Meny Stäng

Preaching to the Perverted (1997)

Preaching to the Perverted
Drama/erotik, Storbritannien, 1997
Distributör: Njuta Films
Regi: Stuart Urban
Skådespelare: Guinevere Turner, Christien Anholt, Tom Bell, Julie Graham med flera
Längd: 97 min + 13 min
Ute på svensk DVD från 15-05-18

— — —

preaching_to_the_pervertedI spåren av succéfilmatiseringen av 50 Shades of Grey har en del äldre filmer med liknande tematik dykt upp igen, exempelvis en nyutgåva av Secretary (2002) med James Spader och Maggie Gyllenhaal, och nu även en nyrestaurerad utgåva av Preaching to the Perverted av Stuart Urban. Denna nya utgåva kom förövrigt till genom en Kickstarter-kampanj genomförd av några av filmens många fans. I Sverige hette Preaching to the Perverted förra gången den dök upp –  Spankworld – The Movie, en film som svider. Njuta Films gör utan tvekan rätt i när de låter filmen behålla sin engelska titel denna gång…

Man kan se filmen som en satir över moralens väktare, personer som vill göra allt för att stoppa människor att ha den fria sexualitet som de själva vill. Undertexten att moralisterna kanske egentligen är rädda för sin egen sexualitet skiner också tydligt igenom. Preaching to the Perverted är också en ganska kärleksfull skildring av S/M-världen generellt.

Politikern Henry Harding vill göra allt han kan för att stoppa den perverterade dominatrixen Tanya Cheex och hennes S/M klubb ”House of Thwax”. Harding skickar den unge oskulden Peter för att infiltrera klubbven, men Peter blir dock lite väl intresserad av Tanya och deltar till slut själv i aktiviteterna. Handlingen är simpel, men ändå lite intressant, då hjärtat i berättelsen främst dunkar för människorna runt S/M-klubben. Den som till slut står med rumpan bar är dock givetvis Harding.

Guinevere Turner som dominatrixen Tanya Cheex
Guinevere Turner som dominatrixen Tanya Cheex

När Preaching to the Perverted gjordes fick produktionen kämpa mot liknande moralister som de som man passande nog också porträtterar i filmen. En del av detta får vi också återberättat 13-minutsdokumentären ”Re-Immerse in the Perverse” som gjordes i samband med restaureringen och också följer med som bonusmaterial. 1997 var det inte ens säkert att filmen skulle få någon form av normal distribution. Idag kan man se att det i grund och botten är en ganska snäll film – och bitvis också välspelad, speciellt de kvinnliga rollerna.

Den kvinnliga dominatrixen spelas av Guinevere Turner, som senare år spelat en av huvudrollerna i L World, men hon har även gjort sig känd som manusförfattare, bland annat genom adaptionen av Bret Easton Ellis bok American Psycho film som filmatiserades 2000. Den manliga huvudrollen Peter görs av Christien Anholt, som kanske i Sverige mest känns igen för sin roll i TV-serien Kultjägarna. Regissören Stuart Urban har själv främst ägnat sig år dokumentärer sedan han filmade Preaching to the perverted. För några år sedan gjorde han dock komedin May I Kill You.

Preaching to the Perverted har onekligen fått viss kultstatus, och många verkar ha inspirerats av filmen genom åren. S/M-klubbar har döpts efter den fiktiva klubben House of Thwax, och flera har använt sig av Tanya Cheex som namn. Det är också förståeligt att filmen har sin beundrarskara bland S/M-utövare, men som film betraktat är den lite småtråkig och ganska förutsägbar. Ett extra plus dock för kostymerna och den medföljande dokumentären. Detta drar upp filmen från en fyra till en femma.

Betyg: 5 av 10

— — —

Mikke Schirén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *