Meny Stäng

Kool G Rap på Broken Dreams i Borlänge

Konsert: Kool G Rap och 38 Spesh
Plats: Broken Dreams, Borlänge
Datum: 29 sept 2018


Kool G Rap inleder sin spelning på Broken Dreams med att konstatera att det i publiken finns ”many young bitches” och att det nu är hög tid att visa dessa vad riktigt tung gangsta rap är för någonting. Utan att lägga ner allt för mycket tid på genusanalys av konserten i allmänhet – och kanske Kool G Rap i synnerhet – så konstaterar jag att här är det normer helt i linje med genren gangsta rap som gäller. För den normalt musikintresserade är genren främst känd genom 90-talets vapenviftande artister från den amerikanska västkusten såsom N.W.A. och Ice T. Men tro inget annat än att det stora äpplet på östkusten också haft och har sin beskärda del av banditer som valt musiken som ett lagligt sätt att lägga vantarna på degen och samtidigt behålla en del av sin surt förvärvade street-cred. Kool G Rap, eller G Rap som han också kallas, är en av de som först anammade denna affärsidé i slutet av 1980-talet. Den inom hip hop-kulturen högt ansedda 50-årige G Rap har alltid hållit sitt ordsnickeri på en tekniskt hög nivå. Bland de otaliga rappare som anger G Rap som en av deras största influenser återfinns Eminem, NAS, Kendrick Lamar och Jay Z, för att nämna några.

Att nu få se denna legend från Queens, New York, klampa in på Broken Dreams scen tillsammans med rapparen 38 Spesh är en ren och skär ära. G Rap och 38 Spesh har nyligen gjort ett gemensamt album – ”Son of G Rap” – och många låtar under konserten är från detta. 38 Spesh är alltså inte med som en ordinär hype man utan håller fullt hov som en jämlike till kungen bredvid. G Rap och 38 Spesh river av spår i ett högt tempo, det är klassiker som ”Ill Street Blues”, ”It’s a Shame” och ”Road to Riches” som drar upp flest armar mot taket. Den nya gemensamma musiken är boom bap hip hop av bästa sort med låtar som ”Meeting” och G Heist” och minst lika bra som de äldre låtarna egentligen.

Under en känslosam sekvens av konserten genomförs en version av Mobb Deeps låt ”The Realest” som en hyllning till Mobb Deep-rapparen Prodigy som avled för en tid sedan. Kool G Rap verkar märkbart tagen och publiken svarar med att skandera R.I.P – Prodigy.

Som G Rap noterade är många i publiken allt för unga för att ha varit med när det begav sig på 1990-talet. Det spelar ingen roll – hela konsertens energi blir en resolut och lyckad blend av erfaren rutin ihop med ungdomlig entusiasm. För ja, här befinner sig även en hoper med hip-hop-farbröder som inte kan stå riktigt still i denna musikaliska herdestund. Det spritter liksom litegrann i de stela benen.

Konserten pågår i ca 45 minuter och avslutas med ett meddelande till hip hop-skallarna att nu kommer det minsann att drickas Hennessy Cognac direkt ur flaskan och skrivas autografer på allt från tröjor till kepsar. Det är verkligen en ynnest för fansen att få ta selfies med denne legend som stannar kvar i lokalen med sitt crew nästan lika länge som konserttiden.

Hur gick det då för G Rap att lära de unga kvinnorna i publiken vad hardcore gangsta rap är för något? Jag har inget säkert svar på frågan, men att döma av andelen män som suktade efter att få ta en bild med sig själva och the G.O.A.T. (Greatest Of All Time) i lobbyn efter konserten och bristen på kvinnliga diton, så drar jag slutsatsen att antingen var de redan fullärda eller också helt enkelt ointresserade av att lära sig mer.

Betyg: 8 av 10


Text: Fredrik Kjellman Ölmerud
Övre bilden: Fredrik Kjellman Ölmerud
Nedre bilden: David Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *