Meny Stäng

Spöksnubben i Skrubben (1984)

Spöksnubben i Skrubben, Monster in the Closet
Komedi/Skräck, USA, 1984
Distributör: Studio S Entertainment
Regi: Bob Sahlin.
Medverkande, Donald Grant, Paul Walker, Harry Gibson
Längd, 90 min


”We must destroy all closets”

1I den lilla staden Chestnut Hills händer de mest märkliga av mysterium. Mystiska mord förvirrar polisen som leds av Sheriff Sam Ketchem. Mordfallen blir fler och fler och kroppar hittas konstigt nog i garderober. Det enda ledtråden de har på kropparna är att de har två stickhål. Dessa incidenter tillkallar till sig pressen ifrån tidningen Daily Globe, men inte deras stora stjärnreporter Scoop skickas till Chestnut Hills. Istället får deras Clark Kent look-alike till reporter Richard Clark som till vardags tar hand om tidningen dödsannonser hand om detta nyhetsstoff.

Richard börjar undersöka saken och träffar bland annat med Sheriff Ketchem som är bergsäker på att det är en orm som ligger bakom morden. Men Richard träffar också på en professor Diane Bennet som tror att det rör sig om något helt annat. Richard möter även Diane Bennets son som kallas Professorn som spelas av mycket ung Paul Walker (känd från Fast and Furoius-filmerna som tyvärr gick bort alldeles för tidigt för två år sedan nu). Till detta brokiga gäng anslutar sig även en pastor och en som vanligt halvtokig Harry Gibson som spelar en doktor vid namn Pennyworth med två nobelpris innanför västen. Tillsammans tar de upp jakten på mystiska monstret som härjar i den lilla stadens garderober. Frågan är om de ska lyckas eller inte?

Paul Walker som söt liten nerd-unge
Paul Walker som söt liten nerd-unge

Har du sett en Troma-film innan vet du oftast vad du har att vänta dig. Men har du istället lyckats hålla dig ifrån en Tromas fula skräpfilmer så är Spöksnubben i Skrubben en ganska bra film att börja med. Den är inte alldeles för mycket eller för lite heller. Det rör sig snarare om en ganska anständig Troma-film om man jämför med exempelvis filmer som Tromeo and Juliet och Terror Firmer. Det överdrivs nämligen inte med varken blodiga och fula effekter eller drivor med sexskämt i varje scen. Spöksnubben i Skrubben är istället en slags parodi på monsterfilmer, men tyvärr blir den aldrig speciellt rolig. Den enda gången jag tycker drar på smilbanden är när man för första gången får se vad som gömmer sig i garderoberna och alltså får se hur denna ”Spöksnubbe” ser ut. Den påminner nämligen om en stor chokladpudding. Det finns även något mindre Sci-fi inslag i filmen som också är lite småkul.

Lite rolig ser han ändå ut den så kallade "Spöksnubben"
Lite rolig ser han ändå ut den så kallade ”Spöksnubben”

Utöver dessa ljusglimtar så är inte Spöksnubben i Skrubben mycket att hurra för. Den är varken läskig eller blodig som man kunde ha hoppats på och de få skämten som filmen har med är inte speciellt roliga. Jag minns första gången jag såg denna film på en usel vhs-kopia, då tyckte jag faktiskt att den var okej. Kanske har tiden gått förbi Troma och deras filmer eller så är det helt eneklt jag som har vuxit upp.

Min uppfattning om Troma är att antingen älskar du deras filmer eller så hatar du dem. Personligen har jag aldrig fastnat för deras skräpiga och absurda B-filmer och denna är inget undantag. Är du däremot fan av Troma så ska du absolut se filmen och även köpa denna DVD utgiven Studio S Entertainment då den förutom titelfilmen innehåller en hel del tokiga kortfilmer som jag halvtittade på när jag skrev denna recension. Du får i dessa exempelvis träffa antihjältar som Toxic Avenger och Sgt. Kabukiman och många fler ökändisar från Tromas tokiga värld.

Betyg 4 av 10


Christoffer Strid

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *