Meny Stäng

Before I Wake (2016)

Before I Wake
Skräck, USA, 2016
Regi: Mike Flanagan
Skådespelare: Kate Bosworth, Thomas Jane, Jacob Tremblay m.fl.
Finns på svenska Streaming-siter och på import-DVD och Blu-ray .


Regissören Mike Flanagan har vind i seglen. Efter att har gjort sig ett namn med den klart godkända spökrullen Oculus 2013 blev det hela tre filmer med premiär under 2016. MV5BMjM5NDAzNjgzOF5BMl5BanBnXkFtZTgwODA0MTUzMDI@__V1_SY1000_CR0,0,707,1000_AL_Han gjorde home invasion-rullen Hush åt Netflix och lyckades göra en betydligt starkare uppföljare än originalet med Ouija: Origin of Evil. Den tredje av Flannigans filmer som hade premiär under 2016 heter Before I Wake, och den finns nu via svenska hyr- och streaming-tjänster.

Precis som tidigare rör det sig om en skräckrulle och denna gång kan nog James Wans Insidious (2011) nämnas som passande referens. Paret Jessie (Kate Bosworth) och Mark (Thomas Jane) har förlorat sitt barn och bestämmer sig för att fylla saknaden genom att ta sig an den föräldralösa Cody (Jacob Tremblay). Cody är en trevlig och artig liten pojke, och paret tycker det först är lite konstigt att flera tidigare fosterföräldrar valt att lämna tillbaka honom till socialtjänsten. Snart inser de dock att Cody är en väldigt speciell liten kille. Det han drömmer om blir nämligen verklighet…

Till en början så är dessa drömmar rätt trevliga. Cody gillar fjärilar vilken leder till att familjens vardagsrum fylls av vackra fjärilar i alla dess färger när pojken somnat. Cody gör dock sitt bästa för att sova så lite som möjligt, något som också har sin förklaring. Han har nämligen återkommande mördrömmar om en otäck figur som han kallar för Cankerman.

Så länge Cody drömmer om fjärilar så är allt rätt trevligt.
Så länge Cody drömmer om fjärilar så är allt rätt trevligt.

Before I Wake är en rätt snyggt polerad midbudget-rysare som i sin kattegori kan nämnas i samma andetag som Lights Out (2016), Sinister (2012)  eller den tidigare nämnda Insidious och dess uppföljare. CGI-specialeffekterna stör faktiskt inte anmärkningsvärt och Flanagan lyckas stilsäkert skapa flera rätt obehagliga scener. Speciellt kanske när den sörjande modern Jessie kommer på att hon kan visa Cody bilder på sin döda son, så att han sedan ska kunna drömma om pojken. För några ögonblick får Jessie och Mark tillbaka sitt barn, eller åtminstone en projektion av honom. Detta i sig känns egentligen betydligt mer otäckt än när den långsmala monsterlika Cankarman kommer springande med jämna mellanrum. Kanske beror det på att det är enklare att relatera till, men kanske beror det också på att det finns något onaturligt och skevt med pojken. Hur som helst så hittar Flanagan helt rätt i dessa scener, och Kate Bosworth lyckas även hon på ett bra sätt fånga desperationen hos en mamma som är beredd att göra allt för att återfå några minuter med sitt barn.

Jacob Tremblay i rollen som den ganska speciella pojken Cody.
Jacob Tremblay i rollen som den ganska speciella pojken Cody.

Något som kanske inte fungerar lika bra är Thomas Jane som putslustig och ”skön” farsa. Han känns ärligt talat mer som en vandrande kliché och karaktären känns underarbetad och Jane känns ärligt talat ganska felkastad. Något annat som man skulle kunna lagt lite mer krut på är filmens tredje akt där det hela ska knytas ihop och förklaras. Cankerman-idén känns ganska bortslarvad och historien lämnas med en hel del frågetecken. Before I Wake skulle också mått bra av några fler bi-historier och fler karaktärer. Kanske är det en budget-grej, men det blir väldigt mycket sittande i samma vardagsrum i väntan på att Cody ska somna och börja drömma igen.

Cankerman...
Cankerman…

Ett knappt godkänt betyg för Flannegan denna gång, men detta är utan tvekan en kille som kommer fortsätta vara relevant i skräckgenren. Även Jacob Tremblay, som spelar den mardrömsplågade stackars Cody, kan bli en riktigt intressant skådis framöver. Vill ni se honom i något riktigt bra så kolla in Lenny Abrahamsons fantastiska Room från 2015. Before I Wake kan du dock se först i brist på något bättre.

Betyg: 4 av 10


Kristoffer Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *