Meny Stäng

Navy Seals vs Zombies (2015)

Navy Seals vs Zombies
Action/skräck, Usa, 2015
Distributör: Scanbox
Regi: Stanton Barrett
Skådespelare: Ed Quinn, Michael Dudikoff, Rick Fox m.fl.
Längd: 97 min
På svensk DVD och Blu-ray: 2016-09-09


360267Med Stanton Barretts Navy Seals vs. Zombies får man hela plotten i titeln. Du kan omöjligt missta dig om vad denna film kommer innehålla. Amerikanska spridspittar ska tampas med zombies svårare än så är det inte. Dessutom finns den gamla Cannon-stjärnan Michael Dudikoff (American Ninja med mera) med i rollistan. Detta kanske kan bli rätt kul ändå tänker jag när jag knäpper igång rullen. Action och zombies kan ju vara rätt coolt. Och Dudikoff är ju alltid rolig att se…

Som sagt så sägs det mesta med titeln. Ramberättelsen är så mager att den nästan är svårt att återberätta, men såhär är det på ett ungefär; vicepresidenten (Rick Fox) är på viktigt möte i Baton Rouge när folk blir som galna och börjar attackera folk. För att få ut vicepresidenten så skickas ett Navy Seals-team in. De är de hårdaste, bäst tränade och mest skäggiga krigare de förenade staterna har frambringat. Men inte ens de är beredda på att det är levande döda som intagit Baton Rouge.

Det är alltså Baton Rouge filmen utspelar sig i, inte New Orleans som det står på filmens fodral. Detta är väl ett av de tilltag som gjordes för att Navy Seals vs. Zombies ska framstå lite större än vad den är. Vi får träffa ett gäng överdrivet macho och totalt överspända amerikanska patrioter som är så platta och tråkiga att det enda man lämnas med efter filmen är en stark känsla av skägg, för det ska man tydligen ha om man är en riktig militärhårding. Jag tror det har att göra med att dessa ”supersoldater” inte behöver följa flottans vanliga reglementet och vara tight snaggade och välrakade. De har mer frihet och egna regler. De poängterar man naturligtvis med att ha ett rejält skägg. För att lyfta fram detta faktum ytterligare så är färskingen i teamet helt skägglös. Men överlever han detta eldprov så får han säkert odla ett coolt skägg han med.

Supersoldater har naturligtvis ett rejält skägg
Supersoldater har naturligtvis ett rejält skägg.

Är det skägg man är ute efter så blir man kanske nöjd med Navy Seals vs. Zombies , men hur är det då med action och zombie-splatter? Jag ska vara helt ärlig. Action-scenerna i denna film är ett dåligt skämt och dessutom är de på tok för få. Om vi börjar med zombie-statisterna verkar de inte ha fått det minsta instruktioner hur de ska bete sig. Vissa tokspringer, andra småjoggar oengagerat medan någon verkar tro sig vara med i The Walking Dead. Sminkningen är minimal och filmens zombies verkar alltid komma i grupperingar på typ 3-4 stycken. Så någon vällande hjord av levande döda blir det aldrig frågan om.

Några av filmens levande döda söker uppgivet efter någon form av regi.
Några av filmens levande döda söker uppgivet efter någon form av regi.

Action-scenerna är förövrigt CGI-fullsmockade med allt från skitfula animerade explosioner, illasittande blodssprut och det värsta – digitalt pålagda mynningsflammor. Det ser helt enkelt för djävligt ut och till och med Syfy skulle skämmas. Det största problemet är dock inte detta utan att Navy Seals vs. Zombies är urbota tråkig. Seals Teamet är, trots sina skägg, fantastisk ointressanta och platt skrivna. De beter sig dessutom häpnadsväckande korkat och skulle det inte vara för att de levande döda är så jäkla oengagerat taffliga så skulle jag utan tvekan hållit på filmens zombies.

Jag skulle förövrigt (kanske) ha kunnat ha överseende med filmens jobbige ”offra sig för sitt land-dravel” om det åtminstone erbjöds rejält med action. Men så är det inte. Det är som sagt på tok för lite pang på rödbetan och mest en massa springande och siktande. – Öppna upp på zombierna någon gång då din jäkla tönt, hör jag mig själv säga då en timma av filmen gått utan att det känns som den kommit igång. Filmens regissör Stanton Barrett är tydligen någon form av rutinerad stuntkille och detta är hans första film. Jag skulle accepterat att filmens dialog var tafflig, men när dessutom stunts och action ser ut som skit är det ärligt talat svårt att vara förlåtande.

Sluta sikta och börja skjuta era skäggmurvlar!
Sluta sikta och börja skjuta era skäggmurvlar!

Michael Dudikoff då, han måste väl ändå leverera? Njä, Dudikoff står endast i ett kontrollrum och kniper ihop munnen och väser fram order. Skulle jag gissa så var han förmodligen inte på inspelningsplatsen mer än ett par dagar och några karate-sparkar blir det definitivt inte tal om.

Inga ninja-konster för Dudikoff denna gång...
Inga ninja-konster för Dudikoff denna gång…

Nej, Navy Seals vs. Zombies, kan du med gott samvete hoppa över. Den är en billig, oengagerad och dåligt regisserad cash in på den uppenbarligen aldrig sinande zombievägen. Det verkar som om det idag räcker med att döpa en film till ”någonting” vs Zombies eller ”någonting” of the Dead för att de zombie-frälsta horderna ska komma hasande. Tyvärr resulterar detta också i en jäkla massa skitfilm som Navy Seals vs. Zombies. Visst är den gjord för en spottstyver, men det var även Romeros Night of the Living Dead (1968).

Betyg: 2 av 10


Kristoffer Pettersson 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *