Meny Stäng

The Search For Weng Weng (2014)

Dom Kallar Mig MiniBond / The Search For Weng Weng
Dokumentär, Australien, 2014
Distributör: Studio S
Regi: Andrew Leavold
Manus: Andrew Leavold & Daniel Palisa
Medverkande: Tikoy Aguiluz, Roy Arabejo, Tilman Baumgaertel m.fl.
Längd: 90 min


dom_kallar_mig_minibondNär man rör sig i tassemarkerna inom film, alltså utanför mainstream, så kommer man att träffa på en rad färgstarka, underliga, galna och speciella människor, deras livsöden och deras filmer. Finns många personer som man träffat på under åren som blivit favoriter, ibland för filmerna men det finns också de som fascinerat mycket som personer. En av dem som platsar in både på intressant som person och för att han gjorde roliga och underhållande filmer är Ernesto De La Cruz, mer känd för världen som Weng Weng. 84 cm filippinsk actionskådis, med ett livsöde höljt i dunkel.. tills nu.

Runt 2007 dök låten Weng Weng Rap upp på Internet, med klipp från Weng Wengs filmer, över ett beat gjort på musiken från en av filmerna och med en rolig text som hyllar den lilla skådespelaren och speciellt hans roll Agent 00. Fanns inte mycket fakta att läsa om honom på Internet, mycket var bara hörsägen och rena påhitt, och alla vi med ett nyfött intresse för honom fick snällt vänta till denna dokumentär innan det egentligen kom fram några ordentliga fakta. Andrew Leavold såg For Y’ur Height Only (E. Nicart 1981) och började planera en dokumentär om Weng Weng redan på 90-talet. Men det skulle dröja till 2006 innan han flög iväg till Filipinerna, utrustad med ett litet filmcrew och en kamera för att jaga fatt på sanningen om en av Filipinernas största filmstjärnor, och det skulle dröja till 2014 innan den släpptes. Han träffar skådespelare, filmskapare, människor som kände Weng Weng och till och med Filipinernas ökände Imelda Marcos.

Intervjuer är uppblandade med klipp ifrån filmerna som Weng Weng gjorde, och även ifrån andra filipinska filmer. Leavold har gjort sin läxa innan han drog iväg för att filma, så det känns hela tiden som att delarna behövs, och framför allt så tycker jag att dokumentären funkar även om man har noll förkunskap om Weng Weng och hans filmer. Visst är det extra roligt om man sett någon eller flera av filmerna, men det är inte ett måste. Historien om Weng Weng är underhållande, men också sorglig och när man sitter och fnissar så fastnar det i halsen stundtals, och jag känner verkligen för Weng Weng.

Weng Weng till höger med sin producent/styvfar Peter M. Caballes som gärna också hoppade in som skådespelare när det behövdes.
Weng Weng (till höger) med sin producent/styvfar Peter M. Caballes som gärna också hoppade in som skådespelare när det behövdes.

 Med på DVD’n som extramaterial är just den film som fick Leavold att börja leta fakta om Weng Weng, nämligen For Y’ur Height Only, och detta tackar jag verkligen för. Denna James Bond-pastich är riktigt rolig och den där sortens film som inte görs längre. Kanske det är lika bra det med tanke på allt man får lära sig i dokumentären, men underhållande är den. Nu ska man bara hålla tummarna för att resten av Weng Weng-filmerna släpps på DVD också.

The Search For Weng Weng är en underhållande och stundtals gripande dokumentär, och jag tycker det känns bra att Weng Weng får lite upprättelse och uppmärksamhet på bredare front än innan. Den är inte den snyggaste eller mest kreativt klippta dokumentären, men innehållet är så starkt att det inte gör något att den har ett ganska linjärt upplägg. Att dessutom få med Agent 00’s debutfilm är bara extra godis. Studio S har gjort ytterligare ett bra släpp, och jag rekommenderar dokumentären till både den inbitne filmnörden, men även till den som uppskattar en god berättelse om en person de förmodligen inte hade en aning om att han ens existerade.
R.I.P Ernesto De La Cruz 1957-1992

Betyg: 7 av 10


Mikael Hammarberg

Håll dig uppdaterad – följ FromBeyond.se på Facebook!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *