Meny Stäng

Trouble Every Day (2001)

Trouble Every Day
Drama/skräck, Frankrike, 2001
Distributör: Njutafilms
Regi: Claire Denis
Skådespelare: Vincent Gallo, Béatrice Dalle, Tricia Vessey mfl.
Längd: 96 minuter.
Ute på svensk DVD från 2017-06-05


Det nygifta paret Shane (Vincent Gallo) och June (Tricia Vessey) reser till Paris på smekmånad, men Shane har helt andra planer än kärlek och romans. Han tänker nämligen söka upp sin tidigare kollega Dr Leo Semeneau som för många år sedan utförde farliga experiment kopplat till människors sexuella begär. Dessa experiment gjorde så att Shane har ett törstande begär av något helt annat än kärlek. Shane stöter under sitt sökande på Dr Leos fru Coré (Béatrice Dalle) som också lider av samma törst och hunger. Men kan Shane hålla sin hunger under kontroll under sökandet på ett svar?

Jag har under flera år varit väldigt sugen på att se Trouble Every Day. Jag menar enligt trailern så känns det som en modern kannibal-/kärlekssaga, dessutom med fantastiska Béatrice Dalle och Vincent Gallo i huvudrollerna. Dessa två i samma film kändes på förhand som en perfekt mix. Nu när jag äntligen fick se den hade jag tack och lov inga höga förväntningar på filmen. Och tur var väl det, för det är en ganska tråkig och förutsägbar film. Tempot är ett av de största problemen med filmen då det tar i alla fall 30 minuter innan det händer något minnesvärt överhuvudtaget. Själva storyn är intressant, men manuset är tunt, utförandet dåligt och filmen känns på det hela ganska oengagerad.

Hörru Vincent, stå inte bara där och glo!
Hörru Vincent, stå inte bara där och glo!

Det känns ärligt talet som om Trouble Every Day aldrig riktigt kommer igång och de frågor som ställs under filmens gång, som ”varför” Shane och Coré har dabbars av sin begär får man aldrig något svar på. Filmen känns halvfärdig och lämnar mig helt oberörd förutom att det finns ett par scener som faktiskt sticker ut. Skådespelarna då? Ja Gallo vandrar runt under filmen och spelar en i vanlig ordning trasig, destruktiv människa med en trasig själ och en massa inre demoner. Just i denna film kan jag inte bestämma mig om jag tycker han spelar bra eller inte, hans rolltolkning som Shane känns mest bara tråkig. Detta är dock väldigt långt från hans egenregisserade Buffalo ’66 (1998) som kan är rekommenderas om du vill se mer Vincent Gallo vara riktigt bra. Men det som gör att jag inte totalsågar denna film är Béatrice Dalle. Hon är som alltid är briljant som instabil, trasig, skrämmande och otäck. Hon lyckas ändå trots att filmen är svag göra mig lite illa till mods och tar över alla scener hon är med i totalt.

Béatrice Dalle är i vanlig ordning ganska obehaglig.
Béatrice Dalle är i vanlig ordning ganska obehaglig.

Läser man på nätet om Trouble Every Day verkar många dra paralleller till David Cronenbergs hantverk, något jag till viss del kan förstå. Även om det inte rör sig om någon direkt ”body horror-skräck” så anspelar en del scener på det mörker som finns i Cronenbergs tidiga filmer. Något annat som inte är helt tokigt är filmens musik som faktiskt är rätt bra. Speciellt den som spelas i början av filmen och under sluttexterna. Att titeln Trouble Every Day är en Frank Zappa referens är naturligtvis också lite roligt.

Sammanfattningsvis så tycker jag denna film lovar mer än den kan hålla. Mycket beror nog på Claire Denis regi, men även manuset skulle behövt mera styrka. Filmen går förbi mig som vilken typisk tv-skräckis som helst vilket är synd då det finns en del potential…

Betyg 4 av 10


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *