Meny Stäng

Eliminators (2016)

Eliminators
Action, Storbritannien/USA, 2016
Distributör: Njuta Films
Regi: James Nunn
Medverkande: Scott Adkins, James Cosmo, Stu Bennet m.fl.
Längd: 94 minuter
på svensk DVD och Blu-ray: 17-01-09


eliminatorsFöre detta FBI-agenten Thomas (Scott Adkins) har bosatt sig i Storbritannien under skyddad identitet tillsammans med sin lilla dotter. När ett gäng gangsters tar fel på adress och bryter sig in i Thomas hem tvingas han döda dem i självförsvar och hamnar i trubbel hos polisen. Hans skyddade identitet är plötsligt röjd och en gammal fiende ur hans förflutna skickar lönnmördaren Cooper (Stu Bennet) att mörda honom.

Brittiska regissören James Nunn debuterade med mediokra thrillern Tower Block (2012), kanske så här i efterhand mest minnesvärd tack vare stjärnskottet Jack O´Connell i en av rollerna som otrevlig gangster. Därefter följde en uppföljare i ett prövat koncept i och med Hooligans 3 – Never Back Down (2013) där skicklige kampsportaren Scott Adkins axlade huvudrollen. Tyvärr visade sig filmen vara ett riktigt sömnpiller utan några minnesvärda kvaliteter och därför hade undertecknad inte särskilt höga förväntningar på Eliminators.

Tack och lov så har James Nunn skärpt till sig och kommit på bättre tankar. Här levererar han en rak actionrulle utan onödiga krusiduller och med ett riktigt alert tempo. Undan går det minsann.Handlingen är av ”no nonsense”-kvalitet. En röd tråd etableras och några viktiga moment stakas ut men i övrigt finns inte så mycket mer kött och blod att hämta. Nunn är medveten om vilken slags film han vill göra och Eliminators försöker inte heller föreställa sig vara något annat. Det här är action från början till slut – punkt.

Rejält med action och Adkins är inte rädd att kladda ner sig!
Rejält med action och Adkins är inte rädd att kladda ner sig!

Jag brukar ofta gnälla om att många filmer saknar djup men grejen är den att jag kan gärna ser något lättacklat, så länge filmen i fråga har tillräckligt med momentum och schvung. Allt bhöver inte vara mångfacetterat hela tiden. Ibland vill hjärnan ha något som går snabbt att smälta. Filmer som passar in i en sådan mall måste dock se till att hålla farten uppe. Ty om handlingen är mager och tempot långsamt, ja då har man några plågsamma minuter framför tv:n att se fram emot. Actionrullar utan roliga slagsmål och pumpande tempo är ju det tråkigaste som finns.

Skäggiga James Cosmo från Game of Thrones gör en hyggligt stabil gangstermorfar.
Skäggiga James Cosmo från Game of Thrones gör en hyggligt stabil gangstermorfar.

James Nunn har dock gjort allting rätt och Eliminators fungerar utmärkt som förströelse en slö fredagkväll. Här finns många roliga actionscener att se fram emot. Scott Adkins fajtar sig skickligt genom handlingen. Särskilt kul att se är ett slagsmål i en liten linbanehytt. Hack i hälarna på honom är en underhållande Stu Bennett (kanske mer känd under sitt wrestlarsalias Wade Bennett) som inte tvekar att ha ihjäl halva stan i jakt på sitt byte. Rollen som genomond hitman passar den storväxta brottaren som handen i handsken och att han haft roligt under inspelningen går inte att ta miste på.

Den reslige Stu "Wade" Bennett fungerar bra som sparingpartner...
Den reslige Stu ”Wade” Bennett fungerar bra som sparingpartner…

Den som gillar snabbfotade actionfilmer fyllda till bredden med slagsmål kommer förmodligen även tycka om Eliminators. Fartfyllda fajter, lökiga repliker och ett kompetent hantverk gör filmen till en nöjsam upplevelse. James Nunn får gärna fortsätta i samma stil framöver.

Betyg: 6 av 10


Sandra Wallin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *