Meny Stäng

Turning Point (2009)

Turning Point, Alternativ titel: Laughing gor chi bin chit
Action, Hong Kong, 2009
Regi: Herman Yau
Distributör: CN Entertainment LTD
Skådespelare: Michael Tse, Anthony Wong, Yuen Biao, Francis Ng, Fala Chen m.fl.
Längd: 89 min
Finns som regionsfri blu ray-import

— — —

Triader, machetes, undercoverpoliser och mexican standoffs. Tar du och lägger ihop Wai Keung Laus Infernal Affairs (2002) med Johnny Tos Election (2005) så har du Herman Yaus Turning Point från 2009. Med andra ord rör det sig om en ganska traditionell modern kinesisk gangster/snutfilm med högt tempo och en och annan lojalitets-tvist. I mina öron låter detta som garanterad underhållning även om det denna gång faktiskt blir ganska virrigt.

I grund och botten så rör det sig om en så kallad prequel till den populära kinesiskt tv-serien Emergency Unit. Fokus ligger dock på den populära karaktären Laughing Gor spelad av Michael Tse, en skådis med pojkbandsbakgrund som känns igen från bland annat Young and Dangerous-serien.

Laughing Gor är en ung ambitiös triadmedlem med en hemlighet. Egentligen är han undercoverpolis som har infiltrerat den triadorganisation som han nu arbetar för. Vid ett polistillslag grips Laughing med massor av droger. Detta skulle vanligtvis inte vara något större problem om det inte var för att hans hanterare (Yuen Biao) vid tillslaget skadades så illa att han hamnade i koma. Hanteraren var naturligtvis den enda som viste om Laughings egentliga identitet och han riskerar nu 10 års fängelse. Zatoi, Laughings konkurrent inom triaden  (Francis Ng) tar tillfället i akt. Han övertalar de andra triadbossarna att Laughing behöver likvideteras eftersom risken annars finns att han byter sida för att få ett lindrigare straff. Laughings mentor Yat (Anthony Wong) tänker dock inte offra sin unge protegé så lätt. Han och Laughing har nämligen en hemlighet som går tillbaka i tiden innan Laughing blev polis.

Som ni kanske förstår så är det här en historia som bygger på ett dubbelspel inte helt olikt det som finns i Infernal Affairs. Man har dock försökt ta allt ett ytterligare steg genom att vända och vrida på karaktärerna en ytterligare gång. Laughings mentor Yat har exempelvis tidigare också varit undercoverpolis. Efter att han avslöjades så klarade han inte att gå tillbaks till polisyrket utan återföll till triadverksamhet. Yat är nu minst sagt en komplex karaktär som inte direkt passar in på någon sida om lagen. Detta har Yau försökt förstärka genom hur Yat beter sig och inte minst hur han ser ut. Han glider runt med mohikanfrisyr, eye-liner och damschal och Anthony Wong spelar medvetet över så det nära på blir fånigt. Att man inte riktigt ska veta var man har Yat är uppenbart. Hans kluvenhet som människa skulle nog en duktig skådespelare som Wong kunnat förmedla utan detta androgyna grepp.

Förövrigt blir allt mer komplicerat ju längre in i filmen man kommer. Tillbakablickar utvecklar karaktärerna och inte räcker det med hemliga allianser. Laughing har dessutom ett förhållande med Zatios syster Karen (Fala Chen) vilket strular till allt ännu mer. Oväntade tvister kastas in och plötsligt blir Laughings tidigare fiender hans enda livlina och vice versa. Det blir med andra ord ganska förvirrande mellan varven, men Yau lyckas tillslut knyta ihop alla trådar på en riktigt tillfredställande och inte minst spännande sätt.

Trots en viss förvirring så blir betyget för Turning Point ändå klart godkänt, inte minst för filmens kompetenta filmtekniska hantverk. Vi bjuds på högt tempo och hård action. Machetehugg varvas med skott i pannan och stilistiska överdrifter som ballistisk balett och wire-kung fu lyser med sin frånvaro. Michael Tse är lite småtråkig men gör sitt jobb. Han ligger dock helt klar i lä när det kommer till skådespelare som Anthony Wong och inte minst Francis Ng som är som klippt och skuren för denna typ av hårdkokta sammanhang. Det är även alltid kul att se min gamle barndomsidol Yuen Baio i rollen som Laughings hanterare. Även han varken bjuder på den humor eller kung fu-akrobatik som en gång i tiden gjorde trion Sammo Hung, Jackie Chan och Yuen Baio så omåttligt populär så är han fortfarande en riktigt stabil skådespelare.

Kort och gott – gillar man modern gangsterfilm från Hong Kong kommer man inte bli besviken på Turning Point. Att det ska virras runt och karaktärernas lojalitet ska provas och omvärderas gång på gång kan man nog säga är en del av filmen charm. Trots att det rör sig om en tv serie-prequel så klarar den helt klart att stå på egna ben. Men i jämförelse med stilbildande filmer som Infernal affairs eller Election så framstår naturligtvis Turning Point som ganska blek.

Betyg: 6,5 av 10

— — —

Kristoffer Pettersson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *