Meny Stäng

The X Files – Säsong 11 (2018)

The X Files – Säsong 11
Sci-Fi/Thriller, USA, 2018
Distributör: 20th Century Fox (Mulder)
Medverkande: David Duchovny, Gillian Andersson, Mitch Pillegi m.fl.
Längd: ca 7 timmar
På svensk DVD och Blu-ray 2018-08-27


The X Files, eller Arkiv X som det hette på svensk tv, var en sådan serie jag aldrig riktigt fastnade för när det sändes. Jag försökte följa med, men med en veckas mellanrum mellan avsnitten och ibland fler på grund av något sportevenemang eller liknande så blev storyn för upphackad för att jag skulle behålla intresset. Såg något avsnitt då och då, men slutade efter ett tag helt att kolla. Men när så det dök upp billiga DVD-boxar med hela säsongerna tänkte jag ge det en chans igen, så runt 2004-2005 köpte jag alla säsongerna och kunde i hemmets lugna få en mer sammanhängande tittarupplevelse. Sedan dess har det kommit en film, The X Files: I Want To Believe (C. Carter 2008) och en ny säsong efter säsong 9 från 2002 som alla nog trodde skulle vara den sista. Ska vara ärlig och säga att säsong 10 från 2016 och filmen från 2008 gjorde mig inte direkt sprallig av lycka. Det kändes trött och relativt oengagerat mycket av tiden, även om säsong 10 har ett avsnitt som är riktigt roligt, om än väldigt tramsigt. I övrigt har jag svårt att komma ihåg ens vad det handlade om, därför var det inte riktigt med klipp i steget jag gick mot soffan för att se vad säsong 11 skulle bjuda på.

The X Files säsong 11 har storydelar som är svåra att prata om utan att spoila säsong 10, så jag varnar redan här för att det kommer att vara spoilers i recensionen. Scully vaknar upp på sjukhuset efter att ha fått ett anfall av något slag. Det visar sig då att det vi trodde hände i slutet av säsong 10 endast varit en vision av saker som kan komma att hända. Scully får veta att någon letar efter hennes och Mulders son. I skuggorna ruvar såklart både välkända ansikten, men också nya som både vill våra agenter väl, men också illa. I jakten på sonen uppdagas hemligheter från förr som kan komma att betyda mycket i Mulders och Scullys liv. Samtidigt som sonen eftersöks återvänder de också till mysterierna och det olösta.

Mulder och Scully är sig lika...
Mulder och Scully är sig lika…

Jag har ett komplicerat förhållande till 90-talet. Samtidigt som jag har mycket bra minnen ifrån mina tonår under 90-talet så var det också mycket skit, mycket dåliga saker både personligt men också i omvärlden. Men det är en annan diskussion. Dock brukar jag ofta med rosenrasande ilska diskutera hur mycket dålig film det kom då, men i samma andetag talar jag mig varm om hur vassa vissa tv-serier var under samma period. Vid min mer sammanhängande återkomst till X Files så tyckte jag att det var mycket bättre. Visst har det sina dalar, och vissa avsnitt hoppar jag helt över nu när jag har sett om det ytterligare några gånger. Effekterna må ha tappat en del, eller ja, det var 90-tal så de var inte bra från början. Att återvända till en sådan succé som serien var många år senare är alltid svårt. Säsong 10 tyckte jag var för kort, kändes ansträngd och lite ängslig stundtals. Säsong 11 är fyra avsnitt längre, och jag tycker det är till seriens fördel. I min smak så är det de lösa avsnitten med en enskild story som är bäst, vilket jag även tyckte i originalserien. Känns som om de haft roligare med denna säsong, och det känns i alla fall stundtals mer nostalgiskt för mig och jag sitter och myser i soffan. Återigen finns det ett avsnitt som är ganska tramsigt, men som funkar för humorn och att det blir ganska absurt. Något eller några av avsnitten känns till och med som att de utan problem skulle ha kunnat platsa in i gamla serien. Det jag tycker säsong 11 har störst problem med är storyn om sonen. Den blir aldrig jätteintressant för mig i alla fall, och känns som den kanske hade mått bra av lite mer tid. Hade säsongen varit kanske 20 avsnitt som de gamla säsongerna var så hade den kanske kunnat fördjupas och fånga mig mer, men just nu känns det lite… meh. Den är inte helt ointressant, men det känns som den saknar mycket, och när jag kollade om säsong 11 nu på DVD märkte jag att jag glömt bort den redan från när den gick på TV relativt nyss.

Och sanning finns fortfarande där ute!
Och sanning finns fortfarande där ute!

Det jag då och då fnissar till åt och kan nicka godkännande åt, men som vissa kommer att slita sitt hår till, är kritiken mot samtiden. Om man får köra en lätt gissningslek så är Chris Carter inte något större fan av Donald Trump eller hans syn på nyheter och annat. Visst, kan kännas som lågt hängande frukt, men har man en enorm plattform så är det ju bara skönt att det läggs in lite tjuvnyp till olika dumheter i världen. Finns också ett avsnitt som på ett överdrivet sätt tar upp vår fascination och masspykos inför appar och våra telefoner. Får en liten klump i magen då jag upptäcker att jag medan jag ser avsnittet sitter och snurrar bland olika sidor och appar på telefonen. Masspsykosen som sagt.

Jag tycker att X Files säsong 11 är bättre än säsong 10, vilket tydligen även de inblandade har nämnt i intervjuer att de tycker. Avsnitten känns lite mer engagerande och som om de inblandade haft roligare med denna, även om det känns fjärran från de allra bästa avsnitten av originalserien. Även när jag har kul med serien så känns det lite som att det saknas något. Är svårt att återvända till en serie som av många klassas som kult och klassisk. Är ju väldigt många som har ett passionerat förhållande till X Files, samma sak med Twin Peaks, och att då göra en uppföljare så långt efter kräver mycket, och det kanske aldrig riktigt kan matcha folks förhoppningar. Jag försökte hålla mig ljummen inför dessa återkomster, men likväl satt jag där vid eftertexterna och var besviken. Är du ett die hard X Files-fan ska du absolut se både säsong 10 och 11, och har förmodligen redan gjort, men förvänta dig inte något underverk. Vissa avsnitt i säsong 11 är absolut bättre än de sämre avsnitten i originalserien, men det är lite för stressigt och hugget för att verkligen få mig fastnaglad i sofftyget. Det är långt ifrån dåligt, bara lite ljummet. Vet inte riktigt hur de skulle ha gjort det för att blidka oss som tycker originalserien är vass dock. Känns som ett lite tråkigt avslut om detta blir det sista vi ser av Mulder och Scully, men samtidigt känns det som att det kanske är dags att slå igen skåpsluckan med alla filerna i för sista gången. Serien har ju inte blivit katastrofalt dålig som händer med andra serier som bara fortsätter säsong efter säsong. Men jag tror att det kan räcka nu. Sanningen finns ju fortfarande där ute trots allt, men tycker några andra kan försöka finna den nu. Tack Chris Carter, jag lovar att hålla kolla på himlen och efter sanningen.

Betyg: 5 av 10


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *