Meny Stäng

Sightseers (2012)

Sightseers
Svart komedi, England, 2012
Regi: Ben Wheatley
Skådespelare: Lowe Steve Oram m.fl.
Distributör: Studio S
Längd: 88 min.
Finns på svensk DVD sen 2014-04-15

— — —

sightseers - dvdNu kommer det. Är ni redo? Helt hundra? Okej… jag var inte särskilt såld på regissören Ben Wheatlys tidigare film Kill List (2011). Jag tyckte den var på tok för högtravande, ojämn och relativt tråkig. Det som räddade filmen var en väldigt tajt atmosfär som skvallrade om ondska och om hemskheter hela filmen igenom. Men med sin nya film Sighseers så träffar Wheatly däremot helt och hållet rätt. Historien om två människors gråa, tråkiga och helt underbart makabra husvagnssemester är verkligen en fullträff för Wheatly. Den är rolig, våldsam, vacker, sorglig… allt detta utan att för den skull kännas snårig eller ojämn. Det är en väldigt väl sammansatt film med en tydlig identitet som underhåller på oerhört många plan. Ett sant nöje att titta på helt enkelt.

Filmen handlar om kärleksparet Tina och Chris (fenomenalt spelade av Alice Lowe och Steve Oram) som drar ut på en husvagnssemester tillsammans. Väl på vägen visar Chris upp sidor av sig själv som många av oss kanske inte skulle finna alltför attraktiva. Vi skulle möjligen bli livrädda ärligt talat. Tina däremot… hon drar igång på alla cylindrar och paret finner sig inom kort på kollisionskurs med det mesta på semestern.

Alltifrån fotot till musik känns så oerhört klockrent i Sightseers. Det är en film som känns full med liv, mycket tack vare strålande skådespeleri från alla inblandade, trots att det är en grådassig engelsk semester som porträtteras. Alice Lowe är lysande som den tilltäppta och hunsade Tina, som inte vill annat än att fly sin vardag och känna kärlek och tillhörighet, och likväl som hon kan få oss att bryta ihop i skratt kan hon få oss att känna en stor klump i halsen. Steve Oram är inte sämre han i rollen som Chris, en man med ett väldigt varierande temperament, som sakta men säkert visar upp helt andra sidor än vad man förväntar sig. Båda karaktärerna är i varje fall djupa och nyanserade och erbjuder klart mer än vad man först förväntar sig.

Alltifrån fotot till musik känns så oerhört klockrent i Sightseers
Alltifrån fotot till musik känns så oerhört klockrent i Sightseers

En av de saker jag verkligen älskar med Sightseers är det är faktiskt är en kärlekshistoria till syvende och sist. Det är inte så att Chris och Tinas relation får spela på andrafiolen utan det är den relationen som hela filmen snurrar kring. Hur ska det gå? Ska de få varandra och kan de acceptera varandras brister? Att man sedan snurrar in historien i lite mer våldsamt filter är bara en ytterst god bisak. Jag bryr mig ärligt talat om dessa karaktärer trots att jag egentligen inte borde göra det och jag vill faktiskt se dem lyckliga.

 Tina och Chris är ett par som man faktiskt gillar, trots deras ganska makabra egenheter
Tina och Chris är ett par som man faktiskt gillar, trots deras ganska makabra egenheter

Wheatlys saliga mix av kärlek, husvagnar och våld slår an en klang inom mig och jag kan inte annat än att kapitulera inför den. Visst, filmen har några partier som drar ned helheten och tempot men allt som oftast sitter man på helspänn och följer denna lätt störda road trip med ett leende på läpparna. Vad Wheatly väljer att lägga krutet på härnäst kommer således följas med spänning av undertecknade. Jag hoppas han träffar rätt igen.

Betyg: 8 av 10

— — —

Jonathan Björklund

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *