Meny Stäng

Hundra (1983)

Hundra
Action, USA/Italien/Spanien
Regi: Matt Cimber
Skådespelare:  Laurene Landon, John Ghaffari, Jose Truchado m.fl.
Distributör: Retro Film
Längd: 105 minuter
Betyg: 5 av 10
Finns på dvd från 2023-04-24


Omslaget till Hundra ger skyhöga förväntningar. Musik av maestro Ennio Morricone och lockande formuleringar som ”Hon kan inte tämjas” och ”mustig färgsprakande och grymt underhållande”.Dessutom är Quentin Tarantino ett
av filmens många fans. Detta kan ju knappast gå fel eller?

Hundra är amazonstammens argaste, vackraste och skickligaste svärdsvingare. Hennes hat mot män når nya höjder efter att hela hennes stam slaktats av fienden. Hennes hämnd blir väldigt blodig, men som ättens enda överlevande måste hon också finna en man att ge henne ett barn att bära. Hundra säger fart direkt och öser på med bra actionscener där svärd svingas och det dödas ordentligt. Det är ju så tydligt hur hela filmen hämtar inspiration ifrån Conan som kom året innan. Jag gillar tempot och Laurene Landon är cool som Hundra. Hon ska tydligen ha gjort de flesta stunten själv, vilket man tydligt märker. Hundra fortsätter sin hämnd, fler män dör och första halvan är riktigt underhållande med nästintill fullt tempo. Men efter halva filmen dör dess tempo och action ut. Eller ja, då ska Hundra avla fram ett barn och det blir action i form av sex istället. För mig personligen blir filmen bara tråkig och tappar då helt sin charm.

Laurene Landon är cool som Hundra
Laurene Landon är cool som Hundra

Matt Cimbers regi är helt ok, men inget speciellt egentligen. Actionscenerna är rätt bra och Morricones musik är verkligen inget du tänker på, även om du säkert känner igen hans musik och hade kunnat gissat dig till att det var han som låg bakom den. Dock är det mest troligt musik som Morricone hittade på under en kafferast. Det är tydligt att de ville göra en feminist-variant av Conan och till stor del lyckades de, men jag tycker att filmen tappar helt sin styrka när filmen bestämmer sig för att bara fokusera på att Hundra vill bli med barn. Istället hade man gärna fått blandat båda delarna under hela filmen.

Hundra är en klart okej film, denna typ av filmer är ju sällan direkt dåliga. Ljud och bild är helt ok och det var längesedan jag såg en dvd-film, man har nästan glömt de tiderna då man inte hade något modernare format att välja på. Stor eloge och hatten av till Retro film som fortsätter underhålla oss med glömda pärlor som är väl värda att se.


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *