Meny Stäng

Zombieland 2 – Double Tap (2019)

Titel: Zombieland 2 – Double Tap
År: 2019
Land: USA
Genre: Skräck/Action
Distributör: Universal/Sony
Regi: Ruben Fleischer
Medverkande: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone, Abigail Bresin m.fl.
Längd: 1 timme och 39 minuter
Tillgänglighet: Finns på svensk DVD/Bluray från 2020-03-09
Betyg: 5 av 10


I denna uppföljare till Ruben Fleischers Zombieland från 2009 får vi åter träffa våra fyra zombieslaktare som verkar leva ett rätt gott liv i Vita huset. När ”Little Rock”(Abigail Bresin) bestämmer sig för att rymma ut på vägarna med sin nyfunna vän ”Berkley” bestämmer sig dock gruppen för att hämta hem henne. Detta blir mycket svårare än vad de trodde då de både möter både muterade zombies och andra hinder på vägen.

Jag får erkänna att jag inte riktigt är så stormförtjust i första filmen som kom för lite cirka tio år sedan. Jag såg den ganska snabbt när den kom ut och tyckte den var rätt tam och ointressant. I väntan på Zombieland 2 – Double tap bestämde jag mig häromdagen för att se om den. Dels villa jag friska upp minnet en smula men jag vill också ge den en ny chans. Men min åsikt är detsamma då som nu, men hur står sig då uppföljaren?

Mycket är detsamma som första filmen och det blandas friskt mellan våld och komik. Zombies dödas på alla möjliga sätt och ”Columbus”(Jesse Eisenbergs) regler är med och är minst lika viktiga då som nu. Ganska snabbt så känner jag att tvåan är betydligt roligare än den första filmen. Efter ett snyggt intro maxat med en härlig zombieslakt så är det stort fokus på det humorn, och det funkar inledningsvis ganska bra. Det är kul och lite barnsligt, men efter en stund så blir avsaknaden av zombies och action för stor och jag blir något fundersam om jag riskerar bli snuvad på våldet. Jag hade nog gärna sett att filmen vågat dragit mer åt det våldsamma hållet än det komiska totalt sätt. Woody Harrelson gör en kanon roll och bevisar i vanlig ordning att han är en väldigt underskattad skådespelare, ärligt talat fungerar hans som filmens räddning emellanåt. Eisenberg är som vanligt töntig och Emma Stone är charmig och trivsam som alltid. Filmen bygger mycket på de fyra huvudkaraktärerna och vinner väldigt på att de är rätt bra skrivna och bra castade.

Gänget är tillbaka och mycket är sig likt
Gänget är tillbaka och mycket är sig likt

Tyvärr kan jag ty tycka att stora delar av filmen saknar fantasi och blir något seg. Det är inte mycket som är nytt förutom några nya muterade zombies. Det verkar absolut inte vara lätt arr göra en bra uppföljare och regissören Ruben Fleischer har heller hittills imponerat speciellt mycket på mig med sina filmer, förutom kanske med Venom ifrån 2018. Men han är fortfarande ung och kanske har sina bästa år framför sig. Det ska exempelvis bli väldigt spännande att se vad han gör med med filmen Uncharted som bygger på den fantastiska Playstation-spelserien till.

Kul! Det hade gärna fått vara lite mer unikt och nytt
Kul! Det hade gärna fått vara lite mer unikt och nytt

Totalt tycker jag att Zombieland 2 – Double tap är mer underhållande än ettan. Men på det stora hela så är det endast en uppdaterad version av den första filmen. Den hade absolut vunnit på att våga hitta på något nytt och chansa lite. Det är ingen dålig film men heller inte så bra som den kunde ha blivit. Som uppföljare är den ok och du kommer få precis vad du förväntar dig, ja till och med Bill Murray. Och vem vet, kanske är det så att även jag börjar tröttna på denna zombie-hysteri som aldrig verkar ta slut?


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *