Meny Stäng

Scouts guide to the zombie apocalypse (2015)

Scout’s guide to the zombie apocalypse
Skräck/komedi, USA, 2015
Regi: Christopher Landon
Skådespelare: Halston Sage, Tye Sheridan, Patrick Schwarzenegger, Cloris Leachman m.fl.
Distributör: Paramount
Längd: 93 min
På svensk DVD och Blu-ray från 2016-04-04


1Jag måste berätta hur förvirrad jag var när jag började skriva den här recensionen och varna för att inte se två liknande filmer direkt efter varandra. Det var nämligen så att dagen innan jag tittade på Scouts guide to the zombie apocalypse så såg jag Freaks of nature, en ganska trevlig splatterkomedi om en liten småstad full med vampyrer och zombier som måste börja samsas för att stoppa elaka aliens som vill förstöra. Inget mästerverk men väldigt behaglig underhållning med lättsam ton och när jag började skriva den här recensionen så tog det säkert 10 minuter innan jag insåg att blandade ihop dem totalt med en lång utläggning om hur filmer kan vara lite för självmedvetna.

Sen fortsatte jag med en liten beskrivning av handlingen och kunde inte riktigt förstå varför en karaktär saknades i synopsisen tills jag insåg varför. Det är inga vampyrtjejer som får ihop det med huvudkaraktären i Scouts guide to the zombie apocalypse, det finns inga lagom fåniga referenser till Twilight här. För att det är en helt annan film jag blandade ihop handlingen med.

När filmen börjar får vi följa tre Amerikanska High school ungdomar som förbereder sig för en scoutträff där de är de enda som överhuvudtaget är med i klubben. Två av dem, Ben och Carter, vill egentligen inte vara med alls då de är betydligt mer intresserade av att göra sånt som vanliga ungdomar sysslar med på fritiden, festa och ha sex, men deras vän Augie trivs alldeles för mycket med det och av rädsla för att såra honom så fortsätter de. Ben är givetvis också kär i Carters blonda syster Kendall och efter att ha fått en inbjudan till en hemlig studentfest från henne så beslutar de sig att smyga iväg under natten när Augie sover och besöka festen, helt ovetandes om att Kendalls pojkvän (Patrick Schwarzenegger. Jajamensan, Arnolds son) gett dem fel adress.

Tre scouter på äventyr med en tämligen handlingskraftig lokal strippa...
Tre scouter på äventyr med en tämligen handlingskraftig lokal strippa…

Samtidigt så har en zombieepidemi brytit ut tack vare en korkad städare på en labb i närheten (och jag gillar verkligen att vi aldrig får någon förklaring till varför. Det bara är så att de råkar ha en infekterad snubbe där. Enkelt och bra). Nu bryter kaoset ut och våra vänner försöker klara sig från att bli uppätna av den agressiva horden med köttätare med hjälp av en strippa från den lokala strippklubben, samtidigt som de fortfarande försöker fortsätta vara vänner med Augie som kommit på vad de gjort och rädda Carters syster. Inget nytt under julgranen här inte. Har du sett några zombiefilmer/tonårskomedier förut så känner du igen allt. Men det är faktiskt lite av filmens styrka.

Scouts guide to the zombie apocalypse känns lite som Porkys blandat med splatter. En ganska omogen tonårskomedi med en massa sexskämt och exploderande huvuden och som tur är så lyckas den hitta en lagom bra balans mellan snusket och splattret med en relativt bra låg nivå på skämten, något som skådespeleriet blir klart starkare av då alla verkar vara fullt medvetna om vilken nivå de ska ligga på och trion som spelar de gamla vännerna känns faktiskt som att de möjligtvis skulle kunna vara vänner på riktigt (även om de kanske är aningen för gamla för att gå på high school).

Oj vilka grymma zombie-tuttar! Ungefär på den nivån ligger filmens humor. Snygga effekter kompenserar dock en hel del...
Oj vilka grymma zombie-tuttar! Ungefär på den nivån ligger filmens humor. Snygga effekter kompenserar dock en hel del…

Splatterdelen är inte fy skam den heller med rikligt med rött kladd (och avslitna penisar) för oss konnässörer och när det gäller makeupeffekterna så finns det verkligen inte något att klaga på. Jag blev faktiskt glatt överraskad av hur trevligt jag hade det när jag såg på filmen och om du vill se en mysigt fånig och klyschig splatterkomedi så kan du verkligen göra sämre val än Scouts guide to the zombie apocalypse. Se bara inte Freaks of nature dagen innan om du tänkt skriva en recension.

Betyg: 6 av 10


Joachim Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *