Meny Stäng

Strip Nude for Your Killer (1975)

Strip Nude for Your Killer, italiensk titel: Nude per l’assassino,
Sexploitation/giallo, Italien, 1975
Regi: Andrea Bianchi
Manus: Massimo Felisatti
Musik: Berto Pisano
Skådespelare: Edwige Fenech, Nino Castelnuov, Solvi Stubing m.fl.
Längd: 97 min
Finns på DVD och Blu-ray från Blue Undergruond

— — —

Strip-Nude-For-Your-Killer-Blu-rayStrip Nude for Your Killer, eller Nude per l’assassino, som är den italienska titeln, är en så kallad ”Sexy Giallo”. Gualtiero Jacopettias World By Night hade under 1960-talet pushat alla tänkbara gränser för nakenhet och 1975 var sexig film, eller det vi idag till vardags kallar för sexploitation, en mycket populär genre. Att blanda naket med den svalnande men fortfarande säljande mordmysteriegenren giallo var naturligtvis en ofrånkomlig utveckling. Speciellt då dessa filmer redan var kända för att ha en hel del lättklädda damer.

Den effektiva Andrea Bianchi kallades in för att regissera Strip Nude for Your Killer. Manusförfattaren Massimo Felisatti som idag minns samarbetet med Bianchi som en pärs kallar regissören för en masochist. Enligt Felisatti så njöt Bianchi av att regissera våld. Han kunde helt enkelt inte få nog och gick hela tiden för långt. Detta ledde i praktiken till att Falisatti delvis tog sitt namn från Strip Nude for Your Killer då han kände att Bianchi ändrat och brutaliserat hans originalmanus. Om filmen blev för sadistisk så var det Bianchis fel, så därför fick ha stå som ansvarig för filmens screenplay. Felisatti kom senare även att vägra jobba med Bianchi.

Men hur står sig då en ”sexig giallo” som Strip Nude for Your Killer som spelfilm? Filmen har en stark rollbesättning med genrefilmsstjärnor som Edwige Fenech och Nino Castelnuovo i huvudrollerna. Filmen är dessutom fylld av intressanta birollskådisar och inte minst den populära ölreklams-modellen Solvi Stubing. Filmen inleds med att en ung kvinna avlider under genomförandet av en illegal abort. Läkaren lägger den döda kroppen i ett badkar och vrider på kranen och går därifrån. Allt naturligtvis för att han själv inte ska blandas in i dödsfallet, men något vet om hans hemlighet. Kort efter knivmördas läkaren bestialiskt av en gestalt iklädd en svart motorcykeldräkt och hjälm. Detta är naturligtvis bara början…

Nu är det kört!
Nu är det kört!

Den svarklädda mördaren riktar sedan in sig på den unga kvinnans arbetsplats, som passande nog råkar var en modellagentur. Här poseras det naket och alla har lösa relationer kors och tvärs. Fotografen Carlo (Nino Castelnuovo) är värst av alla och vi får under en plågsamt lång scen exempelvis följa hur han raggar upp en ung dam (Femi Benussi) med modelldrömmar som han sedan ligger med i en bastu. Samtidigt droppar en efter en av kollegorna på modellagenturen av och mördaren passar också på att (ibland) lämna små ledtrådar på liken. Läkaren hade avhuggda fingerar. En annan kille har byxorna vid anklarna och senare hittas även ett offer med avskurna öron. Men vad betyder nu allt detta?

Nino Castelnuovo badhus-raggar på Femi Benussi
Nino Castelnuovo badhus-raggar på Femi Benussi

Precis som det ofta är när det vankas mycket naket som blir detta på bekostnad av filmens narrativ. Så är det även i fallet med Strip Nude for Your Killer. En hel del naket, och det är verkligen en hel del, känns inpressat mest för sakens skull vilket det naturligtvis också är. Exploaterandet av nakna kroppar håller sig dock innanför ramarna av vad som var tillåt, utan det handlar mest om poserande och olika sexuella insinuationer. Det märks också att arbetet med filmen har gått väldigt snabbt och vissa dialogscener blir tyvärr ganska statiska då de skulle behövt fler kameravinklar. Detta uppvägs dock hjälpligt av filmens skådespelare som verkar känna sig bekväma, trots ofta minimalt med kläder, och ett skönt funk-soundtrack av Berto Pisano. Det är hyfsad 70-tals sleeze på både på gott och ont med andra ord, men som giallo blir det på sin höjd mediokert. Det finns förvissa lite intressant giallo-typisk klippning, med i detta fall droppande kranar, men speciellt stiliskt intressant blir det aldrig. Dessutom blir det en ganska tam upplösning på slutet.

En så kallad "sexig scen"
En så kallad ”sexig scen”

Men nu tillbaks till Andrea Bianchi. Vad var det som fick manusförfattaren Massimo Felisatti att gå i taket? Förmodligen är ett faktum att morden på sina ställen är ganska grafiska, inte extrema, men för den sexsuktande publiken säkert ganska potenssänkande. Ett manligt könsorgan, samt en ung kvinnas bröst, har exempelvis hackats sönder på några av offren. Men det finns även något annat som skaver i filmens ton, nämligen en krypande känsla av sexuell sadism. Stryptag på skämt samsas med sexuellt tvång och filmens slutscen, där det skojas om påtvingat analsex, får en att tappa hakan en smula. Vad som fanns av detta i originalmanuset är naturligtvis omöjligt för mig att spekulera i, men nog känns det som om Bianchi varit där och vridit till det lite extra.

Edwige Fenech undersöker
Edwige Fenech undersöker

Frågan är naturligtvis om en film som Strip Nude for Your Killer ens hade fått en fin Blu-ray utgåva idag, nästan 40 år senare, om det inte var för dessa små fortfarande ögonbrynshöjande detaljer. Förmodligen inte, och nog finns det i grunden en ofrånkomlig konflikt då man ska försöka göra något så sexigt men samtidigt brutalt som möjligt. I Strip Nude for Your Killer har giallo-genrens konventioner kokats ner till ett skelett som sedan beklätts med en naken kvinnokropp. Resultat är kanske snarare segt än spännande och sexigt, men naturligtvis är filmen också ett måste för den som gillar italiotrash.

Betyg: 5,5 av 10

— — —

Kristoffer Pettersson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *