Meny Stäng

The Last Horror Movie (1982)

The Last Horror Movie
Skräck, USA, 1982
Regi: David Winters
Manus: David Winters, Judd Hamilton och Tom Klassen
Medverkande: Joe Spinell, Caroline Munro mfl.
Längd: 87 minuter
Distributör: Njuta Films
Finns på svensk dvd från 2014-03-26

— — —

the_last_horror_movieMånga av oss som fallit djupt ner i det ljuva träsk som genrefilm utgör har säkerligen närt drömmar om att en vacker dag själva stå bakom kameran. Få av oss får uppleva den fantasin och får istället nöja oss med att ligga hemma i soffan och beundra andras fantastiska insatser, vilket förvisso inte är helt fy skam heller. I The Last Horror Movie (1982) tar Joe Spinells karaktär Vinny denna dröm till nya nivåer, när han minsann bestämmer sig för att göra den bästa skräckfilmen någonsin. Han har dessutom redan sin huvudskådis klar för sig, den populära Jenna Bates (Caroline Munro). Att hon inte vet om det verkar inte vara några bekymmer för Vinny, han får helt enkelt ta till okonventionella metoder för att skapa sin film…

För alla vi som älskar Bill Lustigs smutsiga slasherdrama Maniac ler njutningsfullt åt de två affischnamn som The Last Horror Movie skyltar med. Likheterna tar inte slut riktigt där, Spinell spelar en liknande roll som den han gör i Maniac, om än inte alls lika trasig, sorglig och mörk som när han agerar skalperare på New Yorks skitiga gator. Nu ska jag inte jämföra de två filmerna i allt för stor utsträckning, även om jag tycker det är oundvikligt till viss del, men The Last Horror Movie är en betydligt lättsammare och, faktiskt, roligare film. Den leker med Vinnys galenskap snarare än att plåga oss tittare med den och när sluttwisten kommer går det inte annat än att bryta ut i ett leende.

Nog har man hört om demonregissörer, men Vinny (Joe Spinell) tar priset...
Nog har man hört om demonregissörer, men Vinny (Joe Spinell) tar priset…

Visst dras filmen med en del brister, vilket jag tror till viss del beror på dess budget. Nu är knappast budget något jag värdesätter som det viktigaste för en film, men ibland blir det uppenbart. Här har man gerillafilmat under Cannes filmfestival, vilket i och för sig är ett rätt kul grepp, och det bjuds inte på några större utsvävningar utanför huvudstoryn. Den hade mått bra av att kanske skalats med sisådär 7-8 minuter för att få till ett bättre tempo och snabbare komma till slutpoängen, där Vinnys telefonsessioner med sin mor (spelad av Spinells riktiga mor!) blir något tjatiga efter ett tag.

Hyser man, som jag, en stor kärlek till Maniac kan den här filmen vara ett kul tillskott till ens vardag för att se de två huvudskådisarna spela något annorlunda mot varandra (kan även passa på att rekommendera den fantastiska Starcrash där de båda är med!). Den kommer inte gå till världshistorien som den mest banbrytande skräckisen, men kommer med nog mycket eget för att befoga en och en halv timme av ditt liv.

Betyg: 5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *