Meny Stäng

They Live (1988)

They Live
Genre: Science Fiction (1988)
Land: USA
Distributör: Studio S
Regi: John Carpenter
Medverkande: Roddy Piper, Keith David, Meg Foster m.fl.
Längd: 94 min
Finns på blu-ray från och med 6/9 2021
Betyg: 7 av 10


Det är inte direkt att sticka ut hakan att säga att John Carpenter är en av ens favoritregissörer, särskilt inte bland genrefilmsentusiaster. Karln står onekligen bakom några av de mest hyllade skräckfilmerna och jag skulle bli ytterst förvånad om någon påstod att den inte gillar något Carpenter regisserat. Det man dock kan diskutera är vilken av hans filmer som egentligen är bäst (rätt svar är, så klart, Halloween) och där går åsikterna isär.

Läser man på baksidan av Studio S relativt färska blu-ray av They Live ser man att filmen inte var någon kassako när den gick upp på bio 1988, snarare tvärtom. Dock, säger samma baksidestext, har filmen sedan dess kommit att bli kultförklarad och allmänt omtyckt i kretsar där man gillar Carpenter. Lite som The Thing alltså, som hisnande nog både sågades av kritiker och ratades av publik när den kom. Dock kan jag någonstans förstå varför They Live inte blev någon braksuccé, då det inte är den mest lättillgängliga av JC’s rullar. Du behöver inte ha många högskolepoäng för att se att den har ett politiskt budskap, och kanske var det just det som skrämde publiken? Nåväl, spekulationer kan vi lämna därhän. Hur är filmen då?

”Va! Kan en kultfilm se så bra ut på hemmavideo?”

Först kan det vara på sin plats att kort dra handlingen. Roddy Piper (som man även kan se i filmen med den fantastiska titeln Hell Comes to Frogtown) spelar en man på drift, som efter en serie händelser finner ett par solglasögon. Detta par är inte vilka solglasögon som helst, de får honom att se verkligheten som den faktisk är, fylld med sublima uppmaningar i stil med OBEY, CONSUME och SLEEP, där man utan glasögonen ser reklam eller annat. Det visar sig också att vissa människor framträder som halvt monstruösa figurer som inte kan vara från vår planet…

Liksom man inte behöver vara raketforskare för att se filmens politiska budskap behöver man det heller inte för att se att det Carpenter vill säga är skrämmande applicerbart på vårt samhälle idag. Det är inte lätt att göra samhällskritik tidlös, en faktor som gör att många filmer också åldras rätt dåligt. Samma anledning gör att They Live fungerar otroligt bra i vad den vill säga, men den vore att göra filmen en otjänst i att bara diskutera vad än Carpenter ville med sin film. Det är samtidigt en underhållande science fiction-rulle där den oerhört charmige Roddy Piper bit för bit upptäcker sanningen, ackompanjerad av den karismatiske Keith David. Greppet med att se verkligheten genom solglasögon är smart rent berättarmässigt och gör att vi, liksom huvudkaraktären, både får uppleva sanning och illusion. Sånt gör att man bortser från en dramaturgiskt småklumpig slagsmålsscen som håller på för länge, även om den i sin märklighet är underhållande även den.

Man hade inte tackat nej till en buddy cop-rulle med dessa två…

Vissa filmer är väl, som klyschan säger, före sin tid. They Live är onekligen en av dem, och även om den, för att återknyta till det jag sa i inledningen, inte kvalar in på min topp fem-lista över John Carpenters filmer är det omöjligt att inte dras med i det som pågår i filmen. Man får vara glad att vi lever i en värld där filmer som dessa kan få återupprättelse och finna ny publik med fint remastrade utgåvor som den Studio S erbjuder. Filmen är också ett bevis på Carpenters mångsidighet, fingerfärdighet och skicklighet som regissör, något som på många sätt gör honom svår att överträffa.

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *