Meny Stäng

The Predator (2018)

Sci-fi/Action, USA, 2018
Distributör: Fox
Regi: Shane Black
Medverkande: Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Olivia Munn m.fl.
Längd: 1 timmar 47 minuter
På svensk DVD, Blu-ray och i 4k UHD den 28 januari 2019


The predator, eller Rovdjuret som den kort och gott fick heta på svenska ifrån 1987 är helt klart en av de coolaste sci-fi/action filmer som har gjorts, med en otrolig casting med grabbarna Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers och resten av teamet ute i djungeln där de möter en utomjordisk varelse som slaktar folk hejvilt omkring sig.

Det är action från början och till slut och är troligtvis en av de filmer som jag har sett om mest gånger i mitt liv. Det kom en uppföljare 1990 som är rätt okej med Danny Glover och så en riktigt dålig trea (?) som heter Predators år 2010 med Adrien Brody och Alice Braga. Den har jag sett, men har inget minne av den, så den kan inte ha varit mycket för världen. Hur står sig då denna i jämförelse och som fortsättning på ett riktigt fräckt ”filmmonster”? Det ska vi kika lite närmare på nu.

Det hela börjar med Quinn Mckenna, en prickskytt på uppdrag i Mexico samtidigt som hans team blir attackerat av något som ser ut som en farkost ifrån himlen som kraschar på jorden. Quinn är den enda som lyckas ta sig ut levande och dum som han är så tar han två saker ifrån farkosten som framtida bevis och skickar hem det till sin postbox. Problemet är att hans postbox är full, så paketet kommer hem till hans fru och autistiska son som lyckas aktivera det som kom ifrån farkosten och det vill ju självklart utomjordingarna ha tillbaka. Samtidigt fraktas Quinn, efter en utredning om hur mycket han vet om händelsen, i en buss med några ex-soldater bland annat spelade av Thomas Jane som en soldat med Tourette. De blir snabbt inblandande att ta upp kampen tillsammans med en biolog spelad av Olivia Munn att försöka rädda sonen och troligtvis jorden på samma gång.

På pappret känns det som att det är upplagt för en riktigt bra film. Med tanke på att Shane Black var med som skådis i originalet och spelade då Hawkins, om någon minns, samtidigt som han har skrivit manus till filmer som Dödligt vapen, Den sista actionhjälten (Arnolds bästa!) och Long kiss goodnight. Tyvärr så tycker jag att både storyn och karaktärerna känns alldeles för ointressanta. Storyn har du sett i hundratals andra amerikanska filmer och känns alldeles för urvattnad. Här hade Black verkligen kunnat göra ett bättre jobb. Karaktärerna får inget utrymme förutom Thomas Janes roll och ja, den är lite rolig. Men förutom det finns inget man fastnar för eller kan tycka är coolt. Det kan också vara problem med castingen som känns lite fel från början. Bäst av karaktärerna är Olivia Munns tolkning av Casey.

Tack och finns lov finns det en del saker jag gillade. Bland annat så är det bra och snyggt våld, med ganska snygga actionscener och schysta effekter. Här syns det att Black kan action. Det hade dock gärna fått varit ännu mer action om du frågar mig. Det är samtidigt en film som driver med sig själv och är smårolig på sina ställen, det var flera gånger jag fick möjlighet att fnissa lite för mig själv. Samtidigt finns det fler tillfällen då det skvätter blod och blir våldsamt där jag får känslan av att filmen vill flörta lite med att vara en b-film. Det tackar jag verkligen för och uppskattar.

Sammanfattningsvis är det väl ingen dålig film, du får vad du betalar för. Ha dock inga förväntningar och jämför inte denna film med originalet, för då kommer du bli fruktansvärt besviken. Det är en typisk amerikansk actionfilm med en hel del pang-pang. Tänk också på att detta är ingen remake utan en fortsättning på franchisen. I slutändan är det väl svårt att inte tycka om när utomjordningar kommer till vår planet och ställer till med problem?

Betyg: 5 av 10


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *