Meny Stäng

The Nightingale (2018)

Titel: The Nightingale
År: 2018
Land: Australien
Genre: Äventyr/drama
Distributör: Nonstop Entertainment / Universal
Regi: Eddie Alcazar
Medverkande: Aisling Franciosi, Sam Claflin, Baykali Ganambarr m.fl.
Längd: 2 timme och 15 minuter
Tillgänglighet: På svensk DVD och Blu-ray från 2020-03-30
Betyg: 7 av 10


Claire är en ung fånge som lever på den australiska ön Tasmanien år 1825. Hela hennes liv vänds uppochner när hennes make och deras lilla bäbis brutalt mördas av en brittisk officer och hans män. Claire tar upp en brutal jakt på hämnd tillsammans med den unge aboriginska spåraren Billy. Tro inget annat än att detta är en mörk och hemsk film. Det är nämligen en film som kommer att kännas djupt inuti dig.

När Jennifer Kent debuterade med sin film The Babadook (2014) så blev jag golvad på många sätt. Det är en film som både skrämmer skiten ur dig samtidigt som dramat i filmen är väldigt starkt och berör. Enda sedan jag såg den första gången har jag längtat efter att få se Kents fortsätta karriär som regissör, så jag skulle ljuga om jag inte sa att förväntningarna på The Nightingale var skyhöga. Jag tycker också att The Nightingale är ett otroligt starkt drama om smärta och förtvivlan. Aisling Franciosi som spelar Claire gör en otrolig rolltolkning. För mig är hon en rätt okänd skådis, känner nog endast igen henne från hennes roll som Lyanna Stark i HBOs Game of Thrones. Inledningsvis är hennes karaktär söt och skör i The Nightingale, men hon blommar sedan ut till den vildaste blomma du kan tänka dig. Hennes rolltolkning är het klart något utöver det vanliga.

En rolltolkning utöver det vanliga
En rolltolkning utöver det vanliga

Skådespeleriet är utmärkt från alla skådespelarna ska sägas. Det märks att just castingen av rollerna är viktiga för Kent då också rolltolkningarna var briljanta i The Babadook. Skräckelementen är inte lika starka här som i The Babadook, med det finns en hel del mycket brutalt våld och Kent lyckas som få våldet att kännas som det är på riktigt. Värt att lyfta upp är också vilket starkt och bra manus filmen har. Precis som med The Babadook vågar The Nightingale blanda drama och en känsla av något ohyggligt, och precis som i The Babadook matchar manus och regi ihop perfekt.

The Nightingale är en väldigt modig film som handlar om så mycket mer än bara hämnd. Den berör också upp svåra frågor som rasism och slaveri på ett nära på oöverträffat starkt sätt. Den är kanske inte lika fantastisk som The Babadook, men det är en stark film som kommer bita tag i dig. Se den och låt dig bli berörd.


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *