Meny Stäng

Secretary (2002)

Secretary
Dramakomedi, USA, 2002
Distributör: Studio S
Regi: Steven Shainberg
Medverkande: Maggie Gyllenhaal, James Spader, Jeremy Davies med fler.
Längd: 106 minuter
Ute på svensk DVD från 2014-11-26 (vilket passande nog också är redaktör Petterssons födelsedag).

— — —

1Den fragila Lee (Maggie Gyllenhaal) skrivs ut från mentalsjukhuset och flyttar hem till föräldrarna. Mån om att komma bort från de dysfunktionella familjeförhållandena tar hon anställning som sekreterare hos advokaten Mr. Grey (James Spader). Men vad som börjar som en vanlig arbetsrelation utvecklar sig snart till ett sadomasochistiskt förhållande …

Det är nog säkert att dra slutsatsen att författaren E.L James tog sig en titt på Steven Shainbergs kultförklarade film innan hon satte sig ner för att skriva sina bästsäljande romaner. Inte bara är det sadomasochistiska temat detsamma utan både filmen och böckerna innehåller dessutom en sadist vid namn Mr. Grey. En ren tillfällighet? Skulle nog inte tro det.

Tonen i Shainbergs film skiljer sig dock markant från E.L James utsvävningar. Här översköljs åskådaren av mjuk charm och varm humor, även i de scener som inbegriper smisk och bondage. Synen på de sadomasochistiska inslagen är avslappnad och jordnära och motivet blir på så vis lätt för åskådaren att ta sig an.

Shainberg lyckas även väl med att skildra intimitet på ett icke-exploaterande vis; här finns inget överflöd av omotiverade nakenscener. De erotiska inslagen har inte så mycket med sex att göra utan fokuserar mer på huvudkaraktärernas dynamiska relation och det rollspel de utövar.

Maggie Gyllenhaal och James Spader i "Secretary"
Maggie Gyllenhaal och James Spader i ”Secretary”

Secretary andas definitivt mer indiefilm än vanlig mainstream-rulle och därför finns det också större svängrum för själva berättandet. De humoristiska inslagen hade förmodligen inte klarat sig undan saxen i en mer konventionell produktion men fungerar här tillfredsställande; det är svårt att inte hålla sig för skratt när Lee, i ett försök att hitta en partner med liknande sexuella preferenser, ombeds kasta tomater på en man fastkedjad vid en spis…

Maggie Gyllenhaal gör en mycket fin rollprestation. Hennes Lee växer från ömtålig ung kvinna till en handlingskraftig motsvarighet som inte skäms för sina sexuella önskemål. Gyllenhaal har bra kemi med James Spader som säljer både kylig maktfullkomlighet och ångestfylld vånda. Ska man klaga över något är det faktumet att Shainberg målar upp en ganska fördomsfull bild av masochister. Lee tampas med både en mental skörhet liksom ett frekvent självskadebeteende, två faktorer som används till att ursäkta hennes dragning till undergivenhet.

Men att somliga tänder på smärta och underkastelse behöver ju inte nödvändigtvis bero på att dessa personer tidigare råkat ut för något trauma. Det finns många hypoteser men desto färre vetenskapliga undersökningar som kan förklara de bakomliggande orsakerna till en sadomasochistisk läggning. Shainberg spär bara på stereotypen som menar att alla masochister är offer – fastän det egentligen inte finns något vetenskapligt belägg för ett sådant påstående. Lite tråkigt kan man tycka, särskilt med tanke på att relationen mellan Lee och Mr. Grey i övrigt framstår som sund och givande.

 En sund och givande relation
En sund och givande relation

Secretary är i grund och botten en ganska söt film, det sadomasochistiska temat till trots. Shainbergs alster framstår nästan som mysig och faller definitivt inom kategorin feel good (vilket kan sägas vara lite överraskande). Den fina helheten dras dock ner av de närvarande fördomarna. Synd på så rara ärter …

Betyg: 6 av 10

— — —

Sandra Wallin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *