Meny Stäng

Nyckelhålet (1974)

Nyckelhålet (Originaltitel: Nøglehullet )
Erotik, Danmark/Sverige, 1974
Manus och regi: Paul Gerber
Medverkande: Marie Ekorre, Torben Larsen, Max Horn mfl.
Distributör: Klubb Super 8
Längd: 82 minuter
— — —
På 70-talet fick våra landsgrannar nere i Danmark för sig att producera ett gäng erotiska filmer. Dessa har kommit att kallas för “gladporr”, där Mazurka-serien kanske är den mest ihågkomna av dessa. Personligen har jag ingen superkoll på det här området, och Nyckelhålet (1974) är mitt första möte med den här typen av film.

Svenska Marie Ekorre spelar den unga Mette, som har ett hemligt förhållande med en av sin fars, som är porrproducent, anställda. När denne får i uppdrag att skriva en realistisk porrvåffla bestämmer sig paret för att iaktta sina föräldrars och vänners sexliv för att få en verklig bild av människors sexuella vanor. Dock visar det sig att människorna de kikar på inte har vad man vanligtvis skulle kalla för “normala” sexliv, och det blir svårare än förväntat att få ihop ett realistiskt manus…

Som man säkert märker är det ingen briljant genomtänkt handling som lyfter upp Nyckelhålet som film, den fungerar som en rätt tafflig ursäkt för att få visa folk som har sex i olika situationer. Jag måste säga att jag gick in med förväntningarna om att det här skulle vara en mer komedibetonad film som skulle vara relativt “ren” i sin skildring av sex, men där hade jag visst fel. Det finns förvisso en del scener som man skrattar högt åt, särskilt en där Marie Ekorre (som kanske har världshistoriens bästa efternamn?) jagar en äldre man som hon vill ha sex med, allt uppspolat i ett högre tempo med knasig musik till. Gällande sexscenerna är det grövre än vad jag väntat mig, då det faktiskt förekommer riktigt älskogsidkande i den här filmen, med allt vad det hör till. Det är inga extrema grejer det handlar om direkt, men är man inte beredd på det blir man lite överrumplad.

Nyckelhålet är som film betraktat ingen höjdare direkt. Troligen krävs det att man har en fäbless för dansk 70-talsporr, vilket jag uppenbarligen inte har. Därmed inte sagt att det är en usel film, idén bakom är så fånig att det ändå blir småunderhållande emellanåt, och om man inte vill se sexscenerna går det ju faktiskt spola utan att missa något essentiellt av handlingen. Är man å andra sidan på humöret för lite rajtantajtan så kan man säkert få ut något av Nyckelhålet, så länge man har i åtanke att det är 70-tal det handlar om, med allt vad det innebär. Är man lite extra sugen medföljer även en amerikansk XXX-version av filmen som är kortare, med den sleazedoftande titeln My Teenage Daughter, och som jag förmodar innehåller mer nakna människor som gör vad de fått betalt för.

Mette är en ung och nyfiken tjej som vet hur man förför män…

Huvudrollstjejen Marie Ekorre funkar bra i sin roll, hon är ingen mästerlig skådis, men hon är söt och har inga direkta problem med att kasta kläderna, vilket man väl ändå får se som viktiga egenskaper när det kommer till en film som Nyckelhålet. Det är långt ifrån en film för gemene man, eller kvinna, och kan väl på sin höjd ses som en lite lustig petitess. Det är, förutom sina nakenscener, en rätt tom film som man nog måste vara av rätt virke för att kunna uppskatta.

Betyg: 3 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *