Meny Stäng

Hospitalet (1972)

Hospitalet, originaltitel: Asylum
Skräck, Storbritannien, 1972
Distributör: Rapid Stream
Regi: Roy Ward Baker
Medverkande: Peter Cushing, Charlotte Rampling, Britt Ekland m.fl.
Längd: 88 min
svensk DVD från: 2016-06-13


hospitalet_digitalt_restaureradDen färska läkaren Dr. Martin (Robert Powell) skickar in en ansökan om ett ledigt jobb på en psykiatrisk klinik på den ensliga landsbygden. När han väl kommer dit på arbetsintervju visar det sig att kliniken drabbats av plötsliga förändringar och den forna överläkaren och föreståndaren Dr. Starr har numera blivit skvatt galen och tillbringar sin tid på klinikens låsta avdelning. Dr. Martin ställs inför en speciell arbetsintervju: om han efter ett snack med klinikens patienter kan klura ut vem utav dem som egentligen är Dr. Starr så är jobbet hans …

Brittiske regissören Roy Ward Baker började arbeta bakom kameran redan under tidigt 1940-tal och lyckades fylla sin karriär med hela 63 produktioner innan det var dags att lägga hatten på hyllan. Särskilt bekant är han nog inte för allmänheten då merparten av hans filmkatalog består av billiga och snabbproducerade genreproduktioner som inte direkt har väckt något större ståhej, men det till trots kan man ändå konstatera att det funnits en viss typ av talang i hans ådror.

Hospitalet är en variant av dagens populära antalogifilm där ett flertal olika berättelser vävs samman med ett yttre ramverk. Skillnaden här är att Ward Baker regisserat hela kalaset själv och således inte arbetat tillsammans med andra filmmakare så som varit aktuellt i exempelvis detta årtiondes V/H/S (2012) eller ABCs of Death (2012).Filmen positionerar sig som en klassisk mysrysare med typiskt brittisk prägel; allt känns lite mer elegant, välgjort och kliniskt i jämförelse med liknande alster från andra länder. Anslaget bär spår av viktorianska spökhistorier där ensliga vidder beslöjas av tät dimma och gamla hus bär på mörka hemligheter.

En av de mörka hemligheterna på det gamla mentalsjukhuset
En av de mörka hemligheterna på det gamla mentalsjukhuset

Hospitalet strör sig med en ganska trevlig stämning och det huvudsakliga mysteriet, att lista ut vem som är den galna läkaren, har man lyckats ganska väl med att dölja för åskådaren. Övriga historier i filmen fungerar som utfyllnad och är väl överlag relativt sevärda om än något tama. Särskilt skräckinjagande är det minsann inte utan snarare kan man inte låta bli att dra på munnen åt de ”otäckheter” som presenteras.

Det hela är i själva verket ganska oskyldigt och det är svårt att tänka sig att dagens publik skulle bli utom sig av rädsla om de såg det här. Ward Baker har kokat ihop en ganska snäll film som riktar sig mer mot en publik som gillar klassiska mordmysterier á lá Agatha Christie och hennes detektiv Poirot snarare än svettiga och blodfyllda skräckfilmer.

Filmens presentation är helt okej även om man stundtals får starka vibbar av billig tv-film. Att man inte haft massor med pengar till hands framgår tydligt men inte så pass att man blir helt avtänd. Filmens främsta kvalitet är den småsköna stämningen och prestationerna från delar av skådespelarensemblen. Lyser klarast gör helt klart Charlotte Rampling som redan vid den tiden egentligen var alldeles för bra för denna typ av film. Rampling lyfter hela produktionen med sin blotta existens och den historia vari hon förekommer framstår som helt klart starkast av dem alla. Beröm ska också skräckikonen Peter Cushing ha för en lågmäld och sorgsen rolltolkning av en desperat man i ett annars rätt så skrattretande segment.

Den alltid så sevärda Peter Cushing dyker upp i en episod av Hospitalet
Den alltid så sevärda Peter Cushing dyker upp i en episod av Hospitalet

Hospitalet är för dem som är ute efter en stunds mysig förströelse och nostalgiska återblickar på brittisk skräckfilmsproduktion. Den makliga filmen passar bra en sömnig höstkväll när man kan ligga nerbäddad i soffan med en kopp rykande hett te i handen och ett gäng scones i magen. Är man inte särskilt förtjust i samtida skräck, eller kanske är lite lättskrämd, så kan man nog också ge filmen en chans.

Betyg:5 av 10


Sandra Wallin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *