Meny Stäng

Under The Shadow (2016)

Under The Shadow
Drama/Skräck, Storbritannien/Iran, 2016
Distributör: Njuta Films
Regi: Babak Anvari
Medverkande: Narges Rashidi, Avin Manshadi, Bobby Naderi m.fl.
Längd: 80 minuter
Ute nu på svensk DVD


under_the_shadowKriget mellan Iran och Irak pågick mellan 1980 – 1988 och det var det första krig som kom mig nära på något vis. En familj som flyttade in i närheten av där jag bodde hade flytt undan det och vi andra barn fick en kalldusch av krigets verklighet. Vågade aldrig riktigt fråga om flykten och kriget, men den där kallduschen av att se riktiga offer för en väpnad konflikt, eller ja krig, försvann aldrig. Under The Shadow utspelar sig under just detta krig.

I Teheran så försöker Shideh (Narges Rashidi) att återuppta sina läkarstudier men nekas, samtidigt som hon och familjen försöker reda ut hur de ska bemöta det som händer i landet. Hennes man Iraj (Bobby Naderi) försöker övertala Shideh att lämna Teheran och ta deras dotter Dorsa (Avin Manshadi) med sig, medan han måste ut i fält igen då han är läkare. Shideh väljer att stanna med dottern, och en dag slår en missil ner i deras hus utan att explodera. En person dör under händelsen och efteråt blir Dorsa sjuk, och hennes docka som fadern lovat ska hålla henne säker försvinner. En vidskeplig granne har en idé om vad som kan ha följt med missilen ner och in i deras hem och hus.

En missil slår ner i Shidehs hus, men utan att detonera. Frågan är om inte döden följde i missilens spår ändå.
En missil slår ner i Shidehs hus, men utan att detonera. Frågan är om inte döden följde i missilens spår ändå.

Under The Shadow har fått mycket lovord, och jag kommer inte att säga emot. Det är en bra film och det var länge sedan jag kände att det gick en skön ilning av obehag uppför ryggraden. Mycket beror på att skräckelementen i filmen är få, utspridda och för den mesta delen ganska snabba. Långa stycken av filmen är rent drama, helt utan spänningsmoment och överlag är filmen ganska långsam, vilket jag tycker passar in bra i både utseende och stil. Är inga direkta mängder av effekter att tala om, och där det skulle kunna ha blivit pajigt lyckas de ändå klippa precis innan min paj-o-meter slår över.

Få men välavvägda skräckelement...
Få men välavvägda skräckelement…

Vill också ge en eloge till skådespeleriet, som kändes genuint. Eftersom jag inte är jättekunnig med så många språk så missar jag, på gott och ont, kanske nyanser i det som sägs, men det känns som att skådespeleriet är bra och trovärdigt. Finns tydligen en till engelska översatt version av filmen ifall man inte fixar undertexter. En scen där Shideh och Dorsa först leker, för att sedan abrupt avbrytas och kastas in i att det pågår ett krig utanför väggarna var stark, och känns ju tyvärr aktuell med alla krig runt om i världen. Överlag fick filmen mig att tänka mycket på människor som lever mitt i sådana här miljöer år ut och år in, att deras vardag skiljer sig så extremt mycket från min. Jag, som väldigt oreligiös, retade mig ordentligt på en scen som berörde religiösa regler, men jag tror den var med som en pik mot religion, eller så hoppas jag bara.

Under The Shadow är en bra film, kanske inte tung på skräcken, men har en obehaglig aura insprängd i ett bra drama. Skulle vilja dra liknelser till The Babadook (J. Kent 2014) i att den går att tolka på olika sätt, och den väcker tankar kring temat i filmen. Kanske inte en film man ska dra igång för att få en stunds underhållning, men att se den själv eller med någon till när andan faller på för en mer seriös film med skräck rekommenderar jag.

Betyg: 7.5 av 10


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *