Meny Stäng

Silver Bullet (1985)

Silver Bullet
Genre: Skräck (1985)
Land: USA
Distributör: Retro Film
Regi: Daniel Attias
Medverkande: Corey Haim, Gary Busey, Everett McGill m.fl
Längd: 95 min
Betyg: 8 av 10


Min äldre bror var, och är än vad jag vet, ett stort Stephen King-fan. Det var i hans bokhylla som jag först stiftade bekantskap med Varulvens År, boken som ligger till grund för Silver Bullet. Historien av Stephen King, ackompanjerat av de väldigt våldsamma teckningarna av Berni Wrightson, blev en favorit. Det var kittlande med de blodiga, tuffa bilderna och dessutom var ju boken något tunnare, vilket passade mig eftersom jag inte orkade sätta mig in i Kings mer… ja, tegelstensaktiga verk. Det fick vänta några år tills jag hade växt till mig något slags tålamod. När chansen ett tag senare gavs att se en filmatisering av sagda bok nappade jag såklart direkt. Som alltid i ungdomen var det ju i en klippt version, alternativt en grynig oklippt piratkopia med ganska mörk bild och undertexter man inte förstod. Lyckligtvis kom den ju på DVD senare och nu har Retro Film släppt en restaurerad och ocensurerad blu ray av Silver Bullet.

Året är 1976 och i den lilla staden Tarker’s Mills har våren precis gjort sitt intrång. Allt medan värmen börjar komma till staden så börjar det ske ett antal otäcka mord. Stadens polis tror att det kan röra sig om en seriemördare och inför utegångsförbud, och ställer samtidigt in det årliga fyrverkeriet. Den rullstolsburne ynglingen Marty (Corey Haim) har precis förlorat sin vän, och hade hoppats muntra upp sig lite med fyrverkerierna så han är både ledsen och besviken. Hans morbror Red (Gary Busey) skjuter till honom några raketer och en nybyggd rullstol, så att han kan smita iväg och få skjuta lite fyrverkerier trots allt. När himlen tänds upp i alla möjliga färger får Marty syn på den som utför dåden, men kommer någon tro Marty om vem eller vad det är som står bakom?

En ung och oförstörd Corey Haim (1971 - 2010)
En ung och oförstörd Corey Haim (1971 – 2010)

Jag vet att det kan komma krav till FromBeyond nu att avskeda mig omgående, men Silver Bullet är Corey Haims bästa film. Jag vet att den utmärkelsen allt som oftast faller på Lost Boys (J. Schumacher 1987), men i mitt hem ligger Silver Bullet många steg före. Det är en spännande rysare som kräver en full popcornskål. Charmig är ett ord som dyker upp i huvudet när jag tänker på Silver Bullet, främst för att det känns som skådespelarna trivdes och gjorde ett gott jobb med sina roller. Ett bra manus plus att man har ju en speciell plats i filmhjärtat för filmer som utspelar sig i amerikanska småstäder. Är ju alltid en fröjd att se den gode Everett McGill med, och hur kan man inte dras med i charmen hos Terry O’Quinn? Gary Busey är inte med på min topplista över skådisar vanligtvis, men här har han väldigt roligt med rollen, ad-libbar repliker och spelar över på ett bra sätt. Tycker också samspelet mellan Haim och Megan Follows som spelar hans syster Jane är bra. De känns som ett syskonpar som träter, men samtidigt tycker om varandra. Sådana filmförhållanden kan ju ibland bli ostiga, men här funkar det och känns ändå trovärdigt.

En relativt ung och oförstörd Gary Busey
En relativt ung och oförstörd Gary Busey

Retro Film inkluderar lite extramaterial också, där intervjun med Everett McGill var trevlig att kolla på. Den hade gärna fått vara ännu längre dock, men bra trots detta. Som ovan nämnt så såg ju jag Silver Bullet på en rätt rutten utgåva de första gångerna, så att få den med krispig bild och ljud är ju trevligt. Tycker att effekterna fortfarande håller bra klass, och det finns ju rent allmänt lite för få fräcka varulvsfilmer med tanke på hur bra det kan bli. Stephen King själv har varit med och skrivit screenplay. Minns tyvärr inte riktigt hur nära boken som filmen ligger, men man är ju alltid intresserad när den gode King är inblandad. Det händer ju en hel del gånger att filmerna baserade på Kings verk inte riktigt levererar, men Silver Bullet lyckas väldigt bra. Känns bra att kunna återvända till denna när man suttit besviken på några av de andra King-adaptionerna.

Silver Bullet är en sådan film som jag ser om med jämna mellanrum och det är kul att Retro Film nu släpper den på blu ray. Om mitt minne stämmer så var den ganska dyr att köpa på DVD när den utgått ur sortimentet, så skönt att den nu återigen finns att köpa för er som missade den på DVD. För den är verkligen värd att köpa. Det är en solid, spännande popcorn-rulle som hamnar högt på min lista över filmer baserade på Stephen Kings böcker eller historier. Ingen cameo av King i denna tyvärr, vilket man ju alltid sitter och väntar på. Vill du ha en rulle som passar utmärkt till en sommarkväll, eller under kommande Shocktober-lista så är Silver Bullet verkligen värd att kolla in om du inte gjort det innan. Ska jag klaga på något så är det ju att de valde titeln, och inte tog bokens titel istället. Cycle Of The Werewolf.. hur hårt låter inte det?

Tack Retro Film, och hoppas ni fortsätter med detta arbete för finns många rullar jag vill se utgivna.


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *