Meny Stäng

Kiss of the Damned (2013)

Kiss of the Damned
Skräck/Drama, USA, 2013
Manus och regi: Xan Cassavettes
Medverkande: Josephine de la Baume, Milo Ventimiglia mfl.
Längd: 97 minuter
Distributör: Njuta Films
Finns på svensk DVD från 4 december 2013

— — —

Kiss of the DamnedEn dag när manusförfattaren Paolo strosar runt i en videobutik möter han Djunas blick. Hon är vacker och har något mystiskt skimmer över sig. De båda inleder en romans, men Djuna är inte som alla andra, hon är vampyr. När Djunas syster dyker upp efter en längre resa i Europa, sätts en maktkamp dem emellan i rullning och en situation som hotar att rubba balansen i vampyrernas samhälle inleds.

Xan Cassavettes flörtar mer än en gång med äldre skräckfilm av den europeiska sorten, vilket tydligast märks i filmens stilistiska val. Musiken klingar av gammal euroskräcksoundtrack och hade lika gärna kunnat vara med i en film från 70-talet. Fotomässigt har man fått till en läcker look som bevisar att även digitalt fotade filmer kan se riktigt bra ut, bara man lägger ansträngning bakom. Det är också här filmens styrkor ligger, samt att den vågar röra sig tämligen långsamt framåt. Det är ingen skräckfilm som kommer frälsa massorna med vare sig sjöar av blod eller hoppa-till-ögonblick. Istället väljer Cassavettes att berätta sin story precis som hon själv vill, vilket får ses som beundransvärt för en regissörs debutfilm.

Kissofthedamned

Det är även i det långsamma berättandet som filmens svagheter ligger. Det finns helt enkelt inte nog med manus för att täcka upp filmens speltid, och det maktspel som uppstår mellan de kvinnliga vampyrerna blir utnött efter en stund och tappar sitt ursprungliga bett. Till slut blir filmen betydligt mer stil än substans, något som i sig inte alltid behöver betyda något negativt, och som här ändå lyckas upprätthålla ett stort nog intresse för att räcka filmen ut.

Vad jag kommer bära med mig som starkast minne från Kiss of the Damned är de stilistiska val Cassavettes gör, som ger filmen en visuell yta som vittnar om ett mycket gott öga hos regissören. Trots brister i manus är det här en överraskande egen film som har nog att komma med för att inte helt falla mellan raderna i den uppsjö av vampyrfilmer som kommit de senare åren.

Betyg: 5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *