Meny Stäng

Anything for Jackson (2020)

Anything for Jackson
Genre: Skräck (2020)
Land: Kanada
Distributör: Njutafilms
Regi: Justin G. Dyck
Medverkande: Sheila McCarthy, Julian Richings, Konstantina Mantelos m.fl.
Längd: 97 min
Betyg: 7 av 10


På äldre dagar har det rediga paret Henry (Julian Richings) och Audrey (Sheila McCarthy) Walsh gjort det enda rimliga och börjat ägna sig åt satanism. Anledningen är att endast genom denna verksamhet finns det möjlighet att återfå sitt förlorade barnbarn Jackson, som omkommit i en tragisk bilolycka. Tillsammans med en brokig skara djävulsdyrkare bedriver paret Walsh redan möten och seanser. Henry har fått nys om en väldigt speciell bok och medelst resor till fjärran länder lyckats jaga ikapp denna mystiska prosa (som den tidigare ägaren verkat nog så ivrig att bli av med).

Efter att betalat iväg pensionen för detta alster är paret nu redo att återuppliva sitt barnbarn. Men det saknas en ingrediens, ett offer…ett ofött barn. Här kommer den unga gravida kvinnan Becker (Konstantina Mantelos) in i bilden. Henry råkar vara Beckers förlossningsläkare, och inser efter deras första möte att ett lämpligt offer nu är funnet. Så efter en rigorös planering kidnappar de helt sonika den blivande mamman under vad hon trodde skulle bli en uppfriskande joggingtur. Trots paret Walsh idoga förberedelser går dessvärre processen sedan långt ifrån så smidigt som de hoppats på.

Det är inte direkt PRO-bingo paret Henry (Julian Richings) och Audrey (Sheila McCarthy) Walsh fördriver tiden med.
Det är inte direkt PRO-bingo paret Henry (Julian Richings) och Audrey (Sheila McCarthy) Walsh fördriver tiden med.

Paret Walsh måste hantera snokande poliser, snorkiga snöskottare och syndiga sektmedlemmar. Det värsta av allt är dock att när väl portalen till Jackson öppnats visar det sig att dörren från skärselden är lite som en olåst svängdörr där alla möjliga fasansfulla väsen kan passera in i vår dimension. Paret gör nu bäst i att ha Gevaliakaffet redo, för det blir många oväntade hembesök denna afton som blir så pass slaskiga att den mest härdade hemtjänstknegaren kommer rygga tillbaka.

Becker (Konstantina Mantelos) får inte direkt det stöd hon förväntat sig av sin förlossningsläkare
Becker (Konstantina Mantelos) får inte direkt det stöd hon förväntat sig av sin förlossningsläkare

Anything for Jackson är en fin, uppnosig liten film som levererar det man hoppas på. Den är lustig på ett underfundigt vis, överdriven när det gäller, samt innovativ både i berättandet och specialeffekterna. Lägg därtill att den ständigt underhåller med diverse tokiga situationer och absurda tilltag, så har vi en rulle jag kan tänka mig se flera gånger. Jag finner mig genast involverad i storyn där ett snärtigt berättande varvas med mustiga effekter och kryddas för den goda sakens skull med oprovocerat snaskigt våld. Humorn är av det underfundiga slaget och är i min bok (tillsammans med en skön casting) en positivt bidragande faktor till filmens värde och säregenhet. Ska man vara kritisk så är Anything for Jackson något ojämn samt oputsad där vissa sträckor av filmen släpar något, varför den inte får det slags magiska flyt som skulle skapat en fulländad pärla.

Regin luktar kompetens och självsäkerhet där fokus ligger på i sammanhanget rätt saker. Tankarna dras till exempelvis Stuart Gordon och Brian Yuznas vitala regi i fråga om att här är det raka bananer som gäller; Man vet precis vilken sorts film man vill skapa, för vem man skapar den, och är inte rädd för att gå balls-out i processen.

Sammantaget får vi därför en fokuserad upplevelse som jag tror kommer landa i god jord hos skräckälskare.


David Clason

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *