Meny Stäng

Archive 81 (2022)

Archive 81
Genre: Drama/Rysare (2022)
Land: USA
Distributör: Netflix
Skapare: Rebecca Sonnenshine
Medverkande: Mamoudou Athie, Dina Shibabi, Evan Jonigkeit m.fl
Längd: 8 avsnitt
Betyg: 8 av 10


Netflix blandar ju och ger när det kommer till både film och serier. Ibland smäller det till med en riktig pärla, medans andra gånger letar man efter kontrollen eller något hårt att skicka rätt in i tv’n. Ska ju ärligt säga att min tanke om Archive 81 vid första information inte direkt lockade. Baserat på en podcast och så var James Wan inblandad. Är ju inget Wan-fan från första början och har ju absolut inte förlåtit honom för det totala bottennappet Malignant. Att serien dessutom baserades på en podcast gjorde mig ju ännu mer orolig för vad man skulle få se egentligen. Så det var ju inte med största engagemang som Archive 81 skulle ses. Jag ger det ett eller två avsnitt tänkte jag.

Dan Turner (M. Athie) jobbar med att restaurera film i New York. Efter att ha utfört ett jobb så blir han kontaktad av ett hemlighetsfullt företag. De vill att han ska försöka återställa och digitalisera en rad videoband som hittats efter en brand som skett i det såkallade Visser-huset. Dan åker ut till den villa som företaget äger långt utanför stan och långt ifrån andra hus för att jobba. All utrustning han behöver finns på plats, och likaså en stor mängd av de brandskadade banden. Band som spelats in under 1994 av studenten Melody Pendras (D. Shibabi). Hon har börjat ett skolprojekt om Visser-huset, men bakomliggande orsak är också att hon vill få reda på mer om sin försvunna mamma. Både Melody och Dan dras snart i en ett större mysterium där deras tidslinjer korsas på olika sätt och vad som döljer sig i väggarna av Visser-huset är nog större än någon av dem kunnat ana.

Mamoudou Athie tar det där med gamla fysiska mediaformat på allvar.
Mamoudou Athie tar det där med gamla fysiska mediaformat på allvar.

James Wan… du har aldrig varit en person som haft sin plats i mitt hem, och i och med Malignant förra året åkte du verkligen ut i kylan. Så var ju en viss oro när hans namn dök upp här också. Men det är kanske i bakgrunden han ska figurera? För Archive 81 är riktigt bra, och inte alls vad jag hade förväntat mig när första avsnittet slogs igång. Det är också en sådan där serie som man inte riktigt vet var den ska landa i slutändan. Det ligger något lite darrande febrigt över hela stämningen och det är i ett sakta mak man förs framåt, och som alla vet så är ju en slowburner done right något av det bästa. Har sett att folk klagat på tempot, men för egen del känns det perfekt för hur storyn är. Det ska inte vara hetsigt, ryckigt och tusentals klipp. Nej, man ska sakta dras ner i spiralen. Det ökar den mardrömslika och osäkra känslan på ett bra sätt.

Jag tycker också att skådespelarna fungerar bra. De lyckas väl med att förmedla känslorna i scenerna. Skulle ju kunnat falla platt om det överspelats eller liknande, men här sköts det bra och det känns som om de bryr sig om sina karaktärer. Det är ju ofta ett fel i filmer att det bara känns spelat eller oengagerat. Några av karaktärerna är riktigt bra och obehagliga.

Dina Shihabi med Super 8-kameran i högsta hugg.
Dina Shihabi med Super 8-kameran i högsta hugg.

En liten yxa kommer jag ändå med, och det är att några av de relativt få special effekter som är med är inte bra alltså. Hade hellre sett att det hade gjorts på ett annat vis, för det hade de kunnat göra ganska enkelt. Man måste inte ha med dålig CGI bara för att tekniken finns. Gör det med masker eller liknande, för det såg inte bra ut alls tyvärr. Likaså att bruset och smutsen i videobanden inte känns som att det någonsin hände med riktiga videoband. Man har ju levt om med olika kassetter, och aldrig någonsin blev det denna sorts slitning som är med här i. Men med det sagt, denna kritik gör inte att serien sjunker i betyg, men det skaver lite när allt annat fungerar. Jag förstår ju att jag är petig här, men kände ändå att det störde lite i en annars bra tittarupplevelse.

För att summera Archive 81 så är det en bra serie, som är svår att prata om utan att avslöja för mycket. För det händer mycket och man kastas runt en hel del i ett väldigt bra slowburn-tempo. De olika tiderna man är i går sömlöst in i varandra, och den febriga stämningen fungerar. Hoppas också att det inte kommer något mer, i alla fall inte i samma story som vi får följa här. För risken finns då att de sjabblar bort mysteriet. Har med det sagt inte lyssnat på podcasten som serien bygger på, så vet inte om det fortsätter där. Men i serieform räcker det mycket bra med denna. Välspelat och det ser för det mesta väldigt bra ut. Så denna gång lyfter jag på hatten åt Netflix satsning, och ger James Wan en halsduk och mössa i alla fall där ute i kylan, men välkommen in är han inte riktigt än. Även om det med denna serie närmar sig tröskeln.


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *