skulle basera en film baserat på just dessa gräl. The Expendables parade ihop några av dåtidens och nutidens allra största actionstjärnor i en explosiv våldsfest, och lyckades träffa just den där perfekta punkten mellan naiv överdrift och nostalgi som krävdes för att publiken skulle ha överseende med den tunna storyn som bjöds. När man två år senare släppte The Expendables 2 kom det nog inte som någon förvåning att man brassat på med mer hjältar, mer explosioner och en vapenarsenal stor nog att fylla en flyghangar. Men har man lyckats behålla den delikata balansgången mellan ostighet och fartfylld action som gjorde den första filmen till en sådan succé, eller har actionspektaklet blivit för svulstigt för sig eget bästa?

Efter att ett uppdrag gått snett förlorar legosoldatstruppen The Expendables sin yngsta medlem, och med Sylvester Stallone i spetsen är gruppen ute efter hämnd. Tillsammans med Jason Statham, Terry Crewes och resten av actionhjältarna ger man sig ut på en vild jakt efter den skurkaktiga Vilain, spelad av Jean-Claude Van Damme, som utöver mordet på den unge Billy, spelad av Liam Hemsworth, dessutom stulit 50 ton ryskt plutonium! Det är utan tvekan gruppens svåraste uppdrag hittills, men med hjälp av några vänner, bland annat Bruce Willis och Chuck Norris, finns det få saker som står i The Expendables väg och överlever!

Oräkneliga explosioner, intvingade ostiga oneliners  och en dödssiffra som vida överstiger såväl Terminator som Robocop tillsammans. Redan under filmens inledande 15 minuter gör Expendables 2 klart för publiken just vad slags film man har att vänta sig. Men trots att det stinker 80-tal lång väg med onda östeuropéer, plutoniumkupper och skurkar med solglasögon så imponerar ändå regissören Simon West med den nivå av djup och drama han lyckats gjuta in i berättelsen. Det må kanske aldrig röra sig om något Oscarmaterial, men det är likväl svårt att inte känna sig emotionellt engagerad i vissa av karaktärerna, något som genren annars inte direkt är känd för.

Ett ytterligare plus i kanten är att filmen är ytterst självmedveten. Man hymlar aldrig med faktumet att det i grund och botten är en dum, högljudd dussinaction man gjort, och istället för att försöka dölja det har man istället valt att verkligen gotta sig i det. Arnold Schwarzenegger klämmer ur sig klassiska filmrepliker och frågar tillochmed efter Rambo, samtidigt som Chuck Norris tar sig an en halv armé på egen hand. Det uppstår aldrig någon egentligen spänning då man ständigt vet med sig att actionhjältarna trots allt är nästintill odödliga, men där detta många gånger skulle ha kapsejsat en annan film, så är det istället själva behållningen i The Expendables 2. Här visas actionfilmens allra mest avskalade kärna, en värld där de goda alltid vinner, och de onda alltid gör misstag. Alla de moraliska gråzoner och underliggande politiska teman som genomsyrat det senaste årtiondets actionfilmer är som bortblåsta, och det är i all ärlighets namn otroligt uppfriskande att sätta sig ned och se något så enkelt och rått.

The Expendables 2 är knappast finkultur, och det är svårt att beskriva den som något annat än en hjärnlös, klyschig dussinaction som spenderar så mycket tid med att gotta sig i våld och blod att det nästan gränsar till obscent.  En bättre man än jag hade kanske fnyst åt en film av så pass låg kaliber, men jag kan tyvärr inte göra annat än att erkänna att Expendablesfilmerna är något av ett syndigt nöje för min del. Det finns en nästan zenliknande grace i actionscenerna där flammande eldklot och blodsprutande kroppar blir till en del av en slags makaber balett som ramas in av pinsamma ordvitsar, omöjliga stunts och en handling som nästintill är obefintlig. Simon West har gjort en kärleksförklaring till actionfilmens enklare, lite mer naiva dagar, där saker och ting inte alltid var så allvarliga. The Expendables 2 är en riktig relik, i ordets allra bästa mening.

Betyg: 6.5 av 10

— — —

Johan Axell; Frombeyond-redaktör


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *