Meny Stäng

Who Saw Her Die? (1972)

Who Saw Her Die?
(Chi l’ha vista morire?)
Thriller, Italien, 1972
Distributör: Shameless Screen Entertainment
Regi: Aldo Lado
Medverkande: George Lazenby, Anita Strindberg, Nicoletta Elmi, Adolfo Celi m.fl.
Längd: 119 minuter

— — —

SHAM014_Packshot_REV13_zpsdf721ef8En ung flicka mördas brutalt någonstans i Frankrike. En tid senare råkar en känd skulptörs dotter ut för samma fruktansvärda öde. Missnöjd med polisens insats börjar Franco (George Lazenby) , tillsammans med sin fru Elizabeth (Anita Strindberg), att nysta i fallet och snart upptäcker de att de tagit sig vatten över huvudet …

Aldo Lados välgjorda film kommer paketerad i en stilig giallo-kostym. I sedvanlig ordning går man in hårt för att förvilla åskådaren i jakten på den anonyme mördaren och levererar således en rad mystiska ledtrådar att hålla reda på. Den ena kufiska karaktären efter den andra gör entré och Lado leker också effektivt med föreställningarna om mördarens könstillhörighet. Mordgåtan vecklas sakta ut i flera olika lager och Lado räds inte att låta allt ta sin tid.

Det hela är så klart mycket elegant genomfört och man kan inte låta bli att beundra den kvalitet och känsla för konstnärskap som man lade på historier av detta slag under giallons glansdagar. Man arbetar effektivt med en subtil symbolik, där växelvisa klipp mellan en slaktaraffär och Francos lekande dotter påvisar vad som komma ska, medan ett slingrande Venedig fungerar som en förlängning av Francos sorgetyngda känslotillstånd (att Nicolas Roeg använde sig av samma miljö i mästerliga Don’t Look Now är lätt att förstå).

George Lazenby och Anita Strindberg i "Who Saw Her Die?"
George Lazenby och Anita Strindberg i ”Who Saw Her Die?”

Who Saw Her Die? är onekligen snyggt realiserad men saknar på något vis ändå den visuella slagkraft som exempelvis Lizard in a Womans Skin (1971) eller Deep Red (1975) bär på. Det där lilla extra uteblir och bildlösningarna blommar aldrig riktigt ut. Detsamma kan man för övrigt säga om filmens narrativ. De inledande fyrtiofem minuterna är både effektiva och intressanta, men någonstans på vägen är det något som halkar snett. Händelseutvecklingen är bitvis väl långsam och de viktiga spänningsmomenten når inte fram. Upplösningen är förvisso fascinerande men också ganska tunt skriven; mördarens motivation och personliga trauma förblir höljt i dunkel.

En nästintill skrämmande mager George Lazenby är bra i huvudrollen och matchas väl av den alltid lika sofistikerade Anita Strindberg. Ennio Morricones skickliga musik, ackompanjerad av spöklika barnkörer, bidrar med härlig stämning och det flitiga giallotypiska användandet av mördarens point of view är väl genomtänkt.

Who Saw Her Die? fungerar utmärkt som förströelse men lämnar inte ett lika stort avtryck som andra filmer i genren. Upplevelsen är tillräckligt medryckande för att man inte ska tappa intresset och direkt tråkigt blir Lados film aldrig. Är man ett fan av genren bör man givetvis ta sig en titt, däremot går det inte att förneka att det finns starkare giallos där ute.

Betyg: 6,5 av 10

— — —
Sandra Wallin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *