Meny Stäng

Vamps (2012)

Vamps

Vampyrkomedi, USA, 2012

Manus och regi: Amy Heckerling

Medverkande: Alicia Silverstone, Krysten Ritter, Malcolm McDowell, Sigourney Weaver mfl.

Längd: 93 minuter

Distributör: Scanbox

Finns på blu-ray och dvd från 2012-10-24

— — —

Clueless (1995) är en av de bättre komedierna från 90-talet. Frågan är dock, vad har detta att göra med en sajt som FromBeyond, där det gärna frossas i annat än high school-komedier? Hade det inte varit för att regissören och huvudrollsinnehavaren sisådär 15 år senare återförenades för att göra en vampyrfilm; inte så mycket. Men, eftersom att Vamps, så är det värt att nämna deras tidigare mycket lyckade samarbete.

I Vamps har man rört sig bort från high school (lyckligtvis?) och fokuserar istället handlingen på två vampyrer, Goody och Stacy, som lever ett förhållandevis fröjdfullt liv. De blir inte jagade av folk med pålar, de är kloka nog att undvika solen, och det finns egentligen inget större hot mot vampyrcommunityn i det stora hela. När en av de en dag träffar en kille, visar sig det hela bli betydligt mer komplicerat, då denne bär efternamnet Van Helsing, som väl aldrig har förknippats med någon positiv syn på vampyrer.

Trots förekommandet av de blodtörstiga nattvarelserna (inte så blodtörstiga här) går det inte att kalla Vamps för skräck överhuvudtaget, det här är en romantisk komedi med övernaturliga inslag. Sett som så är den tyvärr inte värst lyckad, då den aldrig blir särskilt engagerande eller rolig, förutom enstaka gånger i början. Efterhand tappar man intresset och det blir mer fånigt irriterande än värmande humoristiskt.

Stacy och Goody lever vampyrliv i New York.


Alicia Silverstone och Krysten Ritter ska dock ha poäng för att de funkar bra som två, rätt sympatiska, vampyrer som inte kräver mer än att få leva ett problemfritt liv. Det är väl också här filmens akilleshäl ligger, de ställs aldrig, förrän mot slutet, inför något riktigt hot, vilket gör att det känns som att handlingen inte direkt utmanas av något. Man har således inget att oroa sig för, och med filmens ton blir det tidigt uppenbart att det inte kommer att sluta dystert för filmens karaktärer.

I dagens ännu vampyrhungriga kulturklimat är det enkelt att förstå vad Vamps vill och försöker med, och visst är det väl bättre än större delen av vad man “lyckas” med i Twilight-filmerna, men i det stora hela är det mer en axelryckning än en underhållande tagning på vampyren som filmmonster.

Betyg: 3,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *