Meny Stäng

The Girl with all the gifts (2016)

The Girl with all the Gifts
Skräck, England, 2016
Regissör: Colm McCarthy
Skådespelare: Sennia Nanua, Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine.
Distributör: Studio S
Längd: 1 tim 46 min
På svensk DVD och Blu-ray: 2017-02-07


the_girl_with_all_the_giftsJaha, ytterligare en medioker zombierulle tänker jag när jag måttligt intresserad knäpper på The Girl with all the gifts. Innan har jag sett trailern, den såg förvisso ok ut, men jag förväntar mig absolut inget unikt. Kort och gott; ett gäng överlevare ska dra runt i en postapokalyptisk framtid och leta en fristad eller möjligtvis ett vaccin mot den ”zombieepidemi” som lamslagit världen. Föga nytt under solen med andra ord. Men ibland kan det vara skönt att ha fel, och det hade jag gällande The Girl with all the gifts.

Först lite kort om filmens upplägg. En epidemi har lamslagit världen (duh!). Via saliv förvandlas människor på några sekunder till rabiata blodtörstiga dårar och bara spillror av civilisationen återstår. På en militärbas i England forskas det dock för fulla muggar. Det har nämligen fötts barn med smittan som verkar kunna uppträda normalt för att sedan inom loppet av någon sekund kunna koppla över till att vara totalt rabiata. Kan det vara så att det i dessa barn finns en lösning i form av ett vaccin?

Flickan med alla gåvorna...
Flickan med alla gåvorna…

Det som snabbt sticker ut är att man i The Girl with all the gifts lyfter fram flera intressanta frågeställningar. Är det ok att bedriva forskning på mänskliga värdar även om tiderna är bistra? Och är det i så fall ok att bygga upp en relation med dem och faktiskt se dem som barn? För det är precis vad Gemma Artertons karaktär, lärarinnan Helen gör med 10-åriga Melanie (Sennia Nanua). Naturligtvis kollapsar också armébasen och Helen och Melanie hamnar på vägen tillsammans med några överlevande militärer (ledd av den alltid så utmärkte Paddy Considine) och den betydligt mer vetenskapligt fokuserade forskaren Caroline (Glenn Close). Tanken är att de ska ta sig till en annan bas för att fortsätta forskningen, men resan kommer utveckla sig till något helt annat…

Gemma Arterton och den alltid så utmärkte Paddy Considine.
Gemma Arterton och den alltid så utmärkte Paddy Considine.

Utan att avslöja för mycket så utvecklas The Girl with all the gifts till något betydligt mer än en historia om ett gäng överlevare som ska ta sig från en plats till en annan. Filmen är baserad på en novel med samma namn skriven av Mike Carey. Han har även skrivit filmens manus och det märks att detta är en människa som gillar att fundera på båda evolution och vad det innebär att vara människa. Missförstå mig inte – det är fortfarande rejält med action i The Girl with all the gifts – men det finns även andra lager.  Filmens regissör Colm McCarthy ska tydligen ha varit mer inspirerad av Gareth Edwards Monsters (2010) än traditionell zombie-film. Detta märks då The Girl with all the gifts inte bara fokuserar på att det är häftigt att skjuta zombies i skallen utan precis som Monsters har existentiella och filosofiskt betingande frågeställningar om människans plats i det ekologiska kretsloppet. Smart och intressant med andra ord.

Glenn Close är kanske inte någon du förväntar dig se tampas med zombies, men detta är heller inte någon vanlig dussin-zombierulle.
Glenn Close är kanske inte någon du förväntar dig se tampas med zombies, men detta är heller inte någon vanlig dussin-zombierulle.

Skådespelarmässigt så är The Girl with all the gifts mycket bra. Unga Sennia Nanua äter sceneri och tar allt mer plats ju längre in filmen man kommer. Tillsammans med Millie Bobby Brown (Eleven i Stranger Things) så levererar hon nog den vassaste småtjej jag sett sedan Chloë Grace Moretz sparkade arsle som Hit Girl. Fotot är förövrigt inte på något sätt stilistiskt pressat eller överdrivet förfinat. Precis som det ofta är i engelska produktioner så är fotot istället opolerat och realistiskt och alla flashiga filter lyser med sin frånvaro. Men ärligt talat behövs det inte en massa glättigt yttre. The Girl with all the gifts har ett bra djup och ett medryckande välskrivet manus som faktiskt sticker ut ur den ofta mycket statiska zombiegenren. En stark rekommendation med andra ord. The Girl with all the gifts är nämligen inte bara en ovanligt bra zombierulle. Jag håller den också som en av de bästa genrefilmerna från 2016…

Betyg: 7,5 av 10


Kristoffer Pettersson 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *