Meny Stäng

Swiss Army Man (2016)

Swiss Army Man
Äventyr/Fantasy/Komedi, USA, 2016.
Distributör: Njutafilms
Regi: Dan Kwan och Daniel Scheinert
Medverkande: Paul Dano, Daniel Radcliffe m.fl.
Längd: 93 minuter
Ute nu på svensk DVD och Blu-ray.


swiss_army_man”If you don’t know Jurassic Park, you don’t know shit”.

Hank som spelas av Paul Dano är strandsatt på en öde ö av en oförklarlig anledning. Han har helt tappat hoppet om att lyckas ta sig hem igen och ska precis göra ett försök till att ta sitt liv. Plötsligt spolas ett fisande lik, spelat av Daniel Radcliffe, upp på stranden . Hank upptäcker snabbt att hans nya vän ”Manny” har onaturliga krafter samt kan prata. Det dröjer inte länge fören Hank kommer på tanken att Manny kanske kan hjälpa honom att hitta hem.

Detta är början på ett magiskt äventyr om vänskap och ensamhet och vi får följa ett av filmhistoriens mer udda vänskapsband.

Det var länge sedan jag fick titta på något så udda, magiskt och originellt. Detta är en film som är förtrollande från första scen till den sista. Att detta är en av vår tids kult-rullar kan jag nog garantera redan nu och jag hoppas att den når ut till en bredare publik. Det här är en filmupplevelse du inte vill missa. Det är en modern hipster-Robinson Kruse-historia där Fredag har blivit utbytt till ett lik.

Och du trodde kanske det skulle var tråkigt och lite stelt att vara kompis med ett lik?
Och du trodde kanske det skulle var tråkigt och stelt att vara kompis med ett lik?

Styrkan i Swiss Army Man ligger i att den har ett väldigt välskrivet manus och vågar vara något oseriös trots ett allvarligt ämne. Den är ett bra bevis på hur man med små enkla medel lyckas skapa något gripande och stort. Filmen ska enligt uppgift ha spelats in på endast 22 dagar.

En av höjdpunkterna som jag också har fastnat för, och som kommer följa med mig ett tag efter att ha sett filmen, är det fantastiska Acapella-soundtracket, som även glädjande nog finns att avnjuta på Spotify. Det är omöjligt att inte bli glad och nynna med under filmens gång och dessutom en bra stund efteråt. För mig var detta en given Oscars-vinnare av årets soundtrack, men föga förvånande blev den inte ens nominerad. Det enda minuset med filmen är att det kanske blir lite för mycket av den fis-humorn som aldrig riktigt har passat mig. Men det är nog inget man tänker på om man inte är som jag och alltså lite extra gnällig för sådan humor.

Gaser i magkanalerna blandat med ypperlig musik lockade tyvärr inte någon Oscars-jury denna gång....
Gaser i magkanalerna blandat med ypperlig musik lockade tyvärr inte någon Oscars-jury denna gång….

Jag vill också lyfta fram skådespeleriet av Duno och Radcliffe. De är väldigt bra tillsammans och har en sådan där magisk kemi mellan sig som gör att allt känns mer äkta. Detta är en av flera bra roller som jag tycker Radcliffe har gjort sedan han blev klar med Harry Potter-filmerna. Jag är också väldigt nyfiken på vad regissörparet Kwan/Scheinert kommer att hitta på nästa gång och jag hoppas att de fortsätter ta med oss på fler magiska ögonblick som detta.

Det känns som om jag inte riktigt kan rekommendera denna film tillräckligt. Men ska du se en enda film ifrån 2016 så är det Swiss Army Man du ska välja. För det är verkligen något alldeles extra och det kommer inte dröja länge förrns jag kommer att avnjuta denna film åter en gång, för detta är en film full med detaljer där det utan tvekan finns nya lager att upptäcka.

Swiss Army Man toppar min lista som årets bästa film ifrån 2016.

Betyg 9/10


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *