Meny Stäng

ROOM 237 (2012)

ROOM 237
Dokumentär, USA, 2012
Distributör: Njuta Films
Regi: Rodney Ascher
Medverkande: Bill Blakemore, Geoffrey Cocks, Juli Kearns
Längd: 102 minuter
Finns på svensk DVD sedan 2014-05-13

— — —

room_237En film om en hög med analyser angående en annan film, kan det vara något att ha? Ja, förvånansvärt nog är det det och ”Room 237” är en minst sagt fascinerande historia fylld till bredden av spännande synsätt angående Stanley Kubricks klassiska ”The Shining”. Vissa är mer troliga än andra måhända men alla genomsyras av en hängivelse och kärlek som är svår att värja sig emot.

Regissören Rodney Ascher låter endast namnen och rösterna från de medverkade synas i filmen, aldrig ansiktena på dem. Detta är ett lika så genialt som modigt drag då fokusen alltid läggs på ”The Shining” och på vad som berättas mer än att vi fångas upp av den som berättar det. Filmen binds ihop av klipp från ”The Shining” (samt andra filmer och verk), animationer och musik till en vacker lite dokumentär. Jag kommer snabbt att tänka på dokumentären om Hollywood-producenten Robert Evans, ”The Kid Stays In The Picture”, när jag ser ”Room 237” då de båda använder sig av samma berättarteknik, trots att den senare baserar sig på ett flertal olika berättelser istället för en endaste. Och det är minst sagt en hel del historier som berättas för oss under filmens 102 minuter. Bland annat dyker den alltid lika populära ”månlandningen-var-en-bluff” upp och fascinerande idéer kring indianer blixtrar förbi.

Tyvärr börjar filmen sakta men säkert att pysa ju längre den pågår då många teorier blir aningen för långrandiga. Exempelvis så är idéerna kring planlösningen på hotellet där ”The Shining” utspelas något som återkommer men som aldrig känns relevant eller ens intressant i förhållande till många av de andra uppslagen. Måhända att filmen behövdes smetas ut rent tidsmässigt och man valde att lägga till vissa teorier. För även om filmen lyckas hålla en fast under sin speltid så är det endast vissa specifika teorier som man verkligen minns. Resten agerar mest utfyllnad och pausunderhållning fram till dessa. När eftertexterna väl börjar rulla så är man rätt så matt. Så många tankar som flugit igenom huvudet under hela filmen men som aldrig fått något konkret svar.

Men ”Room 237” är en väldigt smakfull dokumentär som jag verkligen rekommenderar fans av ”The Shining” att kolla upp. Eller nej. Inte bara fans av ”The Shining” utan fans av film överhuvudtaget bör ta sig en titt. Eller nej. Fans av konst på alla de sätt och vis bör ta sig en titt på ”The Room 237”. För även om jag själv anser många av dessa idéer och tankar vara rätt så långsökta och överdrivna så är de ändå viktiga i den bemärkelsen hur olika vi kan komma att se på kulturella verk och vad man kan finna om man tittar riktigt noga. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte slängde in ”The Shining” i spelaren direkt efter att jag sett klart den här dokumentären så även om du inte uppskattar filmen så får du garanterat ett sug efter en fenomenal Kubrick-skräckis i varje fall. Och det är ju alltid ett plus.

Om det finns mer att finna i ”The Shining” är upp till andra entusiaster att ta reda på. Letar man efter en mening så finner man den antagligen till slut antar jag.

 

Betyg: 6 av 10

— — —

Jonathan Björklund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *