Meny Stäng

White Zombie (1932)

Vit Vålnad / White Zombie
Skräck, USA, 1932
Distributör: Rapid Streams
Regi: Victor Halperin
Medverkande: Bela Lugosi, Madge Bellamy, John Harron m.fl
Längd: 69 min

— — —

336887Mycket finns att säga om skräcklegendaren Bela Lugosi och hans karriär. Han gjorde över 100 filmer och han skapande en ikonisk look och version av Dracula i filmen med samma namn (DraculaT. Browning 1931) som är den mest kopierade fortfarande än idag.  Han var en erkänd teaterskådespelare i sitt hemland Ungern och spelade innan rollen som Dracula i filmen från 1931 den samme i uppsättningen på Broadway från 1927 och tre år framåt. Men lika guldkantad som karriären är för oss tittare, lika tragisk blev den för honom själv. Lugosi blev typecastad och gick djupare och djupare ner i ett missbruk och trots försök från bland annat regissören Ed Wood att hjälpa Lugosi tillbaka dog han urfattig 1956.

Likt många andra kom det ordentliga erkännandet och uppskattningen senare, och Lugosis filmer finns numera i nyutgåvor, han fick en stjärna på Hollywood Boulevard och han räknas, helt korrekt om man frågar mig, som en legend och förebild inom skräckgenren. Bredvid Dracula från 1931 räknas nog White Zombie som hans mest kända film. Victor Halperins film från 1931 är i utgåvan jag recenserar släppt av Rapid Stream. DVD’n innehåller också den mindre kända uppföljaren Revolt Of The Zombies (V. Halperin 1936) som extramaterial.

Bela Lugosi i "White Zombie" från 1932
Bela Lugosi i ”White Zombie” från 1932

Madeleine (Madge Bellamy) och hennes fästman Neil (John Harron) är på Haiti för att gifta sig. På vägen till sitt boende hos den rike plantageägaren Beaumont (Robert Frazer) råkar de korsa väg med ’Murder’ Legendre (Bela Lugosi) och en samling av vad man en stund senare får veta är zombies som är hans trogna tjänare. De blir varnade av kusken som kör dem för de levande döda som de just stötte på. Väl på plats hos Beaumont träffar paret Dr Bruner (Joseph Cawthorn) som anser att paret, på grund av de mystiska sakerna som sker, bör lämna Beaumont och Haiti direkt när de gift sig. Beaumont försöker omgående övertyga Madeleine att gifta sig med honom istället, och när hon vägrar sluter han ett avtal med Legendre som säger sig kunna lösa problemet åt honom. Strax efter bröllopsceremonin faller Madeleine död ner i sin mans armar. Efter begravningen går Neil till gravplatsen bara för att hitta kistan tom. Han tar då hjälp av Bruner för att försöka reda ut vad som hänt och Beaumont märker snart vad det betyder att sluta avtal med den mystiske Legendre.

Inte skulle man ha några problem att lita på denna kille?
Inte skulle man ha några problem att lita på denna kille?

White Zombie är ju en klassiker, det finns inget sätt att komma runt. Många i dagsläget luras kanske att tro att de zombies som finns med i filmen ska vara av nutida kaliber och ta ett bett av närmsta varmblod de kommer i närheten av, men så är inte fallet. Här handlar det om zombies i ordets gamla, och kanske rätta, bemärkelse, levande döda slavar. Är kul att se hur zombies utvecklats genom åren. I och med att det börjar återgå till slöa zombies igen med exempelvis The Walking Dead (F. Darabont 2010), istället för de springande, hoppande och vältränade ditona så kanske vi också får se en riktigt old school film snart där de är förslavade arbetare åt någon ala Haitisk folktro. Vore kul att se en modern sådan film, slipper gärna en remake av White Zombie dock.

Det finns mycket saker med White Zombie som gör att den förtjänar sin plats på en klassikerlista. Historien känns klassisk, miljöerna är snygga, stämningen är bra, men det som verkligen skiner med den är Bela Lugosi. Finns få som kan äga en bild som han gör i vissa scener av denna film. Han har ett sätt att röra sig och föra sig som få andra har haft efter honom, och blicken är briljant plus att hans accent är klockren. Är kanske som det sägs i Ed Wood (T. Burton 1994): ”you have to Hungarian”. Han är också den skådespelare i filmen som känns bäst, för de andra är inte direkt bra ska villigt erkännas. Det är ganska ”läsa innantill”-känsla överlag, men å andra sidan är det ju mer vanligt än ovanligt när det gäller filmer från denna tidsera. Slår mig hur synd det är att Lugosi i mångas ögon var något av ett skämt, för han hade en närvaro och enligt uppgift en enorm seriositet med allt han gjorde, även rollerna som av alla andra sågs som trams. Det måste man ju ge den gamle mannen respekt för. Som redan nämnts är övriga ensemblen högst medioker, men det slår inte över och blir pajigt så man sitter och skäms.

Gamla skolans zombies...
Gamla skolans zombies…

Enligt baksidestexten är detta första gången det släppts en svensk utgåva av White Zombie och detta känns fel att det tagit så lång tid. Den borde ha släppts innan, för det är en klassiker, filmen är bra och den ska finnas i varje seriös skräckfilmsentusiast samling utan tvekan. Det är en ganska enkel utgåva utan så mycket extra, men som jag nämnde i inledningen får man också filmen Revolt Of The Zombies (V. Halperin 1936) på skivan.

Ljudet och bilden är inte högsta kvalitet, men filmen har ju också 84 år på nacken så det kan ju vara ursäktat om det inte är kristallklar bild eller att man tror man ska kunna höra en knappnål falla i ljudbilden. Kul bara att det finns en utgåva att tillgå på DVD. En klart sevärd klassiker, och den ska stå i din filmhylla om du anser dig tycka om skräckfilmer, för det är den värd. Om inte annat för Bela Lugosis rolltolkning av ’Murder’ Legendre, för den är verkligen bra. Hade resten av ensemblen skött sig likadant hade betyget helt klart varit högre, men trots deras bristfälliga framträdande stundtals är filmen bra och jag är nöjd att filmen står och trängs i min hylla nu.

Betyg: 6 av 10

— — —

Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *