Meny Stäng

The Pact (2012)

The Pact
Skräck, USA, 2012
Distributör: Njuta Films
Regissör: Nicholas McCarthy
Skådespelare: Caity Lotz, Casper Van Dien, Haley Hudson m.fl.
Längd: 89 min
Finns på svensk DVD och Blu-ray från 2013-02-06

— — —

Annie återvänder till sitt barndomshem för att begrava sin mor. Där borde hennes syster möta henne, men när Annie kommer fram är systern spårlöst borta. The Pact DVDModerns gamla hus beter sig dessutom väldigt konstigt och snart inser Annie att hon inte är ensam. Ett väsen verkar finnas i huset, men det slutar inte där. Det finns även något mörkt i Annies familjs historia och nu när hennes mor är borta verkar ondskan vilja bryta sig lös. Intrigen tätnar, och Annies kusin försvinner när hon är på besök i huset, även hon spårlöst. Kvar finns Annie som famlar runt på jakt efter någon form av svar på vad det är som egentligen händer i sitt gamla barndomshem…

The Pact (skriven och regisserad av Nicholas McCarthy) passar bra in i det senaste årets rysartrend med hemsökta hus, men står ändå stadigt på egna ben. En mystisk och ogästvänlig stämning byggs snabbt upp, en känsla som sedan utnyttjas till flera riktig effektfyllda scener då bitarna sakta börjar falla på sin plats för stackars Annie. Miljön är San Pedro i Kalifornien, men ändå känns inget soligt eller glamoröst. Filmens färger är matta, torra och synkas mycket bra till filmens genomtänkta foto. Kameran förföljer viktlöst Annie genom huset och plötsligt bjuds det på någon liten ruggig detalj i bakgrunden för den uppmärksamme. Gång på gång lyser paniken i Annies ögon när hon inser något nytt ohyggligt.

Som åskådare sitter man på helspänn av skräckblandat välbehag. Kameran retas och tassar runt för att sedan plötsligt riktas rakt upp i taket. Där svävar naturligtvis något ohyggligt och trots att jag var beredd kan jag inte hålla borta den rysning som letar sig in över min rygg.

The Pact
Smyga runt och hitta något nytt ohyggligt.

Caity Lotz, som spelar Annie, har rätt trovärdig ”tuff grannflicka med motorcykel-utstrålning”, även om det blir lite krystat att hon hela tiden ska smyga runt i små shorts eller trosor. En grånad Casper Van Dien (Starship Troopers) dyker upp som polis, men tillför inte mycket annat än lite extra kött i kvarnen. Nej, behållningen med The Pact är först och främst filmens genomtänkta regi och kamaraarbete. Några scener som när Annie bjuder hem ett medium (Haley Hudson) eller när Van Diems polis smyger runt och ser skumma saker genom sin digitalkamera biter sig kvar länge efter filmens slut. I The Pact bevisas återigen att man kan komma mycket långt med teknisk talang även om budgeten är låg.

The Pact är absolut en effektiv skräckthriller, men något mästerverk är det inte tal om. Filmen har sin peak efter tre fjärdedelar, men sen får vi en upplösning som är lite väl förenklad och platt. Trots detta lite väl brådskade ihopknytning, där vissa frågor fortfarande hänger kvar i luften, så är The Pact betydligt mer sevärd än den mesta annan direkt till video-skräck du hittar hos din lokala filmhandlare.

Betyg: 6,5 av 10

— — —
Kristoffer Pettersson: FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *