Operation Avalanche
Found Fotage/Thriller, USA, 2016
Regi: Matt Johnson
Skådespelare: Matt Johnson, Owen Williams, Josh Boles m.fl.
Distributör: Njutafilms
Längd: 1 tim 30 min
Jag älskar så kallade mockumentaries eller fejkdokumentärer, det står jag för. Det är precis som det låter, filmmakarna fejkar en dokumentär om ett valt ämne med skådespelare och specialeffekter. Det är ingen ny företeelse heller, det kanske allra tidigaste exemplet bör vara Luis Buñuels Las Hurdes: Tierra Sin Pan (Land without bread) från 1933, en surrealistisk överdriven dokumentation av Las Hurdes i Spanien som framställs så fattigt och bakåt att man inte ens vet hur man bakar bröd och lever uteslutande på bidrag från staten för att man tar in föräldralösa barn. Jag brukar ibland bunta ihop genren med så kallade Found footage filmer då de även försöker fejka en bild av något som är ”på riktigt” men det kanske inte är riktigt rättvist. De brukar dock gå hand i hand med varandra så så helt dumt är det egentligen inte.
Detta för mig in på dagens recension, Matt Johnsons Operation Avalanche, en trevlig liten skröna som tar fäste i den konspirationsteori som bla finns i filmen Room 237, som vill påstå att det var Stanley Kubrick som spelade in de filmsekvenser som Nasa använde för att fejka månlandningen. Vi får följa två unga CIA-agenter som under det kalla krigets rymdupprustning får i uppdrag att infiltrera Nasa för att hitta en rysk mullvad, under förutsättningen att man skall spela in en dokumentär om rymdbyrån. Man hittar inte mullvaden men däremot så får man veta att Usa inte har någon möjlighet att ta sig till månen före ryssarna då bränslet man använder inte är tillräckligt för att landa.
I en aningen småfånig utveckling av handlingen beslutar sig agenterna för att undersöka möjligheten att fejka månlandningen, utan att meddela sina chefer, och spelar in en test film som övertygar de högre upp att det är någonting att satsa på. Man börjar undersöka det här djupare och reser bland annat till England för att intervjua Stanley Kubrick och får där iden till att använda så kallad Front projection, alltså en kombination av förinspelade bakgrunder med skådespelare i förgrunden. Projektet fortsätter men mystiska personer börjar hänga utanför studion där man rekonstruerar upp allt och allt känns inte bra, speciellt när man får höra om en annan operation som ska ta vid ifall Operation Avalanche inte hinner bli klar i tid, en operation som visar hur desperata den Amerikanska regeringen är för att inte låta Ryssarna vinna.
Det mest intressanta med Operation Avalanche är nog faktiskt hur den är inspelad. Man har fått in den rätta känslan över att utspela sig på sextiotalet men lyckades även faktiskt spela in scener på Nasa genom att precis som i filmen utge sig vara dokumentärfilmare och spela in scener på Nasa enligt hur det såg ut på sextiotalet. Inte riktigt lagligt egentligen men filmskaparna kom runt detta genom att använda sig av så kallade ”fair use” paragrafer inom copyrightlagarna. (Matt Johnson tackade sina advokater på världspremiären på Sundancefestivalen i början av 2016, en liten extra rolig touch) Tack vare detta så har man lyckats skapa en autentisk bild över rymdprogrammet på sextiotalet med en blandning av nyinspelade scener och gamla filmer där man klippt in sig själva. I och med att allt är inspelat på 16mm film så fungerar det alldeles ypperligt.
Vad som kanske inte riktigt fungerar så ypperligt är egentligen manuset men det är nog bara ett mindre klagomål, Operation Avalanche är relativt förutsägbar, storyn utvecklas precis så som man förväntar sig att den ska göra vilket kanske är lite tråkigt men det man lyckas leverera under resans gång är faktiskt riktigt roligt och den sista lite melankoliska slutscenen gör att jag förlåter den för lite klyschor, plus att scenen där man fejkar de klassiska fotografierna från månlandningen är helt underbar. Om du har något som helst intresse av konspirationsteorier och fejkdokumentärer så bör du se Operation Avalanche.
Betyg: 7 av 10
Jag tänkte avsluta recensionen med några andra tips från genren som jag själv tycker är lite underskattade.
- Lunopolis, en fejkdokumentär om en påstådd månbas. Lågbudget men har ett mycket bra manus och ett väldigt roligt slut.
- Lake Mungo. Denna underbara film handlar om en familjs försök att få svar på vad som hänt med deras försvunna dotter och vad de tror är försök från henne att nå dem från andra sidan.
- Alternative 3, en brittisk tv-special där man försökte göra en War of the Worlds, dock på något mindre hysteriskt, i form av en dokumentär om försvunna vetenskapsmän och den första landningen på Mars.
Joachim Andersson