Meny Stäng

Tatanka (2011)

Tatanka
Drama, Italien, 2011
Distributör: Studio S
Regi: Giuseppe Gagliardi
Skådespelare: Clemente Russo, Carmine Recano m.fl.
På svensk DVD 2012-11-07

— — —

Efter att ha skrivit reportageboken Gomorra så kommer Roberto Saviano för alltid att behöva leva i skydd av livvakter. Anledningen var att han i boken hängde ut den napolitanska Camorra-maffian, en organisation minst lika hänsynslös och våldsam som sin betydligt mer kända Sicilianska kusin. Boken filmatiserades av Matteo Garrone 2008 och blev en stor succé, Giuseppe Gagliardi  Tatanka kan ses som en naturlig utveckling då utgångspunkten även här är prosa av Saviano. Denna gång rör det sig är dock om en helt fiktiv historia.

 Miljön känns starkt igen från Gomorra. Det är hav, risiga betongtyngda miljöer och fattigdom. Vi får följa Michele (Clemente Russo), en ung kille som tillsammans med sin bästa vän Rosario (Carmine Recano) är på väg rakt in i Neapels undre värld. Av en slump upptäcker Michele att han har en fallenhet för boxning, något som han ser som sin biljett till ett bättre liv. Men denna resa blir allt annat än enkel då i synnerhet Rosario har helt andra planer för honom.

Polarna Michele (Russo) och Rosario (Recano)

Visst är Tatanka lite av en standardhistoria och filmen boxningsscener lär inte höja speciellt många ögonbryn. Ändå biter sig historien om ”buffeln från Neapel” kvar. Detta beror till stor del på filmens skoningslösa porträtt av Neapel, en plats som ofta brukar kallas för Europas farligaste stad. Samma uppgivna känsla av död och korruption som fanns i Gomorra finns även i Tatanka. Trots att ”Camorran” faktiskt aldrig nämns vid namn finns den ständigt närvarande som en destruktiv urkraft och genomsyrar helt den syditalienska kulturen. Oavsett var i livet, eller världen, Michele befinner sig så präglas han av detta. Från fängelset till olagliga boxningsturneringar i Tyskland verkar han alltid först och främst vara en del av Neapel.

Hårda knytnävsslag men ännu hårdare socialrealism!

    

Tatanka är inte lika stilistiskt snygg som i Gomorra, men Gagliardis raka pretentionslösa regi känns absolut som ett genomtänkt och smart val för denna hårdslående historia.  Till ytan ser  ”Tatanka” främst ut som en film om vänskap, lojalitet och boxning – men tittar man lite noggrannare så råder det ingen tvekan om saken. Precis som ”Gomorra” är detta en film om en del av Europa som helt verkar ha lämnats åt sitt öde.

Betyg: 6,5 av 10  

— — —

Kristoffer Pettersson; FromBeyond-redaktör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *