Meny Stäng

Utan trosor i Tyrolen 2 & 3 (1974)

Utan trosor i Tyrolen 2 & 3
Gladporr, Tyskland/Österike, 1974
Orginaltitlar: Auf der Alm da gibt’s koa Sünd (2), Alpenglühn im Dirndlrock (3)
Regi: (2) Franz Josef Gottlieb (3) Sigi Rothemund (under psuedonymen Siggi Götz)
Skådespelare: Alena Penz, Alexander Grill, Rinaldo Talamonti, Elisabeth Volkmann, Catharina Conti med flera.
Distribution: Studio S
Ute nu på svensk DVD


Utan trosor i Tyrolen var en stor succé på svensk bio på det tidiga sjuttiotalet, och är kanske så här efteråt en av de mer kända gladporrfilmerna från den tiden. Själv så såg jag filmen i smyg på video ett flertal gånger i de tidiga tonåren, och den nakna Marie Ekorre lämnade ett outplånligt intryck. Nåväl, filmerna Utan trosor i Tyrolen 2 och 3 som nu har släppts är egentligen inga uppföljare till den första filmen och de saknar också Marie Ekorre.

1Det kan med en historisk backspegel vara märkligt att gladporr gick på vanliga biografer på sjuttiotalen, men det är i regel ganska harmlösa filmer – speciellt om vi ser på dagens drama-filmer som Nymphomaniac, Love, Baise Moi mfl. Den typ av grafisk sex som skildras i dem är bra mycket grövre än det som skildras i Utan trosor i Tyrolen-filmerna, faktum är att det inte är så mycket till sexskildringar alls i dem, mest hoppande rumpor och bröst.

Båda filmerna har en hel del helnakna kvinnor och nästan likna nakna män (aldrig snoppar i bild), men i dag så betraktas detta knappast som porr, det är på det stora hela väldigt oskyldigt – förutom på en väldigt öm punkt, som i sammanhanget faktiskt känns obehagligt. Speciellt i tredje filmen så är de flesta kvinnorna ganska ointresserade av att ha sex med de män som åtrår dem, och det slutar inte så sällan att männen mer eller mindre tvingar sig på kvinnorna. Våldtäkt, alltså – med ett leende på läpparna. Det är något som gör att dessa filmer inte funkar längre i dag. Humor och harmlöshet, blandat med hoppsan hejsan våldtäkt.

Utan trosor i Tyrolen 2, hette på bio när den hade premiär i Sverige Utan läderbyxor i Tyrolen, och trean – Utan brallor i Tyrolen. Både de och originalfilmen produceras av det österrike-tyska filmbolaget Lisa Film, som stod bakom en mängd gladporr-produktioner, men även spaghetti-westerns, actionfilmer och andra typer av filmer. De är fortfarande aktiva i dag, dock med en ”seriösare” profil.

Tokrolig scen från Utan Trosor i Tyrolen 2.
Tokrolig scen från Utan Trosor i Tyrolen 2.

Det känns som falsk marknadsföring att kalla Utan trosor… 2 och 3 för uppföljare. Det de har gemensamt är främst den italienska skådespelaren Rinaldo Talamonti, och att de utspelar sig i Tyrolen. Men det finns fler liknande filmer producerade av Lisa film, och som även dem har Rinaldo Talamonti i någon av huvudrollerna. Så antagligen ett klassiskt bondfångartrick av Studio S, och man förstår varför de försöker med det – enligt deras information på deras hemsida kan man läsa att Utan trosor i Tyrolen är deras fjärde bästsäljande titeln genom åren.

2Tvåan handlar om att staden Vögelbrunn, vars ekonomi går dåligt, och av någon anledning så ska den bli bättre om den blir en ”marknadsstad”, men för att bli det så saknas sju invånare. Och man vill ge dem en belöning som ser till att man har sex så att det blir fler barn. Givetvis dyker det upp en sedlighetskommité som vill sätta stopp för knullandet. Men det blir en hel del hoppande i sänghalmen och mycket nakna unga kvinnor. Blandat med någon typ märklig lytes, och slap-stick komedi som inte riktigt verkar veta hur den ska spelas. Som i många sådana här filmer så verkar man ha slarvat bort manuset innan man började spela in, eller helt enkelt inte brytt sig så mycket om det.

Den som presenteras som tredje filmen har en något mer avancerad handling, och något mindre naket och hoppande i sänghalmen. Här är det en forskare som har kommit på en formel som kan omvandla gödsel till bensin, och han förföljs av två spioner. Byborna ser sin chans att bli rika på uppfinningen och försöker stoppa spionerna att få tag i den. Handlingen i filmen är dock till dess nackdel, när man verkar ha ett riktigt manus och en idé, så blir det på något sätt inte lika roande längre, med ett undantag – en slapstick-scen med Talamonti som sitter fast med sina hängslen i en skidlift, är faktiskt lite småkul, men som så mycket av humorn, och sexet, så har det inte så mycket med handlingen att göra, egentligen.

Filmerna är småkul emellanåt, inte särskilt upphetsande, och verkar gjorda med ett gott humör. Men problematiken med mer eller mindre genomförda våldtäkter, speciellt i tredje filmen gör att jag placerar dem på historiens skräphög.

Betyg: 3 av 10


Mikke Schirén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *