Meny Stäng

American Horror Story: Cult (2017)

American Horror Story: Cult (säsong 7)
Skräck, USA, 2017
Distributör: 20th Century Fox
Medverkande: Sarah Paulson, Evan Peters, Alisson Pill m.fl.
Längd: ca 7 timmar
På svensk DVD och Blu-ray 2018-09-04


Man kan undra hur många olika scenarion Ryan Murphy och Brad Falchuk egentligen har i huvudet när det kommer till deras gemensamma skötebarn American Horror Story. Hittills har vi hängt i spökhus, mentalsjukhus och med häxor, bara för att nämna några av de säsonger som gått. Stundtals tycker jag det har märkts att serien går något på tomgång, där man inlett en ny säsong starkt, för att sedan låta det stagnera i varierande grad ju längre serien pågår (vilket är en av anledningarna till att jag är en av få förespråkare för den något kortare och tightare säsong sex).

Till säsong sju, som man döpt till Cult, var det för första gången dags för serien att på allvar lägga fingrarna på samtidens puls och rikta ljuset mot dess kanske främsta, men långt ifrån älskade, galjonsfigur, som råkar vara president av USA. Säsongen inleds med att just denne man, som vi likt Voldemort låter gå onämnd vid namn här, vinner presidentvalet. Detta triggar en stark oro och ångest hos det lesbiska paret Ally och Ivy, som börjar frukta för vad detta kan innebära för deras rättigheter. På andra sidan spektrat har vi den galne, excentriske och manipulative Kai Anderson, som tar valresultatet som en katalysator för att sätta igång sin egen politiska karriär i form av en sekt med diaboliska planer.

Det är svårnavigerat när man ska vara politisk och samtida. South Park är ett prima exempel på när det fungerar ibland, men inte alltid. Det gäller att ha viss fingertoppskänsla och samtidigt förstå att det idag går väldigt snabbt för saker att inte längre vara aktuella, vilket då leder till att den egna så ”samtida” produkten känns föråldrad. Det är dock inte där Cult riktigt lider, för den är så överdriven med världsbilden den målar upp att det aldrig riktigt känns som samhällskritik. Det är snarare att säsongen känns oerhört blek och redan tidigt inser jag att det är svårt att engagera sig i vad som händer, vilket främst beror på att Cult utan tvekan har de svagaste karaktärerna i huvudroller hittills i American Horror Storys historia. Det räcker inte med att Evan Peters tar i från tårna och färgar sitt långa hår i knäppa färger för att jag ska ryckas med och seriens försök till provokation och ”edge” faller mest platt och framstår som fånigt.

Jag inser att det är orimligt att ha förväntningar på en serie av American Horror Storys karaktär att alltid prestera på hög nivå, säsong efter säsong. Det faller lite på premissen att varje säsong är olik den andra och alla berättelser kommer helt enkelt inte vara lika starka. Kanske är det då dags att mygga av serien, eller så tar Murphy och Falchuk den i helt rätt riktning med den på amerikansk TV just nu pågående säsong åtta, som fått det svulstiga namnet Armageddon, där man går tillbaka i seriens historia och knyter an till tidigare händelser. Vad som framstår som klart efter Cult är att den här serien är i behov av nytt blod och den touch som gjorde serien medryckande i sina tidiga säsonger.

Betyg: 4 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *