Meny Stäng

Body Bags (1993)

Body Bags
Genre: Skräck/komedi
Distributör: Retro Film
Regi: John Carpenter och Tobe Hooper
Medverkande: Stacy Keach, Mark Hamill, Alex Datcher m.fl
Längd: 94min
Betyg: 6 av 10


Dead of Night, Creepshow och V/H/S/2. Nog är man svag för en bra antologifilm, en subgenre som passar skräckfilmsgenren väldigt bra. När det dessutom basuneras ut att ”skräckmästarna” John Carpenter och Tobe Hooper ligger bakom blir man så klart nyfiken på resultatet, som vi fått på en ny bluray av det spännande bolaget Retro Film.

Carpenter har inte bara satt sig i regissörsstolen här, utan spelar även en viktig roll som den ledsagare som tar oss mellan de olika segmenten i filmen. Tankarna är inte långt ifrån Cryptkeeper från Tales from the Crypt och man har säkert tittat både en, två och tre gånger på den serien när den här TV-filmen var under produktion.

Vem skulle inte göra allt för en frisyr som denna?

Den består av tre segment, de två första i regi av Carpenter och den tredje av Hooper. Vi får först följa en ung kvinna (Alex Datcher) som tar nattpasset på en bensinmack, samtidigt som en seriemördare härjar i trakten. När hon råkar låsa ut sig blir det en lång skräckfylld natt och en kamp för liv och död. I del två drabbas en man (Stacy Keach) av enorm fåfänga när hans hår blir allt tunnare och i jakten på en vacker frisyr hamnar han hos en halvskum organisation som har svaret på hans drömmar, men till vilket pris? Del tre fokuserar på en baseballspelare (Mark Hamill), som förlorar ögat efter en bilolycka och får ett nytt transplanterat på sjukhuset. Vad han inte vet är vem ögat kommer från, något han, och hans gravida hustru, snart ska bli varse om…

Ingen av de tre segmenten är banbrytande eller något jag inte sett förut, men när det kommer till skräckfilm behöver det inte alltid vara dåligt. Får jag välja en favorit blir det nog del två, som har titeln Hair, som lyckas bäst med att blanda skruvad humor med en form av body horror. Filmen är dock i överlag balanserad, något som väl är antologifilmens främsta akilleshäl de gånger det går snett. Till skillnad från tidigare nämnda Tales from the Crypt, som är full av mindre bra avsnitt under sina sju säsonger, är Body Bags som en slags koncentration av den seriens bästa stunder. Lägg till att du dessutom får mer blod, våld och exploativa inslag, vilket vi får tacka den producerande kanalen Showtime för.

Även Luke Skywalker kan vakna på fel sida sängen…

För den som gillar att se bekanta ansikten är det här också en trevlig stund, då bland annat Wes Craven, Roger Corman och Sam Raimi dyker upp i olika roller här och där. I sig ingen kvalitetsstämpel, så klart, men det funkar bra i symbios med filmens i övrigt lättsamma ton. För det ska sägas att det inte är särskilt otäckt, obehagligt eller kusligt någon gång under Body Bags, tonen är mer uppsluppen och fylld med diverse småskruvade inslag. Förvisso är den första delen mer traditionellt skräckig, men i övrigt är det skräckkomedi för hela slanten, och det fungerar bra. Det är inte alltid en enkel kombination att få till, men här läggs nivån rätt och de två regissörerna bakom filmen är nog kompetenta för att förstå vad som fungerar och när det bara blir pajigt.

Jagar du en ny Creepshow? Ja, då är Body Bags en trevlig stund, även om den inte går till historieböckerna som något mästerverk. Ibland räcker det gott med dryga 90 minuters underhållning på god nivå, och det är just vad du får här. Plus i kanten för att Retro Film ger ut denna inte särskilt ofta diskuterade film på finfin bluray också, det ger hopp för oss som länge behövt rikta blickarna åt andra håll för att få genrefilm i fysiskt format.

– – –

David Larsson, FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *